Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
SteX
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 6225SMC '07

Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav

Post by SteX »

do prije neki dan sam bio na Michelin pilot power 2CT sad sam preshao na power Pure isto 2CT.

i zadovoljan sam nisam stigo josh da ulecem u krivine njime jel josh nisam presho neshto precerano kilometara da razradim gumu, ali

pilot Power 2CT nisam imao jednu zamjerku na njih fenomenalna guma.

^^ i shto se Bar-a tiche, dje god odem pumpaju na 2.30prednja 2.35 zadnja. ili 38psi prednja i 42psi zadnja
Never Regret anything you do, because in the end those are the things that make you who you are.
http://www.facebook.com/stexmne
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

SteX wrote:do prije neki dan sam bio na Michelin pilot power 2CT sad sam preshao na power Pure isto 2CT.

i zadovoljan sam nisam stigo josh da ulecem u krivine njime jel josh nisam presho neshto precerano kilometara da razradim gumu, ali

pilot Power 2CT nisam imao jednu zamjerku na njih fenomenalna guma.

^^ i shto se Bar-a tiche, dje god odem pumpaju na 2.30prednja 2.35 zadnja. ili 38psi prednja i 42psi zadnja

Ajde napisi malo o ovim gumama, uz ono standardno o trajanju i trosenju, napisi i osjecaju, jer za tu gumu kazu da je zbog toga sto je spicasta, lakse pada u krivinu, pa se treba malo navici.
I kad stojim tesko me pratiti...
SteX
Grijač guma
Grijač guma

Post by SteX »

Pa ovako.
Jeste shpicastaa i pada motor lagano, i pri vecim brzinama se moze zalegnut lako.
Ja sam gumu palio, shlajfofo, dizo na tochak, pumpao, dushio i sve i bez problema mi je trajla 2 sezone ili 20.000+ kilometara jel sam motor kupio sa nedje 8ooo sad ima 30.000 i kusur. i tek sam prije neki dan promijenio gume na Power Pure 2Ct. ali je doshla bukvalno do kraja, mada da nije ovo govno ushlo u nju josh bi je sigurno silovo po putu :D :D ovo je zadobila na dan kad sam je mjenjao
Image

Shto se tiche Pilots, zagriju se mnogo brzo i pri malo agresivnijoj voznji ovuda po par krivina shto prolazim religiozno svaki dan, dok dodjem od kuce do njih shto je jedan semafor i 3 minuta voznje pri normalnoj temperaturi vremena guma se zagrije ne vjerovatno brzo. 2-3 puta na pravac bacim lijevo desno i druga komponenta se bukvalno upali. ja mislim da nema bolje gume za svakodnevnu voznju kroz grad, kao i za zalijeganje po krivina... ja sam pre zadovoljan gumom, sad na zalost morao sam da predjem na Power Pure jel sam zadobio tolika 2 eksera u zadnjoj gumi da krpljenje nije dolazilo u obzir. a i pred kraj je guma bila.
tako sad josh malo da razradim ove pa kad krenem po krivina postavicu kako mi se chine te i kakve su u poredjenju sa Pilot 2CT.
Never Regret anything you do, because in the end those are the things that make you who you are.
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Michelin jeste trajniji generalno od ostalih proizvodjaca, ali 20.000km sa sport gumom je stvarno mnogo :)
Da je sport-touring i to je mnogo :)
Mozes li pogledati koji je DOT na tim gumama, ako su jos uvijek kod tebe. Da ta guma nije mozda bila stara, pa se plastificirala?
SteX
Grijač guma
Grijač guma

Post by SteX »

gume sam dobio glanc nove sa motorom josh su bile share od krede ili chega li vishe po njima, i za 2je sezone preshao toliko, al nemam gumu kod sebe poshto je probijena tako bila reko sam u servis da je prdeknu jel se popravit ne moze.
:(

shta mislish sa DOT? tachno ne kapiram.
mada su iste komponente samo druge share na ovim novim Power da ja znam i ove su josh trajnije drug je preshao jedno 8.000 milja na njima minimalna razlika izmednju mojih glanc novih i njegovih korishtenih.

ja ih obozavam, htio sam da uzmem BT003 al svi kazu da je pre mekana i da traje pre malo. pa reko da se drzim ja michelin man-a :D
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

DOT ti je jamericki izum: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire#Markings" onclick="window.open(this.href);return false;

Poenta je da on, izmedju ostalih info, pokazuje kada je guma proizvedena - godina proizvodnje i sedmica u toku godine u kojoj je proizvedena, tako da kada kupujes "novu" gumu mozes lako da provjeris koliko je zapravo ta guma stara (ili sto bi rekli, jel friska) - neke "nove" gume stoje po magacinima i 4-5 godina prije nego se prodaju.

Primjer:
Image

Na primjeru se vidi da je guma proizvedena u 13. nedelji 2001. godine, tj. krajem marta te godine.
SteX
Grijač guma
Grijač guma

Post by SteX »

e to vidish nisam znao, znao sam samo za Kacige da mora da budu DOT approved ali nisam znao to za gumu. sad cu bash kad krenem do teretane da bacim pogled na to chudo :D
evo sad gledao neke stare slike motora sa tim gumama shto sa sliko sa si aparatom i zumBirao ko lud izoshtravao i ishe 22 08 :D tako 2008me je guma izishla iz fabrike :D
a neshto razmishljam sad shto reche da je dugo 20.ooo km evo drug ima 2009 monster kawasaki zx6r i na fabrichkim guma ma je preshao 9.ooo milja za sad za ne punih godinu dana. i ima josh share dosta. :D
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

Drug, nemoj da ti samo šara bude pokazatelj istrošenosti gume. Na neki gumama šara može da ostane dosta duboka i uočljiva a opet da je prijanjanje nikakvo. Jedno stavno se guma plastificirala i izgubila svoju zaštitu i svoje svojstvo. Recimo basš 2CT Pilot Power je, meni bar, počeo bio da gubi šaru, ali ne prećerano da bih se alarmirao, ali sam po prijanjanju osjetio da to više nije to pa je zamijenih... istom :D
SteX
Grijač guma
Grijač guma

Post by SteX »

ice wrote:Drug, nemoj da ti samo šara bude pokazatelj istrošenosti gume. Na neki gumama šara može da ostane dosta duboka i uočljiva a opet da je prijanjanje nikakvo. Jedno stavno se guma plastificirala i izgubila svoju zaštitu i svoje svojstvo. Recimo basš 2CT Pilot Power je, meni bar, počeo bio da gubi šaru, ali ne prećerano da bih se alarmirao, ali sam po prijanjanju osjetio da to više nije to pa je zamijenih... istom :D
znam znam nego samo kazem shto se share tiche, a vec uvelike sam se kanio da je mjenjam al sam reko da cu sachekat ono josh malo prije nego shto je zamijenim jel sam bio kratak a i nisam divljao nego uglavnom ishao do prodavnice do faxa (4minuta) i lokalno. i sad fino onako dobio te eksere u gumi i reko jbg mjenjanje i zamijenio obije. :D
kazem josh je ladnjikavo ne moze se zagrijat da valja pa nisam stigo da je isprobam da valja. al petak subota ce bit oko 20tak stepeni pa ce se odijelo obuc i malo poc testirat :D al 2je sezone se vozila samo tako ne mislim da je mogla da izgubi previshe svojstva zar ne?
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

20.000km je dosta i za auto-gume, da pocnu da gube saru, a i svojstva. Doduse, ima nekih koji voze auta i na gumama koje su presle 60.000km, ali takvi nisu normalni :)

Totalno je cudno da ti je Michelin PilotPower presao 20.000km, ili se guma plastificirala ili je nesto drugo u pitanju. Neki asfalt prosto jede gumu, ali zato je drzanje dobro. To je asfalt koji ima dosta granita u sebi (citam po stranim forumima da je Austrija recimo, raj po tom pitanju, svaka dobro drzi, ali svaka malo traje), a imas isto tako lokaliteta, recimo Hrvatska Istra ili Bulevar u Budvi :D gdje se sa asfaltom umjesto kvalitetnog pijeska, granitnog, mijesa onaj krecnjak, koji se izdrobi, istopi, tako da za godinu dana on postane klizav, kao mermer ili laminat.
Post Reply