EU vs Japan

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Re: EU vs Japan

Post by bokibd »

Bosko wrote:hahaha pa vidim prodao si motor da ne placas to vise :D Nisam ja rekao da je dobro i ja bih volio da ne placam nista nego da nije bas da nije luksuz a sto ne kupis onda neki eu motor nego vozis versys... Nemoj ni ti mene pogresno shvatit ali te brembo kocnice i sva ta oprema meni ne predstavlja nista
Ne ne Bole ovog puta me neces navuc na polemiku. :lol: :lol: Zelim ti prijatan dan. :mrgreen:
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Space Director wrote:
Za KTM i ja cujem da nije neki kvalitet, evo, konkretno zadnji Motoradov test izdrzljivosti KTM RC8, katastrofa.

ALi, sto je najjace i sto je poenta price, niko nije pricao o KVALITETU, prica je o tome kako evropljani prodaju motore sa boljom opremom, i to je koncept koji se vise svidja ljudima, cak na ustrb malo kvaliteta (Novi Dorsoduro 1200 bih vozio, makar samo i do servisa, predobar mi je)
E Ortak, nikog ja ne branim, niti optuzijem, samo davam crno na bijelo neke stvari. Nista drugo ;)

E, sto se tice RC8.
Aj da se prvo ogradim, opet govorim, nikog ne branim, samo bi volio da se odredjene stvari (u ovom slucaju izdrzljivost RC8) ne shvacaju zdravo za gotovo i da se ipak malo istrazi situacija prije donosenja zakljucka.
KTM je opcenito poprilicno mala tvornica, sa NIKAKVIM iskustvom u izradi trkacih motora za cestu.
RC8 im je bio prvi motor takve vrste, i svakome tko se imalo razumije i upucen je u gornje navedene stavke je jasno da se mogu ocekvati problemi sa prvim serijama (eno, i Italija 458 je opozvana jer se samozapaljivala, cisto kao primjer..), prvenstveno sa mjenjackom kutijom (to je sad prica za sebe) tako i sa ostalim "sitnicama". 1098 je bio opozvan zbog prevelike potrosnje zadnjeg lancanika itd...
Ja vazda kazem, bjez' ko vrag od tamjana od skroz novog motora od malih firmi. I nekako bi se rado drzo toga :mrgreen:
Evo na, maloprije sa sam se vratio sa Peljesca i moje smece je odvrtilo 40 000km a star je 4 godine i mjesec dana :whistle:

Kazes dorsoduro 1200, da fin je..
Samo, reci ti meni, jesi ti IDJE I IJEDNOM do sada vidio podatak o njegovoj suhoj masi? Zapravo o bilokakvoj masi navedenog motora? :shhh:
Evo na, bit cu bezobrazan i rec da ce brojat bar 200 - 210 kg ;)
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

Du-Monster wrote:
Evo na, maloprije sa sam se vratio sa Peljesca i moje smece je odvrtilo 40 000km a star je 4 godine i mjesec dana :whistle:
jesi ga ti to vuka za sobom kad si plovio te ima toliko km? 8-)
ne znam, meni je svaki motor do sad valjao, imao sam i evropljane i japance, svaki mi završavao posao odlično, ali sam svaki redovno servisirao, sve po knjizi i nije bilo problema. khm, jes ustvari jedan problem sa evropljaninom njemcem, ali i to se riješilo pa idemo dalje
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

ice wrote:

jesi ga ti to vuka za sobom kad si plovio te ima toliko km? 8-)

Haha, a znas i sam da se ne skidam sa njega dok sam doma 8-) Stavio sam rosso corsa, trebas sad ucinit djir, mjenja smjer ko muha, doslovce ;)
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

Roki wrote:Niko nista o ciklistici .... ;) Evo da se i ja malo ukljucim u diskusiju sa ovo moje malo iskustva.
Naime poceo sam da vozim Evropske motore ( TOMOS trobrzinac, APN4, JAWA 350, CZ 350 ) jer tada nijesam znao za bolje.
Poslije nekog vremena, kada sam cuo da su postali demode predjoh na Japance ( Honda NX 250, Suzuki DR350, Yamaha Virago 535, Yamaha TDM 850, Yamaha V-MAX, Suzuki Bandit 1200S sa kojim sdam za 3 godine presao 45000 km i samo mu mijenjao gume i lanac ) a onda opet iz nekih samo meni znanih razloga predjoh na Evropske motore ( BMW K1200RS, BMW K1200R, BMW F650GS Dakar i evo odskora BMW R1150GS ) .... i sve mi po spisku gonite ako je i jedan bio da ne valja. Svi su imali i prednosti i mana u odnosu na druge motore, vazda je bilo i sa jacim agregatom i sa boljom opremom, i ljepsom bojom i sa udobnijim sjedistem, vazda su se djevojke okrecale i za drugim motorima, majki mi se nijedan nije svidjao i stalno se trudila da mi ih omrzne. Uvijek je postojalo milion razloga da uzmem drugi, jaci, ljepsi, bolji, brzi ...
E sad, nijesam ovo naveo da bih se hvalio nego da vas zamolim da iznesete svoje licno misljenje i svoje iskustvo o raznim proizvodjacima a ne da se ka cesove babetine pregonite a ne znate ni zbog cega ..... prastajte ako sam promasio temu

