Martin Mcfly wrote:nOOb wrote:
Pozdrav,
Imam nesto kesa pa planiram da ih puknem na neki motorcic i opremu.
Mislim da za motor izdvojim 2000eur i za opermu 500eur. Ovo mi je prvi motor i nisam nesto lud za brzinom, treba mi nesto sto moze da vuce dvoje ponekad (ukpna tezina recimo 140-150kg) posto ja imam 80tak i visinu od 183...
Prvenstveno me zanima sta u CG moze da se kupi za te pare i moze li ista!? Moram da kazem da me skuteri ne zanimaju ma koliko to mozda nekom sasavo zvuci
U svakom slucaju planirao sam da kupim recimo QINGQI QM200GY-B(A) samo nisam siguran da li to moze da se kupi u CG. Takodje znam da su kinezi maciji kasalj za konkurenciju ali sta da se radi...
Stoga vas molim za neke predloge, savjete i sl.
Davno si postavio ovaj post tako da vjerujem da si dosad 100% vec nabavio neki motor, ali eo svejedno cu dati svoje misljenje o tvom problemu jer smatram da se svaki dan probudi jos jedan takav sa istim dvojbama o tome sta, dje, kako kupiti a nezajebat se...valjda ce nekome ovo biti korisno
Ovako za 2000e mozes da biras citav niz motora sa malom kubikazom. Mnogi ce ti reci da ako pocinjes uzmes 50cc i slazem se s njima u potpunosti ako imas ispod 14-15 godina, ali posto si stariji smatram da si i pametniji pa stoga 125/200cc nije o glavu uzeti iako si pocetnik. Samo oprezno s desnom rucicom

barem prvih 1000km dok se malo bolje upoznas s makinom.
Znaci bilo koji kroser ili enduro su idealni za ucenje jer prastaju dosta gresaka koje ce se pravit, to nije upitno...samo je bitno i proci liso bez povrjeda. Udobni su i voze se kao bicikli, kupnjom krosa neces pogrjesit.
Preporucio bih ti da prije kupnje sto je moguce vise provjris njegovu ispravnost, najbolje povedi nekoga sa sobom ko se razumije u to koliko toliko.
Ako motor ima neki kvar tipa paljenja, bilo da je u pitanju elektronika ili mehanika odmah batali kupnju i trazi dalje. Nenasjedajte na privlacne popuste koje ce vam ponudit uz foru kao "eo spustit cu ti cjenu pa za te pare popravi sam", jer nikad neznate dal je problem samo u onome sto vam prodavac kaze...u vecini slucajeva se ispod nekog sitnog kvara ustvari krije daleko veci problem. Imao sam licno i previse problema sa svojim prvim motorima na kojima dosta toga nije stimalo.
Bio sam naivan i slijep jer ja sam samo htio da nesto vozim...nisu bili skupi te sam ih zato i kupovao ali zato sam proveo dosta vremena gurajuci ih

, jednoga sam toliko gurao (non stop uzbrdo i dosta puta i po kisi, tako sam ga palio

