Buell se zatvara ...

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Buell se zatvara ...

Post by wulfy »

Dakle, odluka Harley Davidson-a je da zatvori Buell fabriku. takođe će da prodaju MV Agustu (koju su kupili 2008). zatvaranje Buell-a je iznenadna vjest. Šteta, uvjek su mi se sviđale kompanije koje imaju ,,ono nešto''.

Izjava Erica Buella povodom ovog događaja

brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Ichko
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha aerox :)

Re: Buell se zatvara ...

Post by Ichko »

heheh, kakvi je vulfas, ne ga coek pretec nikako... taman sam planirao ovu temu da otvorim :)
A za temu :( nazalost, jako mi je zao, buell je imao strasne "unikatne" modele...
2003 Yamaha Wr 450F (supermoto) - SOLD
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Da, bas steta...
Bas nedavno sam imao priliku da gledam jedan uzivo, jeste nije bilo sanse da se spakujem na istog, ali zaista je izgledao dobro, sto Vukan rece, imali su "nesto".
I kad stojim tesko me pratiti...
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

evo druga firma u 15 dana da je ,,crkla''...i to sto je najgore obadvije su bile sa meni jako prihvatljivim dizajnom i sa veoma kvalitetnim agregatimaa........sve se nadam da ce se naci neko da ih otkupi ...ya dolar i obnovi proizvodnju
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Krivo mi sto se zatvara, ali vratice se opet u to sam veoma siguran samo se nadam daleko od Harly-a prvi modeeli su im bili super a ovi pod Harly-jem apsolutna suprotnost. Moto industrija se razvija sve vise samo da prodje par godina da se oporavi od krize... Prezivjece ovi jaci, vjerovatno ce past jos koja manja firma.
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Steta, raznovrsnost moze samo koristiti ljubiteljima proizvoda..
Ima jedan, vidio sam u Podgorici..?
Hold your horses, man
Freeride
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Ima i jedan Buell XB9S cityx (mislim da je tako oznaka) u Kotoru,plavi. Lično,samo mi se ta serija sviđala,XB 12 i XB 9 Lightning. Skoro sam i pazario jednog,ali ipak mane koje prate te modele ne može ni dizajn nadmašiti :(
Zaista šteta,imali su jedinstvenih rešenja,mada mi se ovi zadnji modeli,pogotovo 1125R nisu nimalo svidjeli.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Svojevremeno, kada je H-D zapao u krizu sredinom sedamdesetih spasio ga je HOG (Harley Owners Club). Izgleda da će nešto slično biti i sa kompanijom ,,čerkom'', naime, vlasnici Buell-a i potencijalni investitori traže od Harley Davidsona da ogalase prodaju a ne gašenje Buell-a.

Bob Klein (ima titulu za koju nisam siguran da bi dobro preveo, a ona glasi: director of corporate communications, neka bude osoba za odnose sa javnošću) je kazao da Harley radije prekida proizvodnju Buella, nego što će je prodati jer je Buell previše uvezan sa Harlijevim poslom, pa i sa mrežom distributera. Odluka je donešena jer Buell nije donosio profit. Umreženost znači i dostavljaće djelova, materijala, zapravo većine komponenti od kojih se sastavlja Buell. Na to odgovaraju potencijalni investitori, da će te stvari, ipak, biti njihova briga, a hoće li donositi profit potencijalnim investitorima, pa to će pokazati vrijeme.

Hoće li ovaj apel upaliti, ili će se zaista ugasiti vidjećemo.
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Postoje razne špekulacije o tome da se osniva novi Buell nezavisan od H-D-a. No, špekulacije ostaju špekulacije, i uglavnom nisu pouzdane, ipak, pojavila se fotografija tog novog Buella koji se razvija. Što se fotografije tiče, ovo nije klasična špijunska fotografija, već je rad jednog o ljudi koji su i pokrenuli ovu priču.

Image

Inače, Erik Buell, po naredbi iz Harly Davidsona ne smije da da više niti jednu izjavu vezanu za slučaj Buell. Ova izjava kou je dao, po mišljenju H-D-a šteti ugledu kompanije.

Ovdje ipak treba i da dodam (dio) zvaničnog saopštenja Harley-Davidsona:

,,30. Oktobra, Buell Lightning XB12Scg je napustio proizvodnu liniju, što je poslednji od 136.923 motocikala napravljenih u 26 godina postojanja kompanije.''

Dakle, zvačino Buella više nema u proizvodnji.
Post Reply