Test sportskih cestovnih moto guma 2009.

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Highway_Curves
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: nadam se jednom GS500F, CBF500

Re: Test sportskih cestovnih moto guma 2009.

Post by Highway_Curves »

hvala Galiot... nice answer...

eo da ne otvaram temu, koliko bi koshtalo 120*70*17+160*60*17?

onako neki fin odnos izmedju drzhanja podloge i dugotrajnosti...

inache, koliko se u prosjeku mijenjaju gume, na svakih koliko km, odnosno vremena?
znam da je pitanje subjektivno i da zavisi, al eto, otprilike.. :)
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

cijena zavisi od proizvođača i tipa guma,supersportske gume se po pravilu skuplje. Zavisi od tipa motora za koji kupuješ,ako kupuješ za neki sport touirng,onda u toj klasi treba tražiti,one nude bolji odnos dugotrajnost-cijena.
Možda najbolje da pogledaš po netu šta bi te interesovalo,pa onda da nazoveš naše uvoznike,imaš na prvoj strani broj.

A na koliko se menjaju gume? To je krajnje subjektivno,zavisi koje gume imaš na motoru,koliko su potrošene,od stila vožnje,itd.Neko menja gume 2x u toku sezone a neko vozi 5 godina sa istim... U pravilu,gume ne smiju biti starije od 3 godine,tad gube na svojstvu(sporije se griju,tvrđe su,itd). Kažu da su najbolje gume koje su stare oko godinu,jer su najbolje "sazrele" tj svi hemijski procesi su završili i neće biti neugodnih situacija što dovodi do zaključka da gume voziš dve sezone i menjaš ih,iako možda još imaju "mesa". Ovo se odnosi na supersportske gume,touring gume se druga priča-one su pravljene da duže traju i da podnesu više kilometara...
A što se tiče kilometraže,neko ne pređe ni 5 hkm sa gumama a neko ih vozi i preko 15,sve zavisi od tipa vožnje i vozača.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Highway_Curves
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: nadam se jednom GS500F, CBF500

Post by Highway_Curves »

ok...thanks again....ja sam to cisto informativno...a valjace i jos nekom nadam se...

evo ovdje katalozi kontinetal guma... :)
http://www.conti-moto.sk/?q=3" onclick="window.open(this.href);return false;
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

pozdrav ljudi...
ja sam na hondi imao fabricke bridgeston bt 012 cini mi se i da vam pravo kazem nikakva je guma bila..zice su mi izasle na 4000km a i sto se voznje tice bila je jako llosa..posle sam zamjenio sa metzelerom m3 sportec i sa njom evo 9000km presao mada je sada skoro skrozgotova, ali tu je novi komplet i to ponovo metzeler m3, ja sam vise nego zadovoljan sa njima.razmisaljao sam i o kupovini continental ali ...iz mog iskustva i iskustva drugih odlucio sam se za metzeler....dugo traju i dobro drze.malo se teze "griju" ali na ovim nasim putevim aje svaka guma loso...pogotovo na Budvanski bulevar..pazite se ljudi..asfalt je klizav kao led :naughty: :naughty:
ja sam ih uzeo u VG MOTO u baru br tel je 030/340-585
imaju pireli i mezeler
pozzzzz
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

bu2rider wrote:pozdrav ljudi...
posle sam zamjenio sa metzelerom m3 sportec i sa njom evo 9000km presao mada je sada skoro skrozgotova, ali tu je novi komplet i to ponovo metzeler m3...
pozzzzz
Drago mi je da se netko pojavio sa iskustvima o M3 gumama. I meni jako dugo traju, a ne stedim ih, isto ce izgurat oko 9000 kako stvari stoje.
Ja nisam primjetio problem sa grijanjem gume, jer po gradu se i ne mogu ugrijat, a kad krenem na turu, u prvih 10-tak minuta voznje su spremne na "fajt" :) .
Po meni izvaredna guma za malo nervoznije vozace koji traze sport gumu. Ni u jednom trenu nisam razmisaljao o nekoj drugoj gumu kao zamjeni za ovu.
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

