Gdje ? Sta ? Kako ?

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
BojanPejovic
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: yamaha tt 600

Gdje ? Sta ? Kako ?

Post by BojanPejovic »

Kao sto znate moju Yamahicu TT 600 prodajem ali kako mi se cini nece tu biti nista. Pa stoga odlucih da je ja sredim prema svom ukusi i da je vozim i sledece godine.
Imam par pitanja.
1. Mislio sam da sve plastike prefarbam nanovo i da uradim "paintbrus" ili vec kako se zove nisam siguran. Da li to neko radi u CG? Ili samo klasicno farbanje ?
2. Gdje se mogu naci krampon gume 18 i 21. Ove na njoj su sasvim dobre mogle bi sigurno jos sezonu ali ako nije to neki veliki novac i to bih odradio. Makar samo prednju -21.
Ima tu jos pitanja ali polako kako mi koje bude dolazilo na red da rijesavam ...
LuTheDuck
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: uglavnom mene vozaju

Re: Gdje ? Sta ? Kako ?

Post by LuTheDuck »

sto se farbanja plastika tice - ja bi preporucujem da to sam odradis... dobro izbrusis sa 3 granulacije, 3 sloja farbe 1 laka i ljepota (3 laka ako neces brush)

tako pripremljeno nosis nekom brush da ti radi... radio je ranije momak sa zabjela - Mladen cini mi se, znace neko...

naravno, mozes i sve nekom dati da ti odradi najedno :)

gume - naruci kod nekog (vujacic/castelana da ti nabavi koju it oces)

sta si planiro radit mu? koja boja?
I was born to be the best, number one and nothing less
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Plastike na enduro motoru se VRLO tesko farbaju da nekazem nikako jer je plastika takva i ne drzi dugo vec pocinje da se guli usled vibracija a pogotovo ako ga u ofroadu zavalis nedje. Komplet plastika je manje od 100e i to je plastika kuvana izlivena je u datoj boji. Ako hoces promjene onda radi folije. poz
+1389+
Damir'Tattoo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: sta mi se da.

Post by Damir'Tattoo »

Ako hoćeš da voziš off onda je airbrush preveliki luksuz :)
Ja sam kramponke trgovao u kiseljak, Mitas E09 i off road unutrašnje gume koje kod nas nemaju da se uzmu....sve zajedno 120€

IVANTO MOTO SHOP
Sve za copere, krosere,
mopede i brze motore

Laco Slavko
Azapovici 21, Lepenica, Kiseljak, BH
Telefon: 0038763337182
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Gdje? Najbolje sam u svojoj radionici, ako imas potreban alat i opremu.
Sta? Farbanje. Bez airbrusha, to je skup i slozen posao, ne preporucuje se za enduro motore, ako vozis off to se lako osteti, a popravka je skupa i dosta dugo traje. Moze i folija, prakticna, jeftina, lako se popravljaju ostecenja, ali se meni ne svidja zbog malog izbora boja i nijansi, zato prednost dajem farbanju.
Kako? Plastike na enduro i kros motorima su pretezno uradjene od PP plastike (polipropilen), boja im je dodata u procesu proizvodnje, pa nema potrebe da se farbaju. PP plastike je moguce veoma kvalitetno ofarbati, vazno je da koristis odgovarajuci materijal. Plastike moras dobro ismirglati vodobrusnim papirom 800, pa sa 1000. Na plastiku nanesi plastik prajmer za PP plastiku u sto tanjem sloju, moze i univerzalni prajmer za plastiku, vazno je da prajmer pokrije citavu povrsinu. Poslije desetak minuta susenja plastik prajmera nanesi boju, vodi racuna da boju naneses ravnomjerno i u tankom sloju, debeli slojevi boje su manje elasticni. Na boju (bazu) zalijepi naljepnice i sve zajedno predji bezbojnim lakom. Koristi boje i lakove za farbanje plastika motora.
I da dodam, ako imas ogrebotina i sitnih ostecenja koje ne mozes izglacati smirglanjem onda moras koristiti dvokomponentni spric kit za plastiku, (ja sam koristio 4+1) koji je ujedno i prajmer.
LuTheDuck
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: uglavnom mene vozaju

