i mi grešimo u saobraćaju

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Re: i mi grešimo u saobraćaju

Post by wulfy »

wulfy wrote:Često zapadnemu u opasnu situaciju jer je neki učesnik u saobraćaju uradio nešto ,,neočekivano''. Mi smo mali i ranjivi na dva točka i više nego drugi treba da se pridržavamo defanzivnog stila vožnje. Ipak, i mi grešimo iako smo ugroženi... :(

Pet godina sam zarađivao hljeb kao vozač kamiona i tada sam se nagledao svakakvih situacija. Ovo pišem iz ličnog iskustva kao vlasnik A, B i C kategorije (sa svim kategorijama i učestvujem u saobraćaju, doduše sa C u zadnjih par godina i ne često).

Ovdje ću zanemariti brzu voznu, ajde da zamislimo da ne divljamo na dva tocka. Kao vozac kamiona (pogotovo pod utovarom) uglavnom sam bivao medju najsporijima u saobraćaju i imao sam prilike svašta da vidim.

Kod spore voznje motociklisti najčešće bivaju ugroženi zbog sledećih situacija:

1. obilazenje motociklom (skuterom) sa desne strane

Ja, kao, nazovi profesionalac baš puno i ne gledam u desni retrovizor (osim ako ulica nije bulevarskog tipa). X puta sam bio u situaciji da oborim motocikl koji se pojavi sa moje desne strane (a ja pazim na motocikle u saobraćaju jer i sam sam motociklist, kakvo je tek stanje kod onih koji ne paze, a takvih je puno). No, u toj situaciji smo sami krivi iako se poslije udesa može se dokazati krivica vozača većeg vozila (izgurao sa puta nezaštićenog motociklistu).

Savjet: iako izgleda da ima više prostora i da je siguran obilazak sa desne strane, ne radite to jer jednostavno niste uočljivi i niko vas ne očekuje sa te strane.

2. uključivanje velikog vozila na glavni put

Tu je zapravo najveća opasnost (naravno u slučaju da vozimo normalno, bez divljanja), sporo uključivanje vozila u glavni tok saobraćaja (pogotovo ako je to kamion pod teretem). Da zlo bude gore, uglavnom su priključne ulice nepregledne, a u novije vrijeme bilbordi predstavljaju ogroman problem jer bitno smanjuju pogled. Ako govrimo o prometnoj gradskoj ulici uključivanje u saobraćaj je praktično nemoguće bez oduzimanja prednosti (pitajte one koji zaradjuju na točkovima). Tu je za nas situacija daleko najnepovoljnija i tu možemo da nastradamo ni krivi ni dužni, pogotovo ako vozimo iza dostavnog vozila zatvorenog tipa (furgon) zbog čega imamo još manji pregled na situaciju i ne možemo da predvidimo reakcije vozila ispred.

Savjet: biti sto vidljiviji (duga svjetla, jarke boje, ... ) i stati i propustiti nestrpljive vozače koji bi da se uključe u sobraćaj.

3. isključivanje velikog vozila sa glavnog puta

Ovdje postoje dvije varijante, kada se vozilo koje ide u istom smjeru s vama isključuje iz kolovozne trake. Najveća opasnost zapravo prjeti od neispravne (ili nekorišćenja) signalizacije. Ako skreće desno to i nije toliko opasno, ali ako skreće lijevo, a prije tog je usporio tako da smo u liniji sa njim i onda cimanje lijevo, presjekao nam je put i...

Ovdje postoji jedan bizarni savjet: budite vidoviti, tj. predpostavite zašto je vozilo usporilo, radi tempa saobracaja, ili želi da napravi neku radnju koja bi mogla da nas ugrozi.

Slična situacija je i kada se vozilo isključuje iz suprotnog smjera, a preseca nam put. Tu takodje vrijedi savjet iz predhodnog slučaja.

4. zaustavljanje na sred puta

Ovo nema smisla, ali opet se dešava da se neko vozilo zaustavi odjednom na cesti, naravno da to nije po propisu. Tu smo zapravo najviše ugroženi ako se krećemo iza vozila koje nam smanjuje vidik (autobus, kamion, dostavno vozilo,... ) pa ne možemo da predvidimo šta će da se desi.

Savjet: ukoliko je velika gužva, a zatekli ste se iza takvog vozila, a nije ga bezbjedno obići pustite da vas obidje automobil ili dva i time odmah dobijate bolju preglednost u sobraćaju.

Uz laganu voznju i ove savjete veće šanse su da preživite. Ipak, ni to ne garantuje sigurnu voznju.

Najveći problem uz nemanje kulture za nas na dva tocka je nekorišcenje signalizacije.

Sada pitanje: kada vas je policajac zadnji put kaznio jer niste koristili zmigavac?

Poenta je treba poštovati mašinu koju voziš i uvjek imati na umu da će neko na sred puta nešto neočekivano da uradi...

Kao vlasnik A kategorije situacije od kojih se grozim (zbog kojih se osjećam ugroženo) su:
- Polukružno okretanje na sred bulevara
- pričanje na mobilni i u tom momentu (dakle, nikakva pažnja od vozača) ,,ispadanje'' iz kolone u kojoj se stoji
- pomamljenih vozača automobila koji bi odmah htjeli da se trkaju
- kamiona bez signalizacije (to je pogotovo prijatno noću kada savladavaš neki uspon)
- preticanje iz suprotnog smjera, jer, valjda vozac automobila procjenjuje da se imam gdje sklonit
- vožnje uz bijelu liniju
Ponavljam ovaj post jer sam pročitao zvanične informacije MUP-a Srbije (gdje je, vjerujem, vrlo slična kultura u saobraćaju kao kod nas). naime, po njihovom istraživanju koje su radili u zadnjih par godina, a vezano za udese u kojima su učestvovale sve kategorije motociklista, a po završenom prekršajnom, odnosno krivičnom postupku, motociklisti su krivi u 49% posto udesa.

Dakle, nije uvjek kriv neko drugi, bar po zvaničnim informacijama iz susjedne države.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Post Reply