Prosjecna potrosnja

Novosti, komentari novih i starih motora...
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Re: Prosjecna potrosnja

Post by Gasho »

Moja krava trosi dosta, valjda... :mrgreen:
Po boardu oko 6. A ne znam ove detalje uzbrdo i nizbrdo...
Kad sam bio u Beograd, nedje u proljece, napunih rezervoar 20 kilometara prije hotela. Parkirah se tu na dva dana, i u povratku sam isao preko Uzica na Mokru goru, obisao Drvengrad, pa odatle na Visegrad, pa na Focu i Scepan polje, kanjonom Pive preko Niksica na Podgoricu i Bar. Na kompjuteru mi je pisalo da mogu da vozim jos 40 kilometara, pa ga ja napunih, za svaki slucaj... :mrgreen:

p.s. Gugi, ako ti se ne pise ovdje, ne kaki po temi. Valjda ima razloga sto je otvorena i jedna ovakva tema. Nema potrebe da si i ovdje u off-u...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
Gugi
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Gugi »

:shock:
Last edited by Gugi on 09 Jan 2010 03:33, edited 1 time in total.
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Moja Honda cb1000 (4 karburatora), nesto preko 6 litara, po gradu sam ga vozio, ali nikada dovoljno da nešto izmjerim, negdje oko 7 je trošio.

Ne bih se složio da potrošnja nije uticajna Gugi, čak bi možda i rekao da više utiče od cijene motora. U novijoj ekonomskoj teoriji koja se tiče ponašanja potrošača, primjećeno je da potrošači mnogo veći ponder daju tekućim troškovima (running costs), nego investicionim troškovima (procurement costs), što je i logično. Evo kako je logika, koristi se prilikom evaluacije kupovine kola, pa i motora. Kupiš motor, finansiraš to preko nekog kredita, otplaćuješ neko vrijeme. Imaš opciju da biraš između par motora, razlika u cijeni nije toliko bitna ako nije preko 30%-40%, između motora, jer produžiš otplatu, obično potrošač ne pravi preveliku razliku ako je otplata 25 ili 28 mjeseci.

E sada dolazimo do mjesečnih troškova, ako ti je za gorivo 100 eur mjesečno, a ne 130, ti ćeš prije taj motor uzeti, to više osjećaš, jer to daješ uz plaćanja za rate za otplatu motora. Tu ne ulazi samo gorivo, ono je čak manji ponder od troškova održavanja.

Ovakvi slični modeli se koriste i prilikom vrednovanja nekretnina.

Složio bih se sa tobom da se možda motor ne vozi koliko kola, pa se ovaj trošak toliko ne "osjeća", ali je prisutniji od cijene. To je jedan od razloga zašto BMW motori su skupi i prolaze, niži su troškovi održavanja, a sa tim i ukupni tekući izdaci za motor. Ovo je neka ekonomska logika vezana za potrošnju, a pored ove, jedna jako jednostavna stvar je autonomija motora. Moj motor po normalnim cestama (ne auto putevima) može da pređe 270 km do paljenja rezerve, a onda još oko 50km, što mi daje neku autonomiju oko 320 km, što je fino. Ova autonomija na auto putu je manja i iznosi oko 260km.

Eto to je neko moje viđenje
A gdje ide ovaj put.......
Gugi
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Gugi »

:shock:
Last edited by Gugi on 09 Jan 2010 03:33, edited 1 time in total.
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

Ali trebas da shvatis da, lise tebe i tih par momaka sto kupise hajabuse, ova tema zanima ostale koji i iznose podatke koje ce u krajnjem slucaju interesovati vecinu ucesnika. Jednom si iznio svoje oponiranje. Svako sljedece je off topic, i naravno da cu ga obrisati...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
Gugi
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Gugi »

Odgovorih ti Gasho , ali editovah post....u momentu zaboravih koji je dan danas , pa cu ti ovo precutati sada , i odgovoriti prekosutra , a mozda i necu.

Ipak necu , nisi mi vise interesantan :lol:
Last edited by Gugi on 10 Jan 2010 00:35, edited 4 times in total.
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Meni je onaj skuter xciting 300 r trosio do 4 litre. Kako got ga vozio nisam ga mogao preko toga nacerat. A imao je rezervar 13 l tako da mu to daje solidnu autonomiju. A sad ovaj novi motor sto imam Versys, nisam ga jos tacno testirao ali od prilike koliko sam pimjetio trosi izmedju 5-7 l zavisi kako ga vozis. A rezervar mu je 19 l tako da to i nije tako lose.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

eeeeee a ja zaključih ga je najbolji oni motor(auto) koji troši najmanje živaca odnosno donosi najviše radosti .
Eo moj ne troši ništa jer ne sijedam na nj ka da se ne valja i živ se pojedooooohk,
+1389+
ZoranM
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom 650

Post by ZoranM »

Strom 650 kod mene u prosjeku 4.1 - 4.4 litra ..Ne znam koliko je samo grada jer je to uvijek neka mjesovita voznja..
Nije sad bas ta potrosnja toliko bitna zbog novca , koliko mi godi osjecaj da imam sa punim rezervarom poprilicno voznje
a da ne gledam lampice i benzinske..Rezervoar 22l pa mozes mislit..
A i bolje je tura za drustvo vise nego bzv. kroz auspuh ako vec ne mora..
A tek spasavanje kugle zemaljske sa smanjenom emisijom gasova a...
Putovati je dva put zivjeti...
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

ZoranM wrote:A tek spasavanje kugle zemaljske sa smanjenom emisijom gasova a...
:text-bravo:

A ima li gdje jedan takav, polovan, da se nabavi? :D
Post Reply