Yamaha Tenere XT660Z

Sto se sve danas vozi.....
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Yamaha Tenere XT660Z

Yamaha Tenere XT660Z

Post by Ni3ous »

Zdravo, neki ste me več pitali kakav je taj motor u praksi, pa može da i ja s vama podjelim koje moje iskustvo.

Ovo je motor nabavljen trečeg mjeseca ove godine, baš iz trgovine, na števcu ima 0 km :)
Sve se svjetilo ko novo, e pa to je i bio.
Image
Image

Jer sam prije vozio mnogo togo, brzo sam vidjeo šta sve je ok, i tako počeo prerađivati motor malo po malo, da sve prilagodim mojom vožnjo, koja je prilično offroad nastrojena.
Tako sam brzo promijenio prednji blatnik sa višim, da mi se blato ne gucka između gume i blatnika. Jer zna blokirati gumu na mehkom terenu i onda padac zbog proklizavanja prednjeg djela.
Image

Novi:
Image
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Re: Yamaha Tenere XT660Z

Post by Ni3ous »

E vidim, da fotke sad idu gore kako treba.
Prilažem još nekoliko prerada, smatram da vam ne smeta :P

Jer sam prije vozio motor sa WP suspenzijom, smatrao sam originalnim od yamahe malo "presporim" pa sam za ludu vožnju nabavio progresivne federe za komplet motor. Kod Calsport-a iz Anglije dobije se cjeli set za 220€.
Image
Sad bez štete mogu da radim to:
Image
A inače je i vodljivost mnogo bolja na terenu, u svim pogledima ovo je dobra naložba, motor se u teškim uvjetima mnogo bolje vozi i kopira teren.

Jer mnogo vozim, ne da mi se uvijek podmazivati verigu, pa sam te stavio i Scottoiler eSystem, dodao sam i veči rezervoar ulja, tako mi ne treba da diram (u teoriji) podmazivanje za odprilike 6 hiljada kilometara. Poslje nekoliko hiljada upoznao sam da moj offorad je previše ekstreman za ovaj sistem, jer mi grane tržu podmazivač od zubnika, pa i nisam onda znao kad mi mazanje ne radi više, to je dobra stvar ali više za onroad motore.

Enota Scottoilera sa nekoliko funkcijama...
Image

Rezervoar smješten na boku:
Image

I slavna šoba, koja je previše puta smetala granama u šumi:
Image
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by Ni3ous »

Pa jer se volim voziti i kad nije sonce, toplo i sve sjajno tada dobro dođe i grijanje ručica.
Za male pare dobio sam naljepnice-grijalice koje se namjeste izpod originalnih gumi ručkama, tako da se ništa ne vidi i radi dobro.

Off/Low/High stikalo namjesio sam na armaturku (ako se to može time smatrati kot ovog motora :lol: ) da je dostupno među vožnje.
Image
A to su grijalice, koje idu ispod originalnih guma, vrlo su tanke, pa se tako može namljestit:
Image

Kod brže enduro vožnje ne možeš da sjediš ako želiš koristiti ravnoteže i težište optimalno, tako sam želio imat što bolji položaj stoječke na motoru, da mogu imat što više kontrole u rukama i tjelu. Tako sam namjestio ove poviške kormila, da sam nekoliko pridobio na svemu. Visok sam 179cm i sad mi je motor stoječke idealan u položaju.
Povišci- kormilo je sad 3 sentimetara više i malo naprijed od prije:
Image
Sada lakše vozim tako, kad stojim:
Image
Image
Image
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by Ni3ous »

A jer mnogo stojim, počele su me boljet nuge, jer su originalne tačke premalene i noga se vije na tački u škornjima, tako sam u domačoj radionici proširio tačke, da imam veču površino za stanje na njima, tako sam razmbremenio moje noge na veču površinu i nema više bolova u nogama.
(opraštam se možda zbog slabog jezika, ali ja sam iz slovenije, pa se trudim, da pišem kako bi me razumjeli, pa ponekad i ne pronađem dobru riješ-ispričavam se)
Sve što pišem pomalo vam i kaže kakve su greške i koji su detajli trebali biti promjenjeni za moj slog vožnje. Ali znajmo da za normalnog vozača koji ne vozi mnogo offroad i samo ponekad skrene sa pravog puta, onda mu tih prorada možda i nije potrebno, barem večinom od njih.
Evo i slike dvojnih zuba na tačkama, kojim zam pridobio stojnu površinu:
Image
Image
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by Ni3ous »

Za pravo offroadanje kakvo volim, original prestavna razmerja nisu baš po godu.
Tako sam stavio manji prednji zubčanik i veči zadnji i tome pridobio snagu u nižjim okretajima i manju brzinu u prvoj, ako dodđem na nek teknički odsjek, pa pomalo i da štedim sklopku.
Image

Pa jer radi vouimo u velika brda i blato vrlo se dobro izkazale i ove gume od Mitas oznake C02.
Sjajna guma i grabi nevjerovatno i u mekom terenu, a kod nas to je 47€, koja u usporedbi sa ostalim i nije preskupa.
Image
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by Ni3ous »

A da mogu neograničeno voziti terenom i znati kdje se nalazim, sam izradio u radionici nosilac za Garmin, stavio sam na motor i 12V priklop za elektriku i naložio na garmina topografske karte, gdje pokazuje skoro svaku stazicu.
Image

