Variomat...ili kako to radi

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Variomat...ili kako to radi

Post by In_Utero »

Pozdrav svima!

Evo mene poslije mnooogo vremena…al sta da vam kazem ljudi…posao. Radi se, zaradjuje se ta korica integralnog hljeba, jer ovaj obicni, bijeli hljeb ovih zadnjih nekoliko godina vise nije zdrav, vele neki pametni ljudi :lol:

Elem, imao sam namjeru ranije da napisem ovaj tekst o variomatu, ali nijesam stigao…sta da se radi… evo ga sada... 8-)

Variomat…svima poznati tip prenosa iz skutera, koliko je meni poznato gotovo svi skuteri imaju navedeni prenos, a cuo sam da se ugradjuje cak i u nekim motorima. To je znate, ono kad je skuter na centralnom nogaru, tj. kad mu je zadnji tocak u zraku , pa kad ga upalimo i krenemo dati gas da mu cujemo zvuk… a vlasnik odma iskolaci oci put nas i drekne…”neee…ima variomat!!”…Pa sta je to, kako to radi…

Sjetimo se sad opet one moje price o biciklu (iz mog teksta o obrtnom momentu, ko je citao sjetice se :) ) …uzbrdo, nizbrdo…E pa malo smo porasli i poni (pony) zamjenili sa trkackim biciklom, kako ga je moja generacija zvala dok smo bili u visim razredima osnovne skole, iliti cuvenim desetobrzincima sa tankim tockovima i savijenim volanom. I tako, srecni sto smo dobili trkacko biciklo, bezbrizno okrecemo pedale, vozikamo se i naidjemo na isto ono brdo koje ponijem nijesmo mogli proci…i sta da se radi, mijenjamo prenos na srednjem pogonu (tako smo mi zvali onaj dio dje su pedale ;) ), biramo manji zupcanik, a na zadnjem pogonu, kod zadnjeg tocka biramo veci zupcanik. Pedale okrecemo brze, ali biciklo ide sporo i savladamo uspon bez vecih problema. Kada smo se ispeli na brdo, moramo malo da pozurimo,a i da se potrkamo sa drugarima, pa onda opet vratimo na veci zupcanik na srednjem pogonu, a na zadnjem, kako dobijamo na brzini i sto vise okrecemo pedale prebacujemo lanac na sve manje i manje zupcanike…I tako uz isti ritam okretanja pedala dobijamo na brzini…kada je lanac na najvecem zupcaniku srednjeg pogona, a na najmanjem zadnjeg, onda moramo da iscjedimo sav napor iz nasih nogu nebi li ubrzali…e to je u sustini princip rada variomata…samo sto variomat nema lanac i zupcanike vec kais i remenike sa promjenjivom geometrijom…Dakle, kako bi to izgledalo onako “naucno” objasnjeno… :ugeek:

Sustina variomatskog prenosa je da neprestano prilagodjava promjenu prenosa promjeni broja obrtaja motora i time uvijek drzi optimalan obrtni moment i snagu. Rijec je o nenazubljenom remenom kaisu, klinastog presjeka, zategnom izmedju dva remenika, od kojih je prvi nesto manji, odnosno isto kao i lancanik kod motora i on je direktno vezan na radilicu, a zadnji se preko rotacione spojke i najcesce 4 zupcanika veze na zadnji tocak. Remenici su napravljeni tako da se polovine, ili tanjiri, ne znam kao da se pravilno, a jasno izrazim, izmedju kojih je zategnut kais mogu, u zavisnosti od broja obrtaja i opterecenja motora, medjusobno razmicati i priblizavati, te time mijenjati precnik kruga preko kojeg je zategnut kais.
Image

Prednji sklop remenika naslanja se na potisnu plocu preko koje kao i po boku remenika, blizem motoru, klizaju obodno postavljeni valjcici. Povecanje brzine okretanja radilice uzrokuje centrifugalnu silu koja valjke odaljuje prema ivici potisne ploce i remenika izmedju kojih su valjci postavljeni.
Image

Na taj nacin smanjuje se razmak izmedju bocno pomicnog remenika kojeg odguruju valjci i onog fiksnog koji je udaljeniji od radilice. Suzavanjem razmaka medju remenicima klinasti remen se odgura prema obodu i formira veci precnik. Tezina valjka se bira prema zeljenom precniku odnosno sto su valjci tezi to ih centrifugalna sila vise odguruje prema kraju. Onoliko koliko se remen, radi povecanja precnika na prednjem sklopu remenika, brze okrece s prednje strane i time uvecava precnik i duzina luka na koji nalijeze kais, za toliko ce se morati smanjiti precnik i duzina luka na zadnjem sklopu remenika. I obrnuto
Image

Smanjenje precnika prednjeg remenika uzrokuje povecanje precnika zadnjeg. Zadnji sklop je istio kao i prednji, odnosno, sastoji se od dva medjusobno pomicna, tanjirasta remenika koji se medjusobno sire sto ih vise zateze prednji remenik. Opiranje tom sirenju pruza bocno i koncentricno postavljena opruga. Opruga mora biti jaca sto su tezi valjci na prednjem sklopu. Zadnji remenik je spojen s papucicama rotacione, centrifugalne spojke cije je "zvono" spojeno na vratilo koje ima istu osu kao i cjevasto vratilo remenice. Kada se broj okretaja zadnjeg remenika poveca uobicajeno na 1000 obrtaja u minuti ili vise, papucice centrifugalne spojke se uslijed centrifugalne sile "rašire"i nalegnu na unutrasnjii obod cilindricnog "zvona" preko cijeg vratila biva pokrenut zadnji tocak. Princip rada variomata generalno je prikazan na slici.

Sprecavanjem priblizavanja prednjih remenika ogranicava se dalje povecavanje precnika koji zahvata kais, tako da je time moguce ubrzavati samo linearno, odnosno povecavanjem obrtaja motora. Mnogi skuteri imaju blokadu, odnosno mehanicki limitator priblizavanja tanjira remenika, te skidanjem ovih blokada moguce je povecati brzinu skutera za 10-20 km/h.

Toliko od mene o variomatima…sto bi rekli stari…od koga je, dosta je… :clap:
P.S. Ja sam se ubio pokusavajuci da postavim vecu sliku (640x480), da bi crtezi bili jasniji, ali nije bilo sanse...uglavnom sam dobio obavijestenje da sam premasio kvotu za atacment...pa ili nesto ne valja kod sajta, ili sam ja glup...mozda je oboje... :D Kako god, ako uspijem da provalim kako da postavim veeelike slike, izmjenicu post :D
Last edited by In_Utero on 16 Nov 2009 12:38, edited 1 time in total.
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Re: Variomat...ili kako to radi

Post by ice »

drug, ti treba da otvoriš servis i uživaćeš veliko poštovanje svih nas :)
svaka čast na trudu i znanju
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

probaj uz pomoć ovog http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... f=17&t=499" onclick="window.open(this.href);return false;
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Post by In_Utero »

Evo se napokon nakanih da postavim slike... :D
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

:clap:
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
Fail Cube
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Nista? :S

Post by Fail Cube »

A uradi ovako. Pusti photobucket itd. Idi na http://www.imageshack.us" onclick="window.open(this.href);return false;, na "Browse" nadji sliku koju hoces da uploadujes, i stisni "start upload". Kad ti se upload-uje, uzmi taj prvi link, stavi ga medju i posalji. Do duse poslije nece biti albuma itd, kao na photobucketu.
Post Reply