) da sam na kraju iskrivio korman...nije lose za vjezbanje ledja

zato nepravite istu gresku, uzmite vremena nidje vam se nezuri, vise ce te vremena provest u popravci i znoju ako napravite los odabir.
Gledajte dobit neku garanciju ili kupite od nekog provjerenog jer kupovina polovnih motora nikad nije sigurna.
E upravo radi navedene sigurnosti da je motori ispravan je uvjek dobro uzet neki enduro ili kroser ako se poredi sa sportacima ukljucujuci i napucane kroserice sa brdo konjskih snaga u odnosu na kubike, te masine su preforsirane i njih je neko forsiro jer su zato i napravljene tako da to obavezno izbjegnite.
Kad naidjete na motor koji vas zanima obavezno se dogovorite s vlasnikom da se vidite sto ranije ujutro (dok je hladnije), i pokusajte upalit motor sami bez njegovog pomaganja, jer ako je sve ok netrebas radit neke trikove da bi ga upalio. Provjerite da li je motor paljen prije vaseg dolaska (pipnite agregat) jer ako je jest znaci da tu nesto nestima s paljenjem kako treba. Preporucujem da se obavezno pokusate dogovorit da vam se motor da na probu na jedan dan (tako najbolje mozete uocit sve nedostatke)
Osnovno sto mozes provjerit i na sta trebas obratit paznju jeste da provjeris kompresiju (osnovni pokazatelj bar meni jeste da prilikom voznje obracam paznju na to koliko mu je jako motorno kocenje), ako je dobro znaci da su karike ok i da nije mnogo siljen od strane vlasnika.
Osluskujte rad motora u leru, rad (zvuk) mora biti ujednacen bez ikakvih preskakanja taktova. Obratite paznju dali dimi u "boji", bjeli dim u prvih nekoliko sekunda koji poslije nestane je normalan ako motor nije duze vozen, ako dimi bjelo i toku voznje znaci da su karike oslabile te da vam motor sagorijeva ulje. Ako dimi crni dim to znaci da mu paljenje nije dobro nastelovano tj ima kasno paljenje (treci takt) te u zadnjem taktu (cetvrtom) koji je izbacivanje sagorjene smjese izbaci se napola spaljenja smjesa (vazduh i gorivo), crni garez.
Igrajte se s gasom obratite paznju da li dolazi do gusenja motora, ako dolazi moze biti da nije dobro nastelovan karburator ili cak da nedje vuce dodatan vazduh tj ako je gumeni spoj izmedju karburatora i filtera za vazduh ostecen najcesce zbog starosti pa gume znaju popucat.
Mjenjac naravno da ide glatko bez ikakvih zapinjanja bez obzira dali si pogodio momenat mjenjanja ili ga totalno promasio i naravno da se sam neizbacuje iz brzine. Obavezno saltajte u mjestu dok motor radi, nemogucnost lakog ili sta vise nikakvog saltanja je znak "Dovidjenja". Stanje lamela tj kako mozes lako uocit ako su pri kraju jeste da obratis paznju dali motor iznutra slajfa pri naglom davanju gasa. Posto nemas iskustva nemozes to osjetit ali zato mozes gledat obrtomjer tj ubaci ga u neku visu npr 4 brzinu i naglo mu daj gas i ako primjetis da kazaljka na obrtomjeru naglo skoci a ti uopste nesto neubrzas to ti je onda odmah znak da nehvata i da proklizava.
Stanje kocionih diskova (njihovu potrosenost) takodje je lako provjerit, opipate disk i vidite koliko je dubok kanal, obavezno obratite paznju i na debljinu oboda diska kojeg kljesta nehvataju jer ima dosta slucajeva da ih vlasnici ispoliraju tj poravnaju sa istrosenim djelom tako da izgledaju kao nepotroseni (lako se uoci ako je pretanak). Diskovi nisu nimalo jeftini tako da to obavezno provjerite te bar za tu sumu spustite cjenu.
Provjerite amortizere, ako se prebrzo vracu prema gore bez ikakvog usporavanja znaci da nisu bas ok. Obavezno provjerite viljuske (pogledati jesu li prave) to mozete provjerit bacanjem oka na viljusku dok je pod svijetlosti, ako je kriva lako ce se vidjeti kriva na metalu u obliku krive usijane linije. I naravno u toku voznje pustite obje ruke i vidite dali motor sam baca u neku od strana.
Obratite paznju na lancanike tj dobro pogledajte da li su zubici nakrivljeni u jednu stranu i dali su pri vrhu dosta stanjeni (ojedeni), takodje nisu jeftini stoga ako nisu u redu spustite jos malo cjenu

. Stanje lanca nemojte provjeravat tako sto cete gledat do kojeg stepena je zategnut (mislim na dio gdje se vidi moguci hod zadnjeg tocka cijim udaljavanjem dolazi do zatezanja lanca) jer je vlasnik mozda skratio lanac za par karika pa izgleda kao da nije rastegnut, ali vi jednostavno uzmite lanac i pokusajte da ga savijate lijevo desno, ako se lako uvija znaci da je istrosen.
Ima jos tu milion sitnica koje mi se i nenavode jer se sve to moze proc s manjim troskovima....bitno da je agregat zajedno s mjenjacem i prenosom ok i naravno da nije teze udaran sto ce te golim okom lako uocit.
Ovo je oglasnik
http://polovnimotori.blogspot.com/searc ... duro-Cross" onclick="window.open(this.href);return false; polovnih motora iz CG pa mozda i pronadjete nesto zanimljivo...Sretno!!!
(Nisam majstor niti imam nekog velikog iskustva u vezi popravljanja tako da nista neshvatajte preozbiljno

, ovo sve sto sam napisao su samo savjeti na osnovu svojih licnih iskustava)