Africa Twin - mit ili stvarnost

Novosti, komentari novih i starih motora...
Jocko Africa
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Twin Africa XRV 750

Re: Africa Twin - mit ili stvarnost

Post by Jocko Africa »

Laki 086 wrote::angry-banghead:

Vidji je Laki kako je lijepa.....Ne smije ti biti zao sto je kod mene..jer je drzim kao da mi je clan familije....... :snooty:
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

najljepsa kombinacija boja
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
DrMracni
NLB Moderator
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

Image
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

DrMracni wrote:Image
Sto radi Kopljas jado moj
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Srbin kupio fotosop..hm..sad mi je jasno ko je cova.
Hold your horses, man
Freeride
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

wulfy wrote:
bu2rider wrote:
kopljas wrote:Bolje da ne komentarisem :D :D :D
Molim te kolega bikeru prokomentarisi ti Africu jer imas neuporedivo vise iskustva nego Wulfy sa ovim motorom...
ja sam se blago zainteresovao za ovaj motor i njegovu eventualnu kupovinu....
Ja sam napravio nekih 250 km u jednom danu i iz tog iskustva sam napisao tekst. To, opet, po meni, nije dovoljno da se stekne kompletan utisak o nekom motociklu, ali sasvim dovoljno da se stekne neko mišljenje.

kolega wulfy, nisam mislio nista lose, niti sam posumnjao u tvoj izvjestaj. tvoj je izvjestaj kao i svaki temeljan i detaljan i propracen sa svim propratnim materijalonm..
samo kazem da kolega Kopljas ima daleko vise km na africi pa zato......
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Ajd i ja da napisem nesto... I odmah da vas upozorim, bicu jako subjektivan :D :D

Ja imam Africa Twin RD07 1994 godiste. Vozim je sada skoro 2 godine i presao sam sa njom nekih 50-ak hiljada. Kupio sam je jer je taj motor moj decacki san i meni je to bilo dovoljno. Moram da nagalasim da su me moji drugari terali da kupim neki mladji motor, sa manje kilometara ali dzabe... Hteo sam bas ovu Hondu i sta sam dobio?

Dobio sam 750cc, motor koji je odlican na putu (naravno ima i mnogo boljih, jacih, udobinijih) i jos bolji van njega. Na asfaltu se ponasa sasvim lepo, na makadamu je kao kod kuce (ipak ima 21 tocak napred). Nema nekih vibracija prilikom voznje. Potrosnja je oko 5L kada se vozi do 110km/h. Na autoputu pri brzini od oko 150km/h moze do rezerve da predje nekih 220-230 km. Rezervoar je 23 litre i pri voznji do 100 daje autonomiju od oko 300km pre nego sto se dodje do rezerve. Farovi su mu odlicni, kratko svetlo je bolje nego na mnogim motorima na kojima sam imao prilike da vidim kako radi.

Fabricko sediste je klasicno enduro sediste i prilicno neudobno za neku drugu vonju ali se za nekih 80 eur dobija putno sediste, sa mestom za suvozaca.

Kao sto mnogi i znaju, najcesce se kvare:

- Regler (cija je cena oko 100 i kusur eur - pravljen je oko 50 eur) mada ne postoji neko generalno pravilo na koliko moze da se pokvari.
- Kontakti na pumpi za gorivo (kostaju oko 25 eur). Umeju da se zalepe jer se u toku rada stvara varnica izmedju njih. Medjutim, to se lako moze resiti postavljanjem releja koji preuzima opterecenje na sebe (relej kosta par eur-a). Meni su se kontakti jednom zalepili, razdvojili smo ih srafcigerom i od tada jos uvek rade.

Inace, zaista se prelako vozi (ovo mogu da potvrde i Space, Duka, Marko Calasan), neverovatno je upravljiva iako nije ni mali ni lak motor. Odrzavanje kosta, vise manje, kao i na svakom drugom motoru.

Recimo, od kvarova na putu oko sveta mi se desilo sledece: lezaj zadnjeg tocka (potpuno se prosuo), lezaj volana (nije se prosuo ali je dobio zazor pa je bilo malo teze upravljati), regler (iako se na kraju ispostavilo da to uopste nije bio regler vec sijalica u kratkom spoju koja je napravila sranje) i zaepljeni kontakti pumpe za gorivo. Ostalo su bili problemi uzrokovani padovima (citaj lomile se stvari :D )

E sad, mozda ce neko reci da je to dosta ali imajte u vidu i sledece: moj motor je 1994 godiste, presao je sigurno preko 130,000. Ja sam je kupio i od onoga stoje bitno za rad motora zamenio ulje i filter, kasnije plocice i akumulator i sa njom dosao kuci nakon puta oko sveta. Ventile nisam stelovao, svecicu zamenio jednu pre puta..

Sve u svemu, neki kazu da je precenjen, neki kazu da vredi svaku paru... Ja to necu komentarisati jer bi tu bilo puno subjektivnosti. Mislim da se kupovinom ovog motora dobija sasvim dobar i pouzdan motor. Moze li se vise dobiti za isti novac (novija tehnologija, manja potrosnja, bolji izgled, lepsa boja, veca brzina, bolja ciklistika, vise pogleda devocjica u mini suknjama..)? Naravno da moze... Ali dzabe, ja bih je opet kupio :D
tdm93
Grijač guma
Grijač guma

Post by tdm93 »

pa naravno HONDA je to
APARTMANI "LIGHT HOUSE"
BIKER FRENDLY
DrMracni
NLB Moderator
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

a sta je sa ovim uredjajem za levitaciju??!
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

kopljas wrote:Ajd i ja da napisem nesto... Potrosnja je oko 5L kada se vozi do 110km/h. Na autoputu pri brzini od oko 150km/h moze do rezerve da predje nekih 220-230 km. Rezervoar je 23 litre i pri voznji do 100 daje autonomiju od oko 300km pre nego sto se dodje do rezerve.
Inace, zaista se prelako vozi (ovo mogu da potvrde i Space, Duka, Marko Calasan), neverovatno je upravljiva iako nije ni mali ni lak motor. Odrzavanje kosta, vise manje, kao i na svakom drugom motoru.

... Ali dzabe, ja bih je opet kupio :D
Daj Vlado ne pricaj svasta, ja znam kad ti je ostala bez goriva na Niksicku magistralu ( posle pauze na pumpu :lol: :lol: :lol: ) kakva ti crna autonomija sa Afrikom. Jedino bih se slozio da se strasno lako vozi ............. pase na prikolicu kao da je za nju pravljena ;)

Naravno da se malo salim. Moje je misljenje da je sa pravom postala kultni motor
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Post Reply