Jer u extremnom terenu kadkad i padnem, ( kadkad i zbog neznanja ) dobro je zaštititi vodnu pumpu, jer kod Tenere ona je vrlo na izpostavljenom mjestu i brzo možeš da prbušiš taj uliveni aluminij. Zaštitu sam nabavio na OTR, kdje imaju mnogo toga za XT-e.: http://www.off-the-road.de/index.php?cl=&lang=1" onclick="window.open(this.href);return false;
A ta zaštita pumpe več se povratila investicija, jer u romuniji, kad smo išli na reli, spasila me pred probušenjem, kod pada... pa to je več druga štorija.
Zaštita vodne pumpe:
Image
Pa jer vozimo kadkad i u grupi, ponekad i koja skala leti po zraku od luđaka isper, več sam razbio blinker, pa ne želim i glavnu sijalicu, jer je preskupa, tako sam radije kod Touratecha nabavio ovu mrežicu:
Image

Kad sam baš nabavljao od touratecha, te sam uzeo još i ovu podlogu za bočnu tački, koja uradi veču površinu naleganja, da motor ne leze u blato na mekom terenu. Moram priznat da je vidjeti profesionalno, ali to je bilo najslabije potrošenih 20€ u mom životu, jer plčica nije dovoljno velika, pa motor još ponekkad leze u blato i može da padne, a poslije nekoliko vožnja sve se olabavilo i počelo puštati zvukove, kad sam padnuo, još sam je i svinuo, tako da ništa od toga, bacio sam je sad dole i sam navario neku pravu jaku pločicu, koj radi svoj posao za nula para.
Image
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by Ni3ous »

Kadkad čovjek poželi i putovat, tada trebaš nešto da spakuješ prtljagu, a originalni koferi i nosači za ovaj motor su odprilike 1000€ ! Prepreskupo!
Kadkad su stvarno ludi....
Tako sam sam izradio neke ploče, prijatelj mi ih laserski izrezao, tako sam jih malo pokrivijo, malo pofarbao i nastalo je nešto, baš ne najljepše ali za na put je ok. Tako smo izradili nosače, koji mogu da nose torbe iz blaga, jer nisu skupe i nemaju toliko mase. Tako sam došao do nosača i torba za prtljagu za putovanje za svega 100€. Ako nekome zatreba nacrt za izrez plata, može da dobije.
Original bez ploče:
Image
Sa metalnom pločom (nisam željeo da stavim aluminij, jer tako mogu da stavim gore i malu magnetnu torbu, barem za mobitel, novac i fotič, ako idem samo na krug...
Image
I bočni nosači, nije ljepo ali ipak su pokrivene torbama, ako idem na put, inače ih nemam ni gore, ona siva tuba ispod blatnika je pripremljena za alat:
Image

Tako sam spakiran za reli u romunskojzvan Enduromania:
Image
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by Ni3ous »

Originalni lonac je težki i zagušen, novi su skupi i za taj motor možeš da za lonac izgubiš od 500-1000€ zavisi, želiš li enojni ili dvojni lonac, tako sam sa prijateljem koji radi u razvoju kod Akrapoviča sa pomoču mnogo piva i vina izradio i ovo kod kuče :)
Stari lonac i plastike:
Image
Novi lonac, obučen u foliju, da ga ne poderamo, namještamo konačnu legu, da onda dovodimo djevi do njega:
Image

Izgradnja cjevi:
Image

Konačni produkt:
Image

I na kraju vidjeti je tako:
Image

Motor je sad lakši za 3,2 kilograma, a pridobio sam i na snagi u nižim okretajima, baš kdje snagu i trebam na terenu.
Sam je još malo preglasan i moram da dodam još jednu blokadu u lonac, da neče tako pucat i gorjet iz njega.
A sve ukupno material, izradnja i alkoholom me stalo manje od 60€.
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by Ni3ous »

A za kraj još jedna prerada, koju sam odlučio napraviti, jer sam slomio več 3 ručice (2 za kuplung i jednu za prednju kočnicu) kod malih pada na terenu.
Tako sam zaštitio ručice, i dodao malo vjetarne zaštite u ruke, da me ne hladi previše u jesen i zimu.
Opet original je nešto od 120€, ja sam ih kod enduro dilera dobio za 27€, nisu aluminijasti, ali odradit če svoj posao ionako.

Svježe otvoren paket:
Image

Namješteno na motoru:
Image

Toliko o preradama za sad. Sve sam to opisao jer, kad sam je tražio djelove, podace, prerade i ostale informacije, teško je nešto dobro saznati, a ne velikim forumima ima mnogo balasta, pa onda moraš da učiš ponešto i sam. Pa da nekome bude laže, možda mu koristi i nešto od ovih informacija, pa tako bolje.
Pomalo se moglo kroz ovo i upoznat ovaj motor i njegove dobre i slabe strane.
A više možemo i pisat o tome ako ima netko kakvo određeno pitanje.
Drugi put možem se raspisat i o kojem putovanju i događajima sa ovom Tenerejkom.
Sretno!
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Bravo majstore , i meni se svidja ovaj motor ali mi se nesvidja koliko je tezak :D , poz i sad neki enduropis
+1389+
Post Reply