Pejamachine wrote:VIdim da si skidao dosta djelova motora kad si stavljao auspuh...ne kapiram zasto ne zamijenis gume i kad vec imas neko znanje iz mehanike ..skines tocas, ponesec tocak kod vulkanizera on ti to zamijeni, balansira i to je to..Sto se tice balansiranja mozes rucno a mozes i kod Pedje da ti sve zavrsi..tamo je prednji i zadnji tocak (vec skinut) 20 eura - montiranje i balansiranje
mada imam dosta drugova koji nikad ne balansiraju tocak a voze r masine i ne zale se...skinu tocak, ponesu kod vulkanizera (2 eura mijenjanje gume), vrate tocak na motor i sve ih to ispadne 4 EUR. Stim sto opet kazem, ja uvijek balansiram
A i znaj da ti niko nece precizno tocak namontirati i lanac zategnuti kao sto bi ti sam to uradio...
Najmanji mi je problem skinuti tockove i obavit to kako si naveo. Ali isto bih da majstor neki to sve sredi koji ima iskustva vise nego ja. Eto Motoshop mi je za sad nekako najbolja opcija.
Još aktuelnosti:
- "Simant" proslijeđuje mušterije za moto gume - Motoshop-u
- Motoshop "čeka" potvrdu cijene i vrijeme isporuke od dobavljača (a kad se potvrdi - mjesec dana se čeka)
- U Motoshop-u montaža 10€ ("balansiranje možda neće trebat"?) - ne ulazi u cijenu gume
- MonteParts tj. http://www.kupigu.me" onclick="window.open(this.href);return false; je dobio isporuku Bridžstona, u ponedeljak će biti unešeno u bazu i znaće se šta ima i pošto. Trenutno im je sajt na doradi pa ne funkcioniše "upit za gume"...
- kod Đuraša bt023 - 254€ komplet - do Roadtec01 - 333€ (ako sam dobro konvertovao).
Najjeftinija dvokomponentna turing guma je Pirelli Diablo Strada (Magnusmoto) oko 231€ komplet (montaža i balansiranje uključeni u cijenu): Ima li ko iskustva sa ovom gumom? Kako se troši?
Odbij pdv kod djurasa. Pdv u HR je 25%. Al to racunas na osnovicu a ne na punu cijenu. Jos ako je tax free onda ce za procesuiranje istog uzeti nesto. Racunaj tu oko 200Eur da ce ispastin guma od 240 eur u HR
Nije da Continental ne valja. Odlican je to proizvodjac. Mana joj je teže balansiranje i potreba da se točak balansira češće prilikom trošenja gume. Mislim da su Metzeler,Pirelli, Michelin,Dunlop i Bridgestone puno bolji od njih u tom segmentu.
Na Michelinovim gumama čak ni nema nikakvih oznaka za balansiranje, jer svaku gumu koja nije izbalansirana sama po sebi tokom proizvodnje vracaju u reciklazu. Ostali proizvodjaci takve gume puštaju u prodaju pa tako imas žute i crvene oznake na gumi koje govore na kojoj se poziciji gume javlja debalans i vibracija drugog harmonika, ili na kojoj je poziciji guma teža.
Ne mogu ti reći neki naučni članak koji govori o tome, ali neki ljudi koji se bave prodajom i balansiranjem moto guma su mi na to skrenuli pažnju. Sad, uzmi kako oćes. Rekla-kazala. Možda. Ja lično mam negativno iskustvo sa balansiranjem Continental gume, te iz navedenog proističe moje uvjerenje. Ništa drugo ne bih objektivno mogao reći u korist, niti protiv Continental guma.
Upravo sam skinuo Anakee 3, kao sto rece Galiot, bas dugotrajna guma, meni licno je bila ok.Kazu da je bucnija od ostalih, nijesam na to obracao paznju. Ko je vozio Anakee 2 kaze da je bolja guma, da se bolje pokazala od Anakee 3 te da je je opet proizvode. Moj izbor za zamjenu je bio Tourance Next ili Pirelli Scorpion Trail 2. Htio sam Pirelli, spletom okolnosti je ipak montiran Tourance Next set. Vidjecemo kako ce se pokazati uskoro.