i meni je na par motora pocetna guma bila BT012. Nije losa al nista posebno. Poslije sam uzimao jedno vrijeme Dunlop Qualifier i extra zadovoljan ALI kad se DOBRO zagrije. Ove su mi izdrzavale maximum 5000km, ali nije im ni cudo, nisam ih stedio ni malo. Poslije uzeh Michelin Power Pilot 2CT i progledah. Guma koja je extra kvalitetna, odlican grip, izdrzljiva... svaka pohvala za nju!
Posto je i ovima rok prosao sad sam porucio Pirelli Angel ST. To je sport touring guma i tek je izasla na trziste pa ocu da vidim kako ce se ponasat. Stize mi iduce nedjelje pa cu vam prenijet moje utiske. Ako neko vec zna nesto vise - govori sad ili umri u najvecim mukama :D
Charuga
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: ZX-10R

Post by Charuga »

Galiot wrote: Test je radio njemački PS magazin,sestrinske novine čuvene "Motorrad" grupe.
Upravo drzim to izdanje MOTORRADA u rukama....poredak je malo drugaciji.

U pet dana vozili su 4.000 km. da bi se saznalo koja je najbolja cestovna guma u dimenzijama 120/70 i 190/50 ZR 17.
Navode da rezultati u prva tri dela testa daju samo delimicnu sliku.
Od motora vozena je Honda Fireblade, KTM RC8 i Bandit 1250.......i da skratim....poredak izgleda ovako:

1.Michelin p.power 2CT
2.Continental sport attack
3.Avon VP2
4.Pirelli diablo rosso
5.Dunlop qualifier 2
6.Metzeler sportec M3
7.Bridgestone BT016

Na kraju se navodi da svi prilicno zaostaju za dvojcem na prvom mestu.....
Image
.................... Jednom GREEN EVERGREEAN ..................
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

ja i dalje mislim da ti testovi sto oni rade kod nas i za nase puteve ne mogu biti bas mjerodavni i da se covjek ne moze uzdati u te njihove rezultate.....a i na svakom tipu motora tj klsai se drugaciej ponasaju ...tako da je to neka vjecita tema i bez kraja...ja bih rekao sto ljudi sto cudi...da je to vise stvar licnog izbora...mada se neke cinjenice ne mogu poreci i zanemariti tj neke razlike u kvalitetu recimo koje su ocigledne...ja mislim da je to ista prica kao recimo sa kolim ako voli mercedes a ko voli bmw..stvar ukusa i stila voznje.... :clap: :think:
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Charuga wrote:
Galiot wrote: Test je radio njemački PS magazin,sestrinske novine čuvene "Motorrad" grupe.
Upravo drzim to izdanje MOTORRADA u rukama....poredak je malo drugaciji.

U pet dana vozili su 4.000 km. da bi se saznalo koja je najbolja cestovna guma u dimenzijama 120/70 i 190/50 ZR 17.
Navode da rezultati u prva tri dela testa daju samo delimicnu sliku.
Od motora vozena je Honda Fireblade, KTM RC8 i Bandit 1250.......i da skratim....poredak izgleda ovako:

1.Michelin p.power 2CT
2.Continental sport attack
3.Avon VP2
4.Pirelli diablo rosso
5.Dunlop qualifier 2
6.Metzeler sportec M3
7.Bridgestone BT016

Na kraju se navodi da svi prilicno zaostaju za dvojcem na prvom mestu.....
Da, to je trenutni poredak (po meni i najvažniji) kako su se gume ponašale na običnim putevima, sada slijedi ispitivanje na pisti i zbirom poena iz te dvije kategorije dobija se pobjednik.

Meni lično rezultati na pisti ne znače mnogo ....
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

ja zavrsio sa michelinom i presao na metzeler :(((
po ovome ...auuuuuuuuuuuu
:D :D
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
Post Reply