125 kubika je to...
Šta znači ovih 125 kubika? Da li je bolji skuter ili motor od 125 kubika? Sve zavisi kako gledate na ,,stvar''. Motor je sigurniji zbog velikih točkova i pruža makar i taj subjektivni osjećaj sigurnosti – ipak osjetite komad među nogama. Kod skutera nema mjenjanja brzina. Skuter pobjedjuje i kod raspoloživog prtljažnog prostora.
125-ica ipak pruža osjećaj motora. Stiče se rutina i osjećaj za mjenjač. Zbog dimenzija odlični za probijanje kroz grad. Maksimalna brzina je oko 100 km/h što je sasvim dovoljno za skoro sva zakonska ograničenja brzine. Van grada, pa, može. Ja sam sa ovim mojim prevaljivao i do 250 km bez stajanja. Normalno, prosječna brzina sigurno nije za obaranje brzinskih rekorda. Iskrena preporuka kod prve stepenice za sticanje znanja kako se motor uopšte ponaša. Takođe, kada dođe vrijeme kupovanja ,,velikog'' motora preko ovih 125-ica se jasno iskristalizuju želje koji to motor... enduro, sport, putnički, supermoto,...
Vožnja
U vožnji su potpuno isti. Položaj, kontrola i osječaj indentični. Mala prednost je na strani Yamahe, no, mislim da nije u pitanju ciklistika već gume. Gume koje su montirane na YBR 125 su svakako klasa iznad ovih montiranih na QM 125-10V. Ista kontrola prilikom probijanja kroz saobraćajnu gužvu. Na otvorenom nedostaje i jednom i drugom snage na većim usponima. Jedina razlika je vidljiva u kvalitetu. Dok je kod Yamahe sve utegnuto, kod Qingqija se čuju neki zvukovi, te zveči instrument tabla, te neće baš uvjek da ubaci u neutral. U svakom slučaju, tu nema previše razlike. Ko misli na dodatnu sigurnost Qingqija će da obuče u nove gume. Poslije uzastopne vožnje više ne znaš na koji si od ova dva motora. Po tom osjećaju nema razloga zašto je Yamaha skuplja.

brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva