Continental objavljuje dobrovoljni program zamjene guma za m

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Veljko
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha mt-03!!

Re: Continental objavljuje dobrovoljni program zamjene guma

Post by Veljko »

Trebas i sliku sa prodavcem dok predaje racun, za gumu, da im pokazes, pa ti mozda povjeruju
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Ako Continental dobrovoljno, na svoju inicijativu, vrsi zamjenu guma iz odredjene serije zasto bi bio potreban racun, kad takva guma moze biti na motoru i kao prva ugradnja i za nju je onda nemoguce imati racun. Ovi nasi distributeri uvijek nesto izmisle sto nidje u svijetu nema. Ljetos je jedan Madjar kod nas u CG zamijenio gume, pa ako mu bude iz ove serije za zamjenu oce li morati da dodje kod nas sa racunom da bi ostvario pravo na zamjenu.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

poka wrote:dovoljno je po meni slikati dubinu sare, sa mjeracem, i poslati mail continentalu da njihov prestavnik u CG nece da zamijeni, sa pitanjem za pomoc pri resavanju situacije. nekako vjerujem da ce makar odgovorit ili odgovarat na prepisku.
Upravo bih ja ovako postupio. Napises dva slova proizvodjacu i kazes da ces to objaviti u novine i mislim da bi dobio pozitivan odgovor, jer oni ipal vise vode racuna o tim stvarima nego nasi bizMismeni.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
Markenzi Pg
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Husqvarna SM610

Post by Markenzi Pg »

Ja sam ContiAttack Sm montirao prije 6mjeseci, imam račun i granciju, nekako ga čuvam zbog te "garancije".
Ali nisam se odlučio za zamjenu, jer je guma skoro nova. I malo me muka :)
Vjerovatno s tom forom za "račun", koja je čista glupost, pokusavaju da spriječe zloupotrebe.
Osim toga, oni ne daju te gume iz svog dzepa. Cicije jedne.
Damir'Tattoo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: sta mi se da.

Post by Damir'Tattoo »

Montenegro wrote:Sumnjam i da neko VOZI gume iz 2007
Ja npr... dunlop trailmax iz 2007.
Montenegro
Grijač guma
Grijač guma

Post by Montenegro »

Riskantno Damire… :)
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Montenegro wrote:Riskantno Damire… :)
Ima nas jos koji vozimo na starim gumama, pa bi dobro bilo da nam objasnis sta rizikujemo.
Montenegro
Grijač guma
Grijač guma

Post by Montenegro »

Ima toga na internetu danas, bas puno… evo dio:

Vozači moraju da obrate pažnju prvenstveno na profil pneumatika, ali i na pravilno skladištenje jer ono doprinosi da se očuvaju prvobitne performanse pneumatika. Vek trajanja pneumatika zavisi od načina vožnje, težine tereta i redovnog održavanja propisanog pritiska u pneumaticima. Često se vode polemike o tome koliko je važna starost pneumatika pri kupovini i u kom roku bi prodavci morali da povuku pneumatike iz prodaje. Pogrešne informacije o veku trajanja automobilskih guma i mišljenje da je to važnije od profila su sve češći. Upravo zbog toga, na ove tvrdnje odazvale su se razne stručne gumarske revije, proizvođači pneumatika i nacionalna udruženja distributera odnosno vulkanizera u najvećim evropski državama. Stručne preporuke Nacionalno udruženje distributera pneumatika NTDA u Velikoj Britaniji i Savez nemačke gumarske industrije tvrde da pneumatici mogu da se prodaju 5 godina od datuma proizvodnje.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Guma se uz pravilno skladistenje smatra novom i kao nova moze da se prodaje ako nije starija od 6 godina, za motocikle ako nije starija od 5 godina. Guma se ne smatra kvarljivom robom, pa zato na sebi nema datum koji odredjuje njen rok trajanja. Antioksidansi koji se nalaze u smjesi gume sprjecavaju starenje i guma moze da se koristi i do 12 godina, za motocikle je preporuka do 10 godina. Najbolje performanse guma postize poslije 6 mjeseci, toliko treba da se sve komponente u smjesi gume sjedine, da se guma stabilizuje.
Najbolje bi bilo da svi imamo nove gume na motorima, ali ne treba ni gume bacati samo zato sto su stare, ako su pravilno skladistene, ako nijesu potrosene, te gume mogu da se voze kao i nove. Ja sam prosle dvije sezone vozio na gumama starim desetak godina, ni jednu voznju nijesam propustio zbog guma, a bile su i dosta potrosene.
CAMARO SS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda NX500 Sold
Yamaha XTZ750
Honda XR400R

Post by CAMARO SS »

Moja guma je 07 godiste :mrgreen: a i solidno je potrosena.Jedino sto moram da pazim je po krivinama da ne dodajem mnogo gasa a i kad je mokro u manjim brzinama.U svakom slucaju nova je u planu samo da dodjem do malo viska para
Hobi je nesto besplatno a veoma skupo.
Post Reply