Post by LuTheDuck »

ljudi se uglavnom drze toga da se plastike ne trebaju farbat zbog pucanja boje - istina, ali posle dobrog farbanja (i jos bolje pripreme), nece ona nikud (i u dovoljnom sloju)

ada ja sam rotkapne plasticne farbo pa nikad boja nije pala sa njih... niti ce ;) a ne moze motor imat ni vibracija ni niceg ko rotkapna na auto... jedna je cak izgubila dio sebe i boja se ni tu nije oljustila...

sve je u nacinu farbanja...

slazem se sa jovanom, samo bih (ja) dodao sledece

brusenje, tj upotreba papira sledecim redosljedom
800
1000
1200
potom samo 'final touch' sa 800 da ne bude bas 100% glatka - ali bas zeru radi prijanjanja farbe da se 'izbrazda'

primer ili ti osnova

susenje moze i preko 10 min :)

sloj farbe - pozeljno je, ako nemas kompresor, kupiti farbu u sreju - imas autolakova i lakova za plastiku/branike kvalitetnijih da nadjes u spreju - to zbog jednakosti nanosenja i debljine sloja

farbanje - tanask sloj, cisto da prekrije bez 'nagomilavanja' farbe koja ce posle da curi i ostavlja tragove - dobro susenje (znaci ako ces ga farbt u garazu po ovom finom vrrmenu 2-3 dana izmedju slojeva)... mada, savjet je da ipak sacekas da temperatura preskoci 10 stepeni...

brusenje 1200 papirom u vodi/sa kvasenjem cisto da izjednacis farbu i skines 'viskove'... posto ga neces farbat u komoru, bice trag od farbe/kapljica itd...

i to ponoviti 2-3put...

nakon 3 sloja farbe, 2 sloja laka sa brusenjem i 3 bez brusenja i miran si... drzace ti farba duze no motor :) :)
I was born to be the best, number one and nothing less
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Jedan savjet, nije skroz u vezi sa temom ali ne može da škodi: ukoliko farbaš sprejem, sprej prvo ugrij tako što ćeš ga staviti u vruću vodu do linije ispod mlaznice. To pospešuje raspršivanje boje i bolje prione boja. ;-)

Sent from my Nokia 3210 using Tapatalk 2
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Pazi , u enduro svijetu sam dovoljno da znam da niko enduro motore ne farba .Nemoze to ispasti ni priblizno dobro i dugotrajno kao kod ostalih motora jer je takva plastika. Jovan je rekao pp plastika i najpribliznija je plastici kao sto su kante od jupola i vrlo se tesko vari i krpi. Vjeruj mi da ljudi rade naljepnice u boji i sari kako mozes zamisliti i to te ispane manje i para i truda i ljepse je nego da se kutaras sa farbanjem. mogu ti dat kontakte ljudi u Srbiji koji to rade a i ovdje ima par ljudi koji to ssaasvim korektno urade. Neven nas brat enduras je oblijepio folijom njegovog xtr-a i to je super ispalo
+1389+
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

Što se folije tiče, sigurno je lakše rešenje od farbanja. A što se boja na folijama tiče možeš da biraš kako oćeš jer se se štampa.
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

ja tu ne bih nista dirao... iskreno mnogo teze ces ga tek onda prodati, ja prvi ne bih kupio enduro motor farban, ne znam zasto ali je tako... mozda upravo iz gore navedenih razloga sto ako ga jednom ogrebes mnogo vise muke te ceka da to sredis nego da samo gledas ogrebotinu :)

moj ti je savjet kupis dobre gume, dosta goriva i obidjes sto vise crne gore, bosne, srbije, albanije, cak i rumuniju... naravno pojedinacno neces moci sve sa nekim budzetom od 200-300e
ili ako bas zelis da ulazes u motor, onda kupis neki adv rezervar, bolje opruge, amortizer, vjetrobran i napravis pravi mali adv motor
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply