Pomoc pocetniku oko prvog velikog motocikla

Novosti, komentari novih i starih motora...
Bacchanalian
Stoper
Stoper

Pomoc pocetniku oko prvog velikog motocikla

Post by Bacchanalian »

Pozdrav svima.
Kao sto naslov kaze potrebna mi je pomoc.
Da vas na brzinu upoznam sa mojim iskustvom na dva tocka: 5-6 puta vozeni skuteri, 3-4 puta beverli 500 :). Vec sam procitao neke clanke oko kupovine prvog motora da treba da bude slabija kubikaza, da tolerise greske... Takodje sam citao neke clanke o tome da treba u ranijim godinama pocet sa voznjom motora.
Mene konkretno interesuje vase misljenje o kupovini KTM 950 smr motora kao prvog, i da li je moguce da naucim da vozim motor sa 25 godina u granicama normale (nemam namjeru na zadnji... pa da me kupe po ulici). Jedino sto mogu da uradim, a da je meni dostupno jeste da pozajmim yamahu xtx 125 na par dana prije kupovine KTM da se malo naviknem na menjac jer nisam vozio motor sa menjacem. Takodje mi se svidjaju R serije (R6, gsx,...) i ukoliko mi KTM bude nemoguca misija da gledam da kupim neki R6, da li mislite da je moguce nauciti voznju na R6....
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Re: Pomuoc pocetniku - KTM 950 smr

Post by OBIS »

Mozes druze uzet koji god da ti se svidja pod uslovom da mozes da se suzdrzavas od odvrtanj gasa. Ja ti to kazem jer ja sam mogao, prvi motor mi je bio suzuki GSXR 750 sa 130ks ali nisam divljao sa njim, u pocetku, ali imaj na umu da je voziti KTM 950 lagano isto kao i mrtav pijan hodat normalno po bjeloj liniji.
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Pozdrav!

Nema tu nekih pravila sto se tice motora. Sva pravila su u tvojoj glavi. Mislim da se voznja moze uciti na svakom motoru, pod uslovom da je covek svestan svojih ogranicenja u svakom momentu i svestan mogucnosti motora. Drugim recima, bitno je da shvatis da si pocetnik i da vozis nesto, sto po voznim karakteristikama daleko prevazilazi mogucnosti tebe kao vozaca. Ako to mozes onda si uredu...

Samo napred!
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

KTm i početnik :naughty: Ok, svako ima drugačije podešavanje u glavi, al' evo, ja koji imam preko 30 godina i koji sam dosta na motociklima teško da se mogu suzdržati kada zajašem tako nešto ... A početniku brzo popuštaju granice (bar je meni tako bilo, no ja nisam prelazio granice na nekom divljaku no nečemu što je jedva moglo da se vuče). Mislim da sa sa R6 teže prelazi granica (neka je drži ispod 7.000 o/min. i dobio je pitom motocikl) no KTM ... ta sprava izaziva ... Opet, valjda si svesan svojih mogućnosti ...
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

Slazem se sa OBISOM i Kopljasem u potpunosti. Sva ogranicenja koja si naveo su tu primarno upravo zbog onog sto su oni naveli. Docim postavlja se jos jedno pitanje, za cem tebi u stvari treba motor? Takodje bih te zamolio da odgovor na ovo pitanje nam das iskljucivo u koliko nisi vec odlucio sto zelis i ISKLJUCIVO u koliko te zaista interesuju savjeti onih koji imaju malo vise iskustva. Ovo kazem vizavi nekih polemika koje su se vodile na forumu a rezultirale su samo potrosenim vremenom od strane clanova koji su zeljeli da pomognu.

Velik pozdrav i da uskoro odaberes motor koji tebi odgovara.
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
Markenzi Pg
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Husqvarna SM610

Post by Markenzi Pg »

Nema tu shta da se kaze mnogo,Sve je na Tebi.Ako si Svejstan,i Siguran u Ono shto Trazish i shta ochekujesh od Toga Motora samo Naprijed.Voziti ga nije Problem,Problem je Doziranje Gasa.
I nemoj u Pochetku kao mnogi da se MAlo probash s nekim,pokazesh itd pa ..... ... ;)
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

svi su savjeti na mjestu, ja bih samo dodao da to nije motor za pocetnika (kao sto wulfy rece) razlog je sto nikad neces dobro nauciti da vozis na tom motoru, neces moci da se opustis jer je to zivotinja :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Bacchanalian
Stoper
Stoper

Post by Bacchanalian »

Hvala svima na brzim odgovorima.

Motor kupujem koliko iz potrebe toliko iz meraka. Dojadile su mi gradske guzve do 4 sata, merak bi mi bio motorom otic na ljetovanje.... Generalno da mogu koji posao dnevni da zavrsim, do grada da ne trazim parkinge, da se vozikam po cg.
Bitno mi je kako motor izgleda. Maxi skutere, vespe, copere,... ne volim.
Prva mi je ideja bila da kupim novi XJ6 Diversion F. Pa su mi apetiti porasli :). Druga da kupim neki noviji R6. Pa mi je iskocio ovaj KTM 950 smr iz inostranstva koji nije prosao nikoliko, nema tackice, bio garanzian, i dobijam ga za dobru cijenu. Imam dobru samokontrolu, ali ko zna sto ce bit kad se dohvatim dva tocka.
Sad razmisljam o njemu, ali koliko vidim komentare nije ga jednostavno vozit. Kolika ljudi traze KTM modele kod nas? Ukoliko vidim da nije za mene da li je problem zamijenit ga za neki R6 ili GSX. Sto je isplativije za odrzavanje, kolika je razlika u registraciji...? Koliko su zahvalne R serije za seoske puteve, a koliko ovaj ktm?
Ukoliko vi imate neki konkretan predlog rado cu saslusati, naravno bitan mi je izgled kao sto sam ranije napisao.

Izbombardovah vas pitanjima.

P.S. zaboravih da kazem da mi hvali visine. Visok sam 1.80m i to valjda ima uticaja na izbor.
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

DrMracni wrote:svi su savjeti na mjestu, ja bih samo dodao da to nije motor za pocetnika (kao sto wulfy rece) razlog je sto nikad neces dobro nauciti da vozis na tom motoru, neces moci da se opustis jer je to zivotinja :)
ja se takodje slazem sa svime gore navedenim....i dodajem: da je KTM mnogo jak motor jer ima dva cilindra i odaziv na gas je prejak i ti kao pocetnik bi imao poteskoca sa tim...na njemu bi ti se vrlo lako moglo desiti ako malo jace odvrnes gas da se popenjes na zadnji tocak i to bez tvoje volje i namjere da to uradis...moze se reci da je motor zivahan i prezivahan...moj ti je savjert nesto sa 4 cilindra recimo....jer kod njih nema toliko potiska u nizim obrtajima tako da je laksa voznja gradska i td....moj predlog ipak nesto slabije za pocetak... moj predlog bi ti bio neki naked motor i po mogucstvu da bude honda...ubice me ostale kolege ali po meni su oni jedni od motora sa boljom upravljivoscu...ja sam konkretno poceo na dukatiju al sam ubrzo presao na hondu hornet 600 i to je idealan motor za mene bio....R-ovi su teski i za duza putovanja...grad takodje...a seocka voznja....to mozes da zaboravis sa R-om....KTm je za off-roud voznju bolji naravno jer je motor za to i predvidjen....
e da sto se tice prodaje...uh.....u danasnje vrijem je to jako tesko reci jer su nerealna vremena...a li KTM vazi i jeste jedan od skupljih motora..kako za kupovinu tako i za odrzavanje....pa ti fino vidi sta ti je raditi...al ja ti ne preporucujem za ucit vozit KTM... pomenuo si yamahu, ona bi ti bila idealna za pocetak vjeruj mi..sa tim motorom bi ti bio prezadovoljan...pogledaj testove po netu..ali posto sam ja zaljubljenik u HONDU...onda ti preporucujem HONDU hornet....razmisli dobo i posavjetuj se sa nekim ko ima iskustvao...ovdije ima dosta takvih ljudii....
Last edited by bu2rider on 07 Feb 2011 16:03, edited 3 times in total.
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

R motori i duze uzivanje u voznji bas i ne ide zajedno. I zaboravi da vozis jos nekog na R-u na iole duzi put.
14:23
Post Reply