Yamaha XT660Z Tenere vs. Kawasaki KLR 650

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Yamaha XT660Z Tenere vs. Kawasaki KLR 650

Post by Hogar »

Malo mi nije jasno ovo kako ispade KLR bolji od Tenere? Molio bih sve one koji se u ovo bolje razumiju da mi malo pojasne... hvala!

Image

Izvor

http://www.bikez.com/bike/rating.php?idbike=20653" onclick="window.open(this.href);return false;
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Re: Yamaha XT660Z Tenere vs. Kawasaki KLR 650

Post by kopljas »

To je misljenje vozaca... E sad, mozda su na Bikez.com vozaci KLR-a malo pristrasni, ko cega znati.. Mada KLR je fenomenalna kupovina. Dosta ljudi koji voze po svetu ga voze. Jeftin, pouzdan, ruzan tako da ti nije zao ni da padnes sa njim :)

U USA nov kosta 6,000 USD sto je zaista mala cena za tako solidan motor...
Ni3ous
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Yamaha Tenere XT660Z

Post by Ni3ous »

Zanimljivo.
Ovo ne može biti objektivna ocjena.
I na bikez.com ponekad nemaju pravih podataka, kad ih uspoređuješ sa podacima proizvađača.
Ali u ovo primjeru zaista nešto ne valja.

Engine performance:
Tenere ima ajnšpric, dok mislim da Kawasaki nema (možda se i varam) također ni nema toliko snage.

Reliability:
Ne poznajem dovoljno KLR-a ali Kawasaki nikad nije blistao više od Yamahe na tom području.

Fun factor:
Nisam siguran, jer nisam vozio KLR-a ali možda ima nešto na tome, jer ima manje kilograma, ali po drugoj strani, nema toliko hoda na suspenziji, ni spreda ni zada. Nema ni toliko snage. A slabiji mu je i ground clearance.
Na tom punktu posjetilo mi se, da možda nije dovoljno jednaki segment za uspoređavanje, jer Yamaha je više enduro stvoreni motor za razliku od Kawe.

Maintanace cost:
Ne znam za KLR ali za Tenerku nije skupo.

Touring capabilities:
Ne vidim razloga zašto bi bio KLR bolji ovde. Ima li bolju vjetarnu zaštitu? Možda bolje sjedalo?
Ali nije skup, tako da još uvijek dobiješ mnogo za svoje pare.

To je samo moja brza ucjena. I mene zanima u čemu je keč.
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Hogar »

Sto se motora tice, razlika u snazi je 5.74KS i cijelih 10.5 Nm u obrtnom momentu u korist Yamaha-e. Pa cak je i KS/tezina odnos u korist Yamaha-e: 0.25KS/kg za KLR prema 0.2609KS/kg za Tenere. Dalje, na oko, sic mi djeluje daleko udobniji na Tenere nego na KLR i definitivno mi se cini da je Tenere daleko sposobnija za touring. Sto se fun faktora tice, zivi bili pa vidjeli :)
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Tu listu valjda rade korisnici i ona je slična onoj što u Velikoj Britaniji rade za automobila (bar mi se tako čini, no nisam siguaran) a korisnici proizvoda Toyota su npr. u VB najzadovoljniji sa odabirom svoje kupljene robe. Na taj način mislim da su kupci KLR-a zadovoljnii nego kupci Tenere (možda su ovi što su kupovali Tenere više očekivali :think: )

Kawasaki KLR 650 je inaće po onome što se može pročitati sasvim solidna mašina i zaista mi je neshvatljivo zašto se ne prodaje u Evropi kada mi je nekako više nastrojen evropski nego američki. S' tim u vezi mislim da se Tenera ne prodaje u Americi. Gdje se ova dva motocikla mogu uporediti? :think:
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Hogar wrote:Malo mi nije jasno ovo kako ispade KLR bolji od Tenere? Molio bih sve one koji se u ovo bolje razumiju da mi malo pojasne... hvala!

Drugar, pusti ti usporedbe i prazne price... to je sve par procenata gore dolje, a previse je subjektivno da bi se rukovodio time, nego, daj da mi vidimo ono od cega se zivi, dakle, konkretno:
http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... ere#p36418" onclick="window.open(this.href);return false;

Pare u dzep i nemoj mnogo razmisljati. Ne moze KLR biti toliko dobar, koliko je ovo dobra kupovina. A kupovina KLR-a je diskutabilna. Ako neces novog, onda naslijepo uvozis polovnog, macku u dzaku... A ova yamaha je top.
I kad stojim tesko me pratiti...
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Hogar »

Space Director wrote:
Hogar wrote:Malo mi nije jasno ovo kako ispade KLR bolji od Tenere? Molio bih sve one koji se u ovo bolje razumiju da mi malo pojasne... hvala!

Drugar, pusti ti usporedbe i prazne price... to je sve par procenata gore dolje, a previse je subjektivno da bi se rukovodio time, nego, daj da mi vidimo ono od cega se zivi, dakle, konkretno:
http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... ere#p36418" onclick="window.open(this.href);return false;

Pare u dzep i nemoj mnogo razmisljati. Ne moze KLR biti toliko dobar, koliko je ovo dobra kupovina. A kupovina KLR-a je diskutabilna. Ako neces novog, onda naslijepo uvozis polovnog, macku u dzaku... A ova yamaha je top.
Vidjecemo, vidjecemo :whistle:
Post Reply