Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav

Post by Galiot »

RockerArm wrote:
Galiot wrote:Za mene,samo Continental... Njemačka tehnologija je najbolja na svetu... :)

Sent from my Triumph Tiger 800 using Tapatalk
Slušaj.....continental za sve osim za motor....
Svako ima svoje mišljenje....zato i napisah,za mene.

UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Galiot wrote:
RockerArm wrote:
Galiot wrote:Za mene,samo Continental... Njemačka tehnologija je najbolja na svetu... :)

Slušaj.....continental za sve osim za motor....
Svako ima svoje mišljenje....zato i napisah,za mene.

Ok....potpuno se slažem sa tobom. Image
Worry less, ride more!
KTM690
Stoper
Stoper
Vozim: KTM 690 smc r 2012

Post by KTM690 »

Pejamachine wrote:VIdim da si skidao dosta djelova motora kad si stavljao auspuh...ne kapiram zasto ne zamijenis gume i kad vec imas neko znanje iz mehanike ..skines tocas, ponesec tocak kod vulkanizera on ti to zamijeni, balansira i to je to..Sto se tice balansiranja mozes rucno a mozes i kod Pedje da ti sve zavrsi..tamo je prednji i zadnji tocak (vec skinut) 20 eura - montiranje i balansiranje
mada imam dosta drugova koji nikad ne balansiraju tocak a voze r masine i ne zale se...skinu tocak, ponesu kod vulkanizera (2 eura mijenjanje gume), vrate tocak na motor i sve ih to ispadne 4 EUR. Stim sto opet kazem, ja uvijek balansiram

A i znaj da ti niko nece precizno tocak namontirati i lanac zategnuti kao sto bi ti sam to uradio...
Najmanji mi je problem skinuti tockove i obavit to kako si naveo. Ali isto bih da majstor neki to sve sredi koji ima iskustva vise nego ja. Eto Motoshop mi je za sad nekako najbolja opcija.

@RockerArm Zasto ne valja Continental za motor?
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Još aktuelnosti:
- "Simant" proslijeđuje mušterije za moto gume - Motoshop-u
- Motoshop "čeka" potvrdu cijene i vrijeme isporuke od dobavljača (a kad se potvrdi - mjesec dana se čeka)
- U Motoshop-u montaža 10€ ("balansiranje možda neće trebat"?) - ne ulazi u cijenu gume
- MonteParts tj. http://www.kupigu.me" onclick="window.open(this.href);return false; je dobio isporuku Bridžstona, u ponedeljak će biti unešeno u bazu i znaće se šta ima i pošto. Trenutno im je sajt na doradi pa ne funkcioniše "upit za gume"...
- kod Đuraša bt023 - 254€ komplet - do Roadtec01 - 333€ (ako sam dobro konvertovao).

Najjeftinija dvokomponentna turing guma je Pirelli Diablo Strada (Magnusmoto) oko 231€ komplet (montaža i balansiranje uključeni u cijenu): Ima li ko iskustva sa ovom gumom? Kako se troši?
Polako žuri - Festina lente
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Odbij pdv kod djurasa. Pdv u HR je 25%. Al to racunas na osnovicu a ne na punu cijenu. Jos ako je tax free onda ce za procesuiranje istog uzeti nesto. Racunaj tu oko 200Eur da ce ispastin guma od 240 eur u HR

Sent from my iPhone using Tapatalk
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Nije da Continental ne valja. Odlican je to proizvodjac. Mana joj je teže balansiranje i potreba da se točak balansira češće prilikom trošenja gume. Mislim da su Metzeler,Pirelli, Michelin,Dunlop i Bridgestone puno bolji od njih u tom segmentu.
Na Michelinovim gumama čak ni nema nikakvih oznaka za balansiranje, jer svaku gumu koja nije izbalansirana sama po sebi tokom proizvodnje vracaju u reciklazu. Ostali proizvodjaci takve gume puštaju u prodaju pa tako imas žute i crvene oznake na gumi koje govore na kojoj se poziciji gume javlja debalans i vibracija drugog harmonika, ili na kojoj je poziciji guma teža.

Ne mogu ti reći neki naučni članak koji govori o tome, ali neki ljudi koji se bave prodajom i balansiranjem moto guma su mi na to skrenuli pažnju. Sad, uzmi kako oćes. Rekla-kazala. Možda. Ja lično mam negativno iskustvo sa balansiranjem Continental gume, te iz navedenog proističe moje uvjerenje. Ništa drugo ne bih objektivno mogao reći u korist, niti protiv Continental guma.
Worry less, ride more!
dub_c
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Suzuki vStrom650

Post by dub_c »

Metzeler Tourance Next
ili
Michelin Anakee 3

Razlika je oko 20e, idu na Stroma650. Ne znam za koje da se odlucim, sta savjetujete?
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Tourance Next hvale na sva zvona,suvo-mokro,pogotovo ako se voziš samo po cesti. Anakee 3 nije na tom nivou,jedino je dugotrajna.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
marinero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozim

Post by marinero »

Upravo sam skinuo Anakee 3, kao sto rece Galiot, bas dugotrajna guma, meni licno je bila ok.Kazu da je bucnija od ostalih, nijesam na to obracao paznju. Ko je vozio Anakee 2 kaze da je bolja guma, da se bolje pokazala od Anakee 3 te da je je opet proizvode. Moj izbor za zamjenu je bio Tourance Next ili Pirelli Scorpion Trail 2. Htio sam Pirelli, spletom okolnosti je ipak montiran Tourance Next set. Vidjecemo kako ce se pokazati uskoro.
http://www.rentamoto.me" onclick="window.open(this.href);return false;
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Ja sam isto na anakee 3 i potvrdjujem da je bucna..za performanse, nemam pojma kakva je :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Post Reply