Destinacija - Vercors

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Post Reply
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Re: Destinacija - Vercors

Post by velimlje »

… pa onda pravac nas sledeci uspon tog dana … Col de`Iseran ...

… svakako jedan od lepsih prelaza od onih na kojima smo bili , rekao bi top 3 …
pogotovu uspon iz Val D`Isere , nema neke guzve u saobracaju , put lep , doduse uzan , ali moze lepo da se vozi , a pogledi nestvarni …

Odatle su nam pocele i gomile biciklista … valja obratit paznju kad se vozi tuda , ima jih bas mnogo … gledali Tour de France , sta li , ima jih mnogo vise nego u Svajcarskoj , Austriji ili Italiji … skidam kapu svakome od njih , a bilo je mnooogo starijih od nas , ja bi umro na pola uspona …

Pogotovu treba obratit paznju na spustevima , ima njih koji ce da vas obidu mrtvo hladno … ko da se trkaju … na kraju krajeva zive tu , znaju svaku krivinu napamet … mi smo turisti …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

i stigosmo mi na vrh , takoreci najvislji u Evropi … zasto takoreci ? ...objasnit cu vam sutra …

Col de l`Iseran , 2764 metara

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Ja neznam za druge , ali meni nekako mnogo vise odgovara uspon nego spust … cini mi se da na spustu pogotovu ovako tezak motor , nas dvoje , puni koferi mnogo vise rade kocnice nego na usponu , pogotovu ako je losiji put , nepregledne krivine i slicno …
odmah se setim Passo di Gavia , doci cemo i dotle …
… i dodes do situacije da skoro u svakoj krivini shvatis da si kocio vise no sto je trebalo , ali valja biti bezbedan , predpostavljam ...
… dok na usponu mozes vise da se opustis , sve i ako malo preteras , lako skines brzinu , samo smanjis gas … gravitacija radi svoje …

nekako mi opustenije na usponu , pa mi je draze da bude lep put na usponu , za spust mi je manje vazno …

mada na ovom spustu , sa Col de I`Iseran mi ni najmanje nije smetalo da vozim sporije … prelepo , sta reci sem toga …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

evo jos nekoliko fotografija , nisam imao srca da jih brisem …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

...dok u dolini nismo ugledali mestasce nase sledece pauze …

Image

Image

… selo Bonneval sur Arc

...jedno od najlepsih sela Francuske , ali inace poznato po tome jer je najvislje selo u Francuskoj , cija teritorija se proteze izmedu 1800 metara , na kojoj je selo pa do preko 3000 metara . A posto je stalno naseljeno , ciste sneg cele zime …

Najvislji grad u Francuskoj smo obisli sledeci dan , da ne bude zabune …

moze na yutubu da se nade intresantnih klipova kad ciste smetove od 7 – 8 metara kako bi dosli do sela … a i na jednoj od nasih fotografija se vidi kako je to izgledalo u proslosti ...

Posebno je interesantno jer , kao i mnoga francuska sela mnogo drzi do izgleda … u tom delu Alpa su popularni krovovi od kamena , i nema teoretske sanse da neko pokrije kucu crepom …
… meni su ti kameni krovovi stvarno nesto drugcije … i prelepo …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Posto u tim brdima nema puteva , a treba izgraditi kojekakve uspinjace i planinarska sklonista na velikim visinama , za to koriste helikoptere … jos vise smo jih videli u Svajcarskoj , ali jih je tesko uhvatiti u objektiv … ovaj je nosio nekakvu barakicu ...

Image

Image

Odatle , put se lagano spusta dolinom reke ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

...stali smo jos samo na minut da se divimo staroj tvrdavi kod sela Villarodin

To je Fort Victor Emmanuel , a sa preke strane kanjona tu je i Redaut Marie Terese

Tvrdava je , interesantno , izgradena francuskim parama , na ime neke ratne odstete , ali su je postavili Italijani , to jest neki kralj iz danasnjeg Torina , dok su oni drzali te krajeve .
Postojalo je nekoliko utvrdenja , izgradenih izmedu 1818 i 1830 , i kad je nekoliko godina kasnije Napoleon vratio tu teritoriju pod Francusku , obavezao se da srusi sve tvrdave , ali je pregazio rec i srusio samo jednu , najmanju …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Inace , tu je bio jos jedan prelaz , Col de Madeleine , sa 1993 metara , ali Francuzi preterase sa imenovanjem svake cuke , plus nema ni 2000 metara …
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Nocili smo taj dan u Saint Michel de Maurienne u samom podnoznju naseg sledeceg prelaza ….

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ako citate ovaj putopis zimi , Google Maps nece da funkcionise , pa cu da vam linkujem turu na Kurviger Maps …

Mapa dana 3

https://kurviger.de/en?point=45.710045% ... %20Streets" onclick="window.open(this.href);return false;

Obratite paznju ako budete planirali sa Kurviger , ovde naprimer pokazuje za tu rutu 3 sata i 25 minuta , dok Google Maps pokazuje za istu deonicu 3 sata i 44 minuta
… sem ako vas neko ne progoni , racunajte bar 4 sata , plus stajanja …

Vidite i sami , ovo je takoreci prvi dan , a ja vas udavio sa fotografijama … ne ucekujte nesto bolje od mene ni sledecih dana ... USKORO ....
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Auuu! Strašno!
Ovo neka veća ekipa išla?

Nemoj sad nekoliko dana ništa više dok pregledamo sve!

Bi li ti namo ovo malo uživo pojasnio, da bacimo slike na projektor i da pitamo pitanja?
Polako žuri - Festina lente
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Kesha wrote:Auuu! Strašno!
Ovo neka veća ekipa išla?

Nemoj sad nekoliko dana ništa više dok pregledamo sve!

Bi li ti namo ovo malo uživo pojasnio, da bacimo slike na projektor i da pitamo pitanja?

ovo je tek pocetak , strasno tek ide 8-)

ekipa - moja zena i ja

necete mnogo cekati , ne brini , sutra verovatno idemo dalje ...

za uzivo ne verujem da ce uskoro biti sanse , ali slobodno pitajte sta vas interesuje , koliko mogu , tu sam da pomognem ...

pozdrav !!
Post Reply