Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav

Post by Space Director »

jagerbd wrote:promijenio sam i michelin i metzeler i bridgestone.....
ali je ocjena drzanja upravo obratna...najbolji je BT016, pa M3, pa 2CT.
zbog nekih razloga sam nabavio komplet BT023, ali definitivno moj izbor za ubuduce je BT016Pro
takodje iz iskustva M3 je najduze trajala...skoro 9000 km, a BT ne moze preko 6000....
evo ti na pa vagaj Space :P

Vjerujem da si u pravu, mada je tvoj Michelin Pilot Power, ako mislimo na one fabricke gume sto su bile kad si uzeo motor, bio malo star, ali vjerovatno si u pravu. Sto se drzanja tice.
Mada, Ivan na BMW-u vozi Michelin PP2CT i prezadovoljan je.
Ja cu je poruciti u Magnusu, jer mi je to najpovoljnija opcija trenutno, 260e za set, to je vise nego dobra cijena ya kompletan set.
A i svidja mi se sto nudi, dobra po suvom, odlicna po mokrom, trajnost vise nego solidna za sportsku gumu.

Michelin PP malo pati od loseg pumpanja, mora se dobro kontrolisati pritisak, inace, prednja guma se prije potrosi.
Ja sam nabavio digitalni mjerac pritiska za gume, jos da nabavim i gume i bice to super :)
I kad stojim tesko me pratiti...
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

ja samo sam jtio da kazem da svi koji su probali bt016 ne mogu da je nahvale dovoljno sto se tice drzanja, a ni da s enacude koliko se brzo trosi :)
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

kopljas wrote:Hmmm, nesto citam ovo i sve je to super ali mi se kroz glavu provlace neka pitanja:

1. Koliko je nama kao prosecni vozacima zaista bitno na koliko se guma greje?
2. Koliko nas vozi svoje gume do ivice, pa da nam to bude zaista toliko bitno?

Ipak kad se radi test guma, one se, pretpostavljam, ispituju u granicnim uslovima koriscenja (najvise) i na osnovu tih rezultata se oderdjuje koliko bolje drzi na mokrom ili suvom. Mozda ja malo banalizujem ali me interesuje u kolikoj meri (u zavisnosti od tipa motora koji se vozi) prosecan vozac moze da napravi razliku i koliko mu je ona zaista bitna?

Naravno, ovde govorim o gumama renomiranih proizvodjaca...

Dugo sam i ja vremena imao tvoje misljenje i nisam provaljivao kad se guma ugrije, a kad je hladna....Sve dok nedje zimus nisam isao da provozam motor navece, da bih ugrijao lanac da ga podmazem, bilo je mozda 7-8 stepeni. Motor sam ugrijao u leru, ali gume su bile hladne, a jos hladniji asfalt. Izasao sam iza garaze onamo na magistralu, posle semafora, 1, 2, malo jace sam otisao u obrtaje, proklizala mi je guma, poceo je motor da mi se otima, otkinuo sam se.
Mislio sam, idemo, direkt urgentni centar.

A onda sam provalio da mojim gumama ustvari treba 2-3 km voznje da se zagriju do radne temperature, otprilike, koliko i meni treba da zagrijem motor i izadjem van grada na magistralu, dje vozim "brze" i nemam problema sa drzanjem guma ;)

Sport-touring gume ne treba grijati, sport manje vise, ali hyper-sport i racing-street, treba itekako. Pogotovo race gume koje su za stazu, one se na magistrali "normalnom", cak ni prilicno jakom i agresivnom voznjom ne mogu zagrijati, a to je minumim 80stepeni.... Temperature na stazi te gume su i preko 100stepeni....
Inace, i ja sam misljenja kao i ti, da ljudi koji voze po manje vise ogranicenju, do nekih malih nagiba od max 40-45stepeni, a daju sebi oduska na ravnom i voze sport-touring ili sport gume, ne mogu ni pricati o tome, dali se gume griju, ne griju, drze, ne drze...
Prosto, to se ne moze ni osjetiti, jer dok iz grada stignes do prve krivine na magistrali, guma se zagrijala na optimalnu temperaturu.

Inace, za tebe je trenutno najkompletnija guma, performansama i cijenom, Metzeler Tourance :)
Image
Zivio :)
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

jagerbd wrote:ja samo sam jtio da kazem da svi koji su probali bt016 ne mogu da je nahvale dovoljno sto se tice drzanja, a ni da s enacude koliko se brzo trosi :)

I ja sam isto cuo :)
Ja sam cak cuo da se ona trosi i kad je vozis u kolima, od prodavnice do kuce :)))
Kad je doneses kuci, vec je tanja! Zamisli one koji su je vozili 15000km do kuce! Nemaju je sto montirati, bolje nek je odmah poklone! :D
Nik15
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamahu XT660X

Post by Nik15 »

direktore, koji je to set 260eura?
Markenzi Pg
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Husqvarna SM610

Post by Markenzi Pg »

Odlichan Post.Ovo mi je Upravo Trebalo,DOlazi Sezona pa i Ja Moram KUpovat Gume.
Inache sam Vec Rijeshio DIlemu .. uzimam M3 Sportec,A ovaj Thread Je Rijeshio I najmanje SUmnje. :)
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Magnus Moto, imas cijene na prvoj stranici.

Pilot Road - 246e
Pilot Power - 173e

Za ono sto si mi rekao, za sta ti trebaju gume, mislim da je PilotRoad vise nego dobra varijanta. Ima ih drug na Fazeru600, kad njemu drze, drzace tebi, sumnjam da si tako ostar vozac :)
Ne bi ti lose bilo da se cujes sa Magnus moto i narucis dimenziju, tebi ide zadnja 160 sirine, cak moguce da ti je niza cijena za tu sirinu.
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Lavlje-Srce »

Space Director wrote:
N-i-k-O wrote: Ako si ti Ranko (ka sto ja mislim) onda si ih vidio na Cetinje kad smo bili zajedno
Ja, Ti i Sasa jedne prilike (septembar je bio) i bash si ostao zabezeknut kako dobro izgledaju, taman sam ih stavio bio! :)
Bravo, sjecam se, kad je mene policija zaustavila (nepravedno i nicim izazvano, naravno :) )

Koliko si presao sa njima, imaju li jos koliko "mesa"?
Brate nema shto da ti pricham dok ih ne vidis sam a vidjecemo se nedje brzo.
Do sad sam opalio jedno 2000 km snjima, bukvalno se samo onaj najnoviji tanki sloj odrao sa njih sto mora da se makne i to je sve.
Gume su kao nove! Tachno ih vidim da nece imat potrebe ni posle ove sezone da se mijenjaju obraza mi i nije vala da ih shtedim no vozim kako me ufati - nekad me ufati da divljam po 5 dana puni gas a nekad normalno, znachi neki srednji tip voznje.
Nevjerovatno je to shto sam ja osjetio kod nje je da rijetko kad prokliza kad naglo dam puni gas iz mjesta kad krecem,
ili kad idem bash sporo pa mu ga naglo rastegnem, a prije njih nisam smio naglo gas dat shto se necu skoncetrisat da me ne bachi lijevo desno pozadi.

Prezadovoljan sam snjima i necu ih mijenjat vishe jer sam nashao gumu po meraku, tipa da je dobra guma pokazala mi, izdrzljiva toliko da najminimalnije opterecuje dzep shto se tiche brzine trosenja, josh ako ih SVJESNO CHUVASH,
vjeruj mi da bi moga vozit na nju dok se bukvalno ne PLASTIFICIRA od starosti.

Sve preporuke za ovu gumu imash provjereno! ;)
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

A sad malo JA :lol:

Ovo je tema o kojoj smo potrošili mnogo impulsa i vaučera...ali uvjek svježa!

Počeću citiranjem Bimbe,a to je da gumu kupujete za sebe a ne za motor. Zato prvo postavite okvire u svojoj glavi kakav ste vozač(ali iskreno) i onda se odlučite za gume. Ovo kažem iz razloga jer ne trebamo svi hypersport gume,današnje određene sport-touring gume zadovoljavaju skoro sve što prosječan vozač može postaviti pred njih,a o trajnosti da ne pričamo.

Htio bih samo da napomenem da je pogrešno tumačenje da guma koja je starija od godinu,godinu i po za smeće. Guma nakon proizvodnje na sebi ima poseban sloj koji joj ne dozvoljava starenje. Guma počinje da stari od prve vožnje tj,prvog grijanja. Tako da ako je guma starija,nije loša. Može biti i preko 3 godine,ako je pravilno skladištena,guma je za vožnju. Pošto sam dosta pratio ovakve teme na drugim,stranim forumima(jer ja uvjek dramim kad treba gume menjati) znam da test vozači proizvođača guma kažu da je guma najbolja oko godinu dana starosti.Zašto? Zato što je tada sigurno "zrela",sve hemijske reakcije i procesi su prošli i odradili svoje,pogotovo u višekomponentnim gumama. Eto,znači da guma od godinu i po sigurno nije za smeće(bez uvrede Boško,ali ovo je čest stereotip). Naravno da treba tražiti mlade gume ali i ako je malo starija,nije bed.

I naravno,oprezno sa novim gumama zbog tog zaštitnog sloja,bez naglih kočenja i velikih nagiba,mada to svi već znamo ;) :D

Ja sam na ovom motoru imao Michelim PP,i sje.ao sam ga nepravilnim pritiskom i auto putem ali mi je i takva napravila preko 11 Hkm. Drugi set je bio Conti Sport Attack sa kojom sam napravio 9 Hkm ali je izvrsna guma,mnogo upravljiva i jednakog trošenja.
Sad sam uzeo Bridgestone BT 016 PRO,prosto jer su mi svi koji imaju stari model,BT 016,nahvalili pa uzeo i ja da probam(kud svi Turci... :D ) Navodno je još bolja,pogotovo na hladnom i mokrom asfaltu. I nisam primjetio da se potrošila za ovih 1300km koliko sam ju vozio do kuće :twisted:
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Nik15
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamahu XT660X

Post by Nik15 »

Space Director wrote:Magnus Moto, imas cijene na prvoj stranici.

Pilot Road - 246e
Pilot Power - 173e

Za ono sto si mi rekao, za sta ti trebaju gume, mislim da je PilotRoad vise nego dobra varijanta. Ima ih drug na Fazeru600, kad njemu drze, drzace tebi, sumnjam da si tako ostar vozac :)
Ne bi ti lose bilo da se cujes sa Magnus moto i narucis dimenziju, tebi ide zadnja 160 sirine, cak moguce da ti je niza cijena za tu sirinu.
a vec sam narucio Angel u magnus za 310e, pa mi bi velika razlika kad ti rece da ti je komplet 260, a veca ti dimenzija, pa te zato pitah :)
Post Reply