P.S.
Zene i motora ne moze bit da ne valja, moze bit da ih samo ne umijes upravit kako treba
:clap:
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Post by In_Utero »

Space Director wrote:Puno predrasuda i puno ne citanja tudjih postova :)

@In Utero, ti si sampion sto se predrasuda tice.
- Koje su bolje farmarice od Cassuccia?
- Koji je bolji parfem od "stare ROME", zute, u kockastu bocu,
- Koji proizvodjac motora, sem Moto Morinija daje dozivotnu garanciju na agregat motocikla? Dakle, zakivci na masini se ne mogu skinuti, nego kad ti se nesto pokvari, oni ti salju drugi novi agregat.
- Najkvalitetniji japanski brend, Honda, pojedini modeli se sklapaju bas u Italiji (stari hornet), a cini mi se da su pojedine serije Africe Twin sklapane u Spaniji, ali nisam siguran.
- Sto se VW-a tice, molim te da mi nabrojis aute iz generacije Golfa II koji su i dalje u opticaju, tj. u voznom stanju, a mogu se vidjeti na nasim ulicama. Ali da nisu nekakvi rariteti, nego da se makar relativno cesto mogu vidjeti na ulicama.
- Nadalje, koliko znam, ti si prodao Japanca, stroma, i kasnije kupio Kineza za koga kazes da je dobar. To je prica iz iskustva. Jesi li vozio nekog Evropljanina, pa da mozes da pricas iz iskustva?
- Ono o Triumphima koji izgledaju kao tosteri na tockocima, ne znam da li da komentarisem? Ajde pogledaj kompletnu gamu njihovih proizvoda, pa reci konkretno koji model.
-za farmerice i parfeme stvarno nemam pojma...
-ni za Moto Morinija nijesam imao pojma...mada je to više marketing...kao FIAT-ova garancija od 500 000 km
-Honda se sklapa u Italiji, ali je kontrola kvaliteta prepuštena Japancima...isto kao i fabrika ležajeva za Hondu u Kotoru...znaju Japanci da se mogu posrat u ležaj ukoliko ostave našem narodu na obraz da radi kako treba...isto tako je i sa Hondom u Italiji i Africom u Španiji
-Imao sam dosta iskustva sa, da se ogradim, "ostalom" robom iz Italije, a pri tom mislim na automobile, bijelu tehniku, poljoprivredne mašine i alate, i kućnu tehniku, tako da mogu, na osnovu ličnog iskustva, da kažem da je Italijanska-roba-jedno-obično-smeće-koje-treba-izbjegavati-po-svaku-cijenu, pa na osnovu toga, a i foruma, kojih ima milion danas i iskustva ljudi sa njih mislim da su im takvi i motocikli. Imaju vrhunski dizajn. Meni je Ducati nešto što se ne može dotaći dizajnom, al ga nikad ne bih kupio...isto kao i Alfa Romeo...orgazam na točkovima, al daleko im lijepa kuća. Italijani su majstori samo za sladolede i tu im skidam kapu.
-Nema puno auta kao Golf 2, al ni VW više nema auta kao Golf 2 koja se voze danas. Odnosno, VW je prosječan brend ako se izuzme Golf 2. NIjesam ja rekao da VW ne valja, već da ne zaslužuje cijenu koju ima. Uopšte nije bolji od Pežoa, Renoa, Hjundaija ili Kie..a od, recimo, Forda je za 5 klasa niže. Japance neću ni pominjati, jer se ne mogu porediti sa VW.
-japanca sam prodao zato što sam imao finansijskih poteškoća, a ne što ne valja. Kineza sam platio 900 EUR novog, dok recimo Ducati, Moto Guzzi i MV Agusta koštaju mnooogoooooo skuplje. S tim što mislim da je KeeWay pouzdaniji od navedenih brendova. Nijesam vozio Evropljanina, niti mislim, sa izuzetkom BMW-a. Zapravo, malo je nas toliko bogatih da možemo voziti "sve". Tako da formiramo svoje mišljenje na osnovu mišljenja i iskustava drugih ljudi.
-što se tiče Triumfa, to je moje subjektivno mišljenje. Kvalitet ne osporavam, al mi se dizajn ne sviđa. Kao što rekoh, subjektivno mišljenje, o kojem je, kao takvom, isprazno uopšte raspravljati.
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
ljubce
Stoper
Stoper
Vozim: YAMAHA FZ6

Post by ljubce »

Prijatelju ova je tema cisto raspravljanje o ukusima to da li neki motor valja ili ne valja mislim da vecina od nas nisu kompetni da pricaju. Da su Italijani smece ko to moze da kaze? I neko rece Yamaha ne valja poslije tri kruga na stazu nema vise kocnica... prijatelju pripremi motor za stazu pa onda pricaj. Nemam bas neko iskustvo sto se testiranja motora ali mislim da ni jedna firma ne moze priustiti da napravi los motor sto se kvaliteta tice , a sto se ciklistike tice svaki motor je posebna prica ali opet mislim da to najvise zavisi od vozaca kako mu koji motor lezi . Japanci prave prilicno jeftine motocikle i sto neko rece da nije japanaca mnogi od nas bi biciklo vozili . Ja vozim japanca jer nemam dovoljno dubok dzep da sebi priustim BMW ili Triumph slicnih performansi, ali sam u potpunosti zadovoljan motociklom( kao prosjecan vozac)sto se performansi i odrzavanja tice. Moje misljenje je da je BMW tata svih motora , japanci prave motore da pokazu evropljanima da se sa duplo manje para mogu dobit bolje performanse, tako kada biram motor tako da sa sto manje para dobijem bolju stvar ... naravno kada ne bi razmisljao o cijeni definitivno bi vozio BMW......
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Opet da ponovim, ovo je tema o konceptu proizvodnje motocikla u zadnjih par godina:

Evropa:
- Puno dobre opreme u seriji (podesivo vjesanje, radijalna klijesta, brda elektronike)
- Mnogo tehnickih novina (kontrola proklizavanja, ride-by-wire, itd. itd.)
- Sve bolji kvalitet, kako sveukupni, tako i kod zavrsne obrade (MotoGuzzi, Ducati - BMW i Triumph su uvijek bili takvi)

Japanci:
- Jeftiniji motori sa kvalitetnim agregatima
- Losa serijska oprema (kocnice, vjesanje)
- Jos se prodaju zbog stare slave

No, kako niko to ne cita, ja odoh da setam :)

Pozdrav iz Budimpeste :)
I kad stojim tesko me pratiti...
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

Space Director wrote: - Jos se prodaju zbog stare slave
i zbog već pomenute manje količine zelembaća koje je potrebno odvojit za motor, a kako velika većina nas ođe ne iskorišćava motor ni 80% svojih mogućnosti tako ovi dodaci koje evropljani stavljaju ni ne trebaju tako da su japanci opet u plusu. Ođe vidim rješenje ili da evropljani spušte cijene pa bi malo japanerosi počeli ubačat u svoje modele sve što ovi nude, ili da i evropljani izbace iz serijskih modela "višak" i samim tim se primaknu cijenama japanaca.
U Budimpeštu si i gledaš forume? Što ti je predanost sunce li ti... :mrgreen:
Oliver
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki Bandit 1200

Post by Oliver »

ice wrote:
Space Director wrote: - Jos se prodaju zbog stare slave
i zbog već pomenute manje količine zelembaća koje je potrebno odvojit za motor, a kako velika većina nas ođe ne iskorišćava motor ni 80% svojih mogućnosti tako ovi dodaci koje evropljani stavljaju ni ne trebaju tako da su japanci opet u plusu. Ođe vidim rješenje ili da evropljani spušte cijene pa bi malo japanerosi počeli ubačat u svoje modele sve što ovi nude, ili da i evropljani izbace iz serijskih modela "višak" i samim tim se primaknu cijenama japanaca.
U Budimpeštu si i gledaš forume? Što ti je predanost sunce li ti... :mrgreen:

Upravo tako Ice, prosjecan vozac (kojih je ruku na srce velika vecina, ja tu ne spadam jer sam "ispodprosjecan vozac" :D :D ) nece skoro nikad "dohvatiti" krajnje limite mashine. I zasto onda da placas vecu sumu novca za neke stvari za koje znas da ti ne trebaju - japanci su toga svjesni i po meni je njihova filozofija tj. koncept odlican. Pri tom ne mislim da japanci nisu sposobni da naprave sve te kulinarsko/afrodizijacno/motorne poslastice - nego su svjesni da bi dodavanjem tih stvari motor bio skuplji i samim tim nepristupacniji sirem krugu korisnika. Odnosno za male pare dobijes dobar i veoma pouzdan proizvod a ako zelis dodaj jos zelenih novcanica pa ga opremi po svom ukusu/potrebi - a to vazi i za ovaj prije pomenuti pojam voznje serijskog motora po pisti. ;)
Post Reply