Cišcenje i podmazivanje pogonskog lanca

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Re: Cišcenje i podmazivanje pogonskog lanca

Post by bokibd »

Pa ne zanam koliko je prakticnije. Po nekom pravilu bi ga trebalo prskat svakih 500-600 km a prat barem svaki drugi put. A kad covjek ode na neku turu od 3-4 hiljade km pa onda mora nosit sprej pa ako je savjesan i cistac lanca pa ako nemas centralni stender moras motor gurat po dvoristu kako bi ga oprao i podmazao. Ja sam se preporodio od kad sam stavio skotoiler napunim bocicu i zaboravim na lanac. Samo ga na kraj sezone operem i to je to.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Post by Rvasanin »

Tutoro chain oiler, 60ak EUR sa dostavom, ako nemas para za skota :)
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Ima rezona. Naročito ako se ide na veliki put. I još bez centralnog nogara...
Na dugi rok sigurno treba.
Ja nešto ne volim da čičkam stvari na motor, ali ima rezona.
Skot i totoro? Đe ima to? Neko veli može se napravit u domaćoj radinosti?
Polako žuri - Festina lente
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Sav mi je bijel lanac od ovog motul-a: jel to normalno?
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Podmazivac lanca mozes i da napravis dosta kvalitetno. Treba ti rezervoar za ulje, neka mala bocica, dobro se pokazala od kocione tecnosti od Lade. Elektromagnetni ventil, kupis kod nekog ko ugradjuje plinske uredjaje u auta elektromagnetni ventil koji otvara i zatvara dovod goriva. Rucni ventil za podesavanje protoka ulja, mora biti dosta precizan, da mozes podesiti da ulje istice brzinom od jedne kapi u minuti, po potrebi brze ili sporije. Malo crijeva da sve to povezes, kapalica koja dovodi ulje na zadnji lancanik. Jedan dan posla i miran si sto se tice podmazivanja lanca.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Kesha wrote:Sav mi je bijel lanac od ovog motul-a: jel to normalno?
To ti je zato sto ti je motor bijele boje, pa mora i lanac da pobijeli od Motula, da se slaze sa motorom, normalno je to :D
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Hm. Kad bih imao znanja mehaničarskog, djelove i alat.
Super zvuči, majstore.
Evo scot kaže "čudo" oiler: http://www.scottoiler.com/uk/how-it-wor ... on101.html" onclick="window.open(this.href);return false;.
Ima logike: za ljepljivo ulje iz spreja se lijepe čestice pijeska, stakla, prljavštine... i tako stružu lanac i lančanike, i iznad svega - gumice. I troše ih. Uz opadanje sposobnosti podmazivanja.
Last edited by Kesha on 20 Aug 2015 15:37, edited 1 time in total.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

jovan wrote:
Kesha wrote:Sav mi je bijel lanac od ovog motul-a: jel to normalno?
To ti je zato sto ti je motor bijele boje, pa mora i lanac da pobijeli od Motula, da se slaze sa motorom, normalno je to :D
Pa kraljevi su motulovci, i prate svoje mušterije :clap: :D
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

jovan wrote:Podmazivac lanca mozes i da napravis dosta kvalitetno. Treba ti rezervoar za ulje, neka mala bocica, dobro se pokazala od kocione tecnosti od Lade. Elektromagnetni ventil, kupis kod nekog ko ugradjuje plinske uredjaje u auta elektromagnetni ventil koji otvara i zatvara dovod goriva. Rucni ventil za podesavanje protoka ulja, mora biti dosta precizan, da mozes podesiti da ulje istice brzinom od jedne kapi u minuti, po potrebi brze ili sporije. Malo crijeva da sve to povezes, kapalica koja dovodi ulje na zadnji lancanik. Jedan dan posla i miran si sto se tice podmazivanja lanca.
Probaću sa setom za davanje infuzije, ono kad je neko bolestan, to mi najviše liči na to. Samo da riješim automatsko otvaranje i zatvaranje. I da vidim neku medicinsku radnicu... Oće li dat za krug, teško, a?
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Post by Rvasanin »

Kesha wrote:Ima rezona. Naročito ako se ide na veliki put. I još bez centralnog nogara...
Na dugi rok sigurno treba.
Ja nešto ne volim da čičkam stvari na motor, ali ima rezona.
Skot i totoro? Đe ima to? Neko veli može se napravit u domaćoj radinosti?
http://www.tutorochainoiler.com/index.php/store-mobile" onclick="window.open(this.href);return false;

Pokusavali su mnogi da naprave to i vjeruj mi, barem te varijante koje sam ja gledao, ni na sta nisu licile. Podji na ebay, kupi to i pocini :-)
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply