Sira ili ista velicina gume???

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
IvanBerane
Stoper
Stoper
Vozim: Suzuki Bandit GSF600

Sira ili ista velicina gume???

Post by IvanBerane »

Treba da kupujem novu i prednju i zadnju gumu za motor pa sam se pitao da li bih mogao staviti malo sire nego sto su sada, trenutno su 160/60/17(zadnja) i 120/70/17(prednja)... Da li moze da skodi ili pomogne stavljanje sire gume i koliko siru da stavim ukoliko moze???
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Re: Sira ili ista velicina gume???

Post by cavlovic »

IvanBerane wrote:Treba da kupujem novu i prednju i zadnju gumu za motor pa sam se pitao da li bih mogao staviti malo sire nego sto su sada, trenutno su 160/60/17(zadnja) i 120/70/17(prednja)... Da li moze da skodi ili pomogne stavljanje sire gume i koliko siru da stavim ukoliko moze???
Promjena sirine moze samo da odmogne. Promijenice ti ciklistiku, moguce da ce lanac kaciti, skuplje ces je platiti.

Kad su tvoj motor stotine strucnjaka pravili, znali su da postoji i 180 dimenzija pa je ne stavise.
IvanBerane
Stoper
Stoper
Vozim: Suzuki Bandit GSF600

Post by IvanBerane »

Bolje je sto provjerih ovdje jer ovi majstori nemaju pojma, moram mijenjat majstora... :D :D :D
Ima li koji sajt gdje mogu pogledati na koliko da pumpam gume posto na njih pise da treba da ih pumpam na 2.9 meni se cini da je to mnogo sta vi mislite???
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Zasto da ne probas sa vecom gumom ako mozes... ne mozes mnogo izgubit a mozes dobit, sve zavisi kakav imas motor.Uglavnom felge mogu da prime nekoliko velicina guma a lanac ne bi trebao da pravi problem za jednu velicinu.
Ja sam imao Hondu 1100XX fabricki se isporucivao sa zadnjom gumom 170 sto je ultra tanko za 160konja poslije sam stavio gumu od 190 i tek to je bila normalna dimenzija za taj motor.
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

cavlovic wrote:
IvanBerane wrote:Treba da kupujem novu i prednju i zadnju gumu za motor pa sam se pitao da li bih mogao staviti malo sire nego sto su sada, trenutno su 160/60/17(zadnja) i 120/70/17(prednja)... Da li moze da skodi ili pomogne stavljanje sire gume i koliko siru da stavim ukoliko moze???
Promjena sirine moze samo da odmogne. Promijenice ti ciklistiku, moguce da ce lanac kaciti, skuplje ces je platiti.

Kad su tvoj motor stotine strucnjaka pravili, znali su da postoji i 180 dimenzija pa je ne stavise.
kao sto balsa kaze, cijeli tim naucnika je bio zaduzen za fiziku i proracune ciklistike odnosno ponasanje motora u voznji.
iz iskustva mogu da ti kazem da sira guma (sem u ovom slucaju sa obisom, sto je bas cudno da na tako jak motor ide 170), sira guma samo smeta, imaces teze upravljanje motora i obaranje u krivinama, bice jako inertan. sa uzom gumom motor ce biti mnogo agilniji, ALI nije bitna samo ta dimezija jako je bitno i ono /koja proporcija.
tipa 160/60 ili 150/70 to ti je visina gume...

sve u svemu sira nikako
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
dexbudva
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena je luksuz. Motocikl u dobrom stanju je nužda. ©

Post by dexbudva »

TI strucnjaci nemaju pojma ko zna moza su i kupili dje diplome te :roll:
Mala moja, bi li malo legla,
da te moja konstrukcija pegla?!
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Širina gume zavisi od felge. Ako imaš serijski pozadi 160/60/17 verovatno imaš 4.5 inča široku zadnju felgu. Na nju možeš ugurati možda 170 ali nećeš ništa postići.
Prvo,skuplje ćeš ju platiti jer to nije toliko serijska guma koliko 160.
Drugo,šira guma neće izgledati široko kad se montira na usku felgu jer će ju felga pokupiti.
Treće,motor će se teže voziti mada ti to možda nećeš osjetiti odmah u početku dok ne prođe "wow" faktor.

Što se tiče Obisa,to je već duža priča ali verovatno je rezime sledeći:sport touring gumu širine 170 je zamjenio sa supersport gumom širine 190. A znamo svi da "sve je lako kad si mlad" tako ni on nije primjetio šta je napravio :D
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Post by SlavkoPejovic »

dexbudva wrote:TI strucnjaci nemaju pojma ko zna moza su i kupili dje diplome te :roll:
Dex je potpuno u pravu evo recimo kolega "njanji" je utvrdio sa da je ona rucica za kvacilo cisto bacanje para zalud njima skole i trice...
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Post by cavlovic »

OBIS wrote:Zasto da ne probas sa vecom gumom ako mozes... ne mozes mnogo izgubit a mozes dobit, sve zavisi kakav imas motor.Uglavnom felge mogu da prime nekoliko velicina guma a lanac ne bi trebao da pravi problem za jednu velicinu.
Ja sam imao Hondu 1100XX fabricki se isporucivao sa zadnjom gumom 170 sto je ultra tanko za 160konja poslije sam stavio gumu od 190 i tek to je bila normalna dimenzija za taj motor.
Guma se stavlja prema namjeni a ne prema snazi agregata.

KTM adventure 1190 ima 150ks a dolazice sa 150 zadnjom gumom. Postoji razlog zbog kojeg ide bas ta guma a ja se ne bih pravio pametniji od inzinjera kad je to u pitanju.
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Post by Rvasanin »

Ma nista ti ne znas!

Vidio sam u HN na motoskup, pa probaj i ti: Michelin Energy, 225/60/16. Nikad je potrosit neces! Jebes krivine, samo pravo!
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply