Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
marinero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozim

Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav

Post by marinero »

I mene ti isti :character-oldtimer: savjetovase...
Mislim da cu uzeti Conti road attack 2, ima ih na lager
i korektna cijena..
Da li montirati kod Banja ili u Vujacic?
Balansiranje obavezno ili ne?
Treba li jos sto? Osim naravno isprciti pare za sve ovo? ;)
http://www.rentamoto.me" onclick="window.open(this.href);return false;
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Balansiranje obavezno...e sad neko kaze da se balansiraju posle jedno 200 km,ali...ko ce ga znati. Ja ig balansiram odmah. I to ja skinem tockove i odnesem. Za svaki slucaj :)
14:23
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Post by Rvasanin »

E vidis, ja nisam balansirao prednju gumu kad sam je promijenio, rekose mi ako je crvena tacka sa gume tacno na ventil, bolje od toga ne moze. Ona jes na ventil, ali meni preko 140km/h trese... Mogao bih to da uradim kad budem mijenjao zadnju pa najedno.
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

Bandit wrote:Balansiranje obavezno...e sad neko kaze da se balansiraju posle jedno 200 km,ali...ko ce ga znati. Ja ig balansiram odmah. I to ja skinem tockove i odnesem. Za svaki slucaj :)

bili bi pozeljno balansirati poslije 100-200km zbog toga sto guma malo nalegne i poslije ne mrda. bar tako kazu... a opet dok sam vozio fz i kad sam imao cime preko 150km/h meni nije treslo iako ih nijesam balansirao
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
marinero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozim

Post by marinero »

Otprilike isto kao na 4 tocka, neko 'vako neko 'nako, uglavnom balansiranje ne gine...
E sad, da li montaza i balasiranje u Vujacic ili nedje drugo?
U Vujacic cu gume kupit, ali mislim da se nece otvoriti da montiraju za dz...
http://www.rentamoto.me" onclick="window.open(this.href);return false;
Citizen Pg
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki gsxr750

Post by Citizen Pg »

meni trese volan na oko 45-50km/h na vecim brzinama ne trese samo pri ovoj brzini... balansirao sam je odma nakon montaze u vujacic (prednju gumu samo). nisam bas zadovoljan kako su strucni sto se motora tice...
SuperMoto_Fan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda NX650-Dominator

Post by SuperMoto_Fan »

@citizen pg
Balansiraj i zadnju, 99% da ti ona pravi problem...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Mi ih balansiramo odmah po montaži i nikad nismo imali problema.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Rvasanin wrote:E vidis, ja nisam balansirao prednju gumu kad sam je promijenio, rekose mi ako je crvena tacka sa gume tacno na ventil, bolje od toga ne moze. Ona jes na ventil, ali meni preko 140km/h trese... Mogao bih to da uradim kad budem mijenjao zadnju pa najedno.
Proizvodjači žutom tačkom na zidu gume obeležavaju mjesto na kom je guma "najlakša", odnosno ovime se označava mesto najslabije kompaktnosti smješe odnosno najmanje mase u tom konkretnom dijelu oboda. Naravno da nijedan proizvodni proces nije savršen i da nije moguće proizvesti gumu koja je perfektno izbalansirana u smislu rasporeda težine, odnosno nemoguće je da ako isječemo gumu kao "djelove kolača" (gledano upravno na ravan u kojoj je guma položena) nije moguće da su svi djelovi iste težine (u miligram). Poenta je da su te razlike što manje, kako bi harmonijske oscilacije izazvane rotacijom bile što manje. Pošto gumu kao gumu nije moguće naknadno izbalansirati, ovi nedostaci se anuliraju na balans-mašini, odnosno balans tegovima na felnama sa montiranim gumama. Naravno da u ovom slučaju lokaciju i količinu balans tegova diktira ne samo nesavršenost gume nego i felne, tako da zapravo njihova medjusobna "interakcija" u smislu konačnog debalansa odredjuje gdje i koliko balans tegova treba postaviti na felnu kako bi točak (felna + guma) postao izbalansiran.

Isto kako nisu u mogućnosti da naprave savršeno izbalansiranu gumu po pitanju kompaknosti smješe odnosno mase u svim njenim djelovima, proizvodjači isto tako ne mogu da naprave gumu koja je savršeno kružnog oblika. Opet, nesavršenost proizvodnog procesa i čovjeka kao faktora u cijelom procesu ima za rezultat i nesavršen proizvod, tako da savršeno kružnu gumu, sa u mikrometar identičnim prečnikom za svaku tačku na obodu, nije ni moguće napraviti. U svakom slučaju, ovo se jedino može utvrditi specijalnim mjernim aparatima ali efekti ovih nesavršenosti se itekako osjećaju u praksi, stoga se i moraju eliminisati pre upotrebe same gume. Razlika izmedju najvećeg i najmanjeg prečnika (od beskonačno mnogo, za svaku tačku na obodu gume) se naziva radijalni ispad. Koristeći se sofisticiranim kompjuterskim analizama, proizvodjači gume prate radijalno "bacanje" koje se javlja na odredjenom broju rotacija gume. Ovo "bacanje" se odvija po principu harmonijskih oscilacija a u funkciji je broja rotacija gume. U momentu (na odredjenom broju rotacija) kad "bacanje" postane najjače, odnosno kad kriva harmonijksih oscilacija dostigne vrhunac, to mjesto na gumi se označava kao "visoka tačka". Proizvodjači uglavnom označavaju ovo mesto crvenom tačkom na obodu gume. Neki proizvojači označavaju ove tačke na gumi na druge načine, dok neki uopšte ne označavaju svoje gume na ovaj način. Po sličnom principu, felne takodje ne mogu biti savršenog kružnog oblika, tako da neki proizvodjači označavaju na felnama oznakom ili pečatom "nisku tačku" felni. Na ovaj način, pri montaži guma na felnu bi trebalo montirati gumu tako da "visoka tačka" na gumi padne/legne na "nisku tačku" na felni, kako bi se njihova pojedinačna radijalna bacanja medjusobno poništila, ili bar u odredjenoj meri anulirala.

To bi bilo to :)

Eto, nadam se da sam makar nesto pomogao oko ovih tacaka :)
Last edited by mexiko on 14 Jan 2013 20:29, edited 1 time in total.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Tacka pokazuje najlakse mjesto na gumi, zato se stavlja na ventil.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply