Smanjenje registracije (Reloaded)

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Re: Smanjenje registracije (Reloaded)

Post by poka »

"To sto je Triglav vlasnik Lovcena, ili Sava Re vlasnik Sava Montenegro nema ama bas nikakve veze... ako vec zelite da pokusate da uticete na cijene osiguranja onda se obratite Agenciji za nadzor osiguranja."

e pazi sad, presjedavajuci ove agencije je cojek koji voli i vozi motore. i mozda kad bi mu se obratili ........ ne poznajem cojeka. ali mozda je moguce.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Luchka wrote:
mexiko wrote: Takodje i po pitanju osiguranja, jer osiguravajuce kuce mogu popustiti jedino ako ih drzava pritisne. Na primjer, Lovcen osiguranje pripada slovenackom Triglav osiguranju, a mislim da su tamo tarife dosta manje (to mozete provjeriti ako imate nekoga tamo) Ja se sjecam price izvjesnog Bojaan iz, cini mi se Maribora, koji je svojevremeno bio na skupu na Ivanovim koritima kad je rekao da za svoj GS sa nekim dodatnim osiguranjem placa registraciju 280 i nesto eura na sto mu je Blazo Milic odgovorio da on za svoj placa oko 480. A i kod nas su nekad bili premije na osiguranja, i od kad je triglav osiguranje kupilo lovcen, ukinuli su to. Imalo bi tu jos price...
To sto je Triglav vlasnik Lovcena, ili Sava Re vlasnik Sava Montenegro nema ama bas nikakve veze... ako vec zelite da pokusate da uticete na cijene osiguranja onda se obratite Agenciji za nadzor osiguranja.

Kad vec spominjes Sloveniju, znam kakve su registracije posto sam moj motor dovezao iz Slovenije...pricao s sa prethodnim vlasnikom i situacija je sljedeca: puna cijena registracije je ista kao kod nas, razlikuje se svega u par eura ali ko registruje motor na godinu dana (iako Slovenija ima mnogo vise snijega nego mi) dobija popust od 50%. Ako je vlasnik motora clan nekog MK dobija jos 10% popusta, tako da je bivsi vlasnik placao poslije oba ova popusta nesto oko 150e a ja placam 340e.

Za krace registracije mi nije znao reci jer nikad nije registrovao na manje od godinu ali sam razumio da nije proprcionalno broju mjeseci vec nesto skuplje...

E sad koliko je realno ocekivati da se smanje registracije (posebno takse koje ubira drzava) a pogotovu kad uzmemo u obzir ovo totalno neracionalno zaduzivanje za autoput, takvo da je ostao na snazi krizni porez na plate koji je smanjip plate svih ministara i njihovih pomocnika, veliko je pitanje! Posebno kad pogledamo da smo vrlo mala zajednica. Neko pomenu oko 5000 motora, tj vlasnika motora, sto je manje od 1% populacije u CG.
Eto vidis da ima i te kako veze to sto je Triglav vlasnik Lovcena, upravo iz razloga sto ne vaze ista pravila ovamo i u Sloveniji, a ista je firma u pitanju (mada, mozda bas i ne treba iskljucivo njih krivit ;) ). To je bila poenta moje price. Sto se tice drugih pojedinosti oko osiguranja, to stvarno ne znam, samo sam prenio pricu kojoj sam prisustvovao te godine na Cetinju. A to sto ste mala zejdnica....pa mozda to moze da bude prednost, jer manje stete za budzet ako vam izadju u susret. :)
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

@mexico nece niko normalan pristati sam na smanjenje profita ako mu to vec dozvoljavaju propisi...zato kazem da nema veze ko je vlasnik, bitni su samo propisi koji kod nas vaze...a kod nas su finansije pa i osiguranje skuplji jer je veca stopa rizika zemlje...no da te ne gnjavim time...
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by mexiko »

A znam ja to sve prijatelju, no eto nadam se..mozda se neko i smiluje. Kao sto vidis mnooogo ozbiljnije stvari se trpaju u zapecak i niko ne vodi racuna o njima. No ajde....bar da pricamo o necemu odje :)
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

https://www.google.me/url?sa=t&rct=j&q= ... 5997,d.bGQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Evo nadjoh dokument kako se obracunava premija za osiguranje,a takodje kako ce biti obracunata ukoliko registrujete na kraci period od godinu.Bilo bi dobro da svako provjeri svoju polisu,jer ispada da su mene zakinuli za skoro 40 e..

U cijenu premije ulazi:tehnicka premija(78 % od ukupne cijene),rezijski dodatak(20 % od ukupne),i neki doprinos 2 %...pise u dokument cemu sluze ove kategorije..

Prvo sto bode oci je,da i kod nas postoji sistem BONUS-MALUS,i da se cijela cijena zavisi upravo od tog sistema,ali...to izgleda niko ne primjenjuje...
Kad se sve sabere i oduzme,dodje se do tarifa na 24 str.,po kojoj bih ja trebao da platim 94 e(jer nisam napravio udes poslednjih 3 godine,pa se umanjuje osnovica za 30 %)+ porez koji iznosi 9%">>>>to je oko 102 e za uplatu...a meni je naplaceno 138,02 e :evil:

Sto se tice registracije na kraci period,ko registruje na 3 mjeseca,osiguranje se umanjuje za svega 40 %,a ko registruje na 9 mjeseci,placa cak puni iznos :D .
sve je na strani 4...

Takodje sam pronasao odredbu,po kojoj polisa mora biti ispunjena,da sadrzi sve info o premijskom razredu,osnovnoj premiji,popustima...ali to niko ne postuje,niti ko provjerava,sto je jos gore...
vise imam informacija na racun od leba,nego na polisu...
supersonic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha TDM 850

Post by supersonic »

Dobro veče svima,

Prije nego što išta dodam, želio bih da se zahvalim svim ljudima koji su se potrudili da sroče sve ovo što pričamo na par stranica i da ih plasira među relevantne osobe koje bi nam trebale biti od koristi

Zatim bih htio da pitam Vedžu, odakle je ovaj dokument ? Da li je relevantan kod nas ? Ako jeste, onda bi se imalo o čemu raspravljati u prostorijama osiguravajućih kuća.

A na kraju bih htio postaviti pitanje, zna li iko dokle se stiglo sa razmatranjem predloga o promijeni zakona o registraciji motocikala na 3, 6 ili 9 mjeseci godišnje. ? Sada je već 23. Novembar, a spominjao se Oktobar kao period eventualne rasprave o tome u skupštini, ako sam dobro pročitao.

Veliki pozdrav svim entuzijastima i jedno veliko hvala na trudu i volji.

Pozdrav,
Eno
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by mexiko »

Zakon je trenutno u skupstinskoj proceduri. Kako je bilo postavljeno na sajtu skupstine, izmjene ZOBSa (da ne pisem sad puni naziv) su bile na dnevnom redu sjednice od 11.11.2014.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Ovaj dokument je sa sajta agencije koja vrsi nadzor nad osiguranjem,crne gore normalno...
Pise da je usvojen 2011,zato sam im poslao mejl jos juce,sa pitanjem jesu li na snagu i dalje ove cijene i jesu li obavezna za osiguravajuca drustva prilikom obracuna!
Posto sumnjam da ce mi odgovorit,pokusat cu da se raspitam kod nekih poznanika iz svijeta osiguranja :D ...
Pa da vidimo o cemu se odje radi i imamo li ove popuste,po meni,sasvim solidne...
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

I u vazecem zakonu o osiguranju u saobracaju,predvidjena je primjena ovog sistema

http://www.nbocg.me/cg/regulativa/zakon ... racaju.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

UtvrĊivanje premija obaveznih osiguranja
Ĉlan 11
Društvo za osiguranje dužno je da obračun premije za svaku grupu premijskog sistema
vrši na osnovu odgovarajućih podataka za tu tarifnu grupu, u skladu sa članom 19 ovog zakona.
Premijskim sistemom iz stava 1 ovog člana utvrĎuju se:
1) osnovi za izračunavanje premije i struktura premije za obavezna osiguranja;
2) minimalni iznos tehničke premije za obavezna osiguranja;
3) najviši procenat bruto premije koji se izdvaja za režijski dodatak;
4) najviši iznos naknade, odnosno provizije koja se može platiti za poslove posredovanja,
odnosno zastupanja u osiguranju, kao i za vršenje drugih poslova neposredno povezanih sa
poslovima osiguranja;
5) sistem bonus-malus.
Kontrolu pravilne primjene premijskog sistema iz stava 2 ovog člana vrši regulatorni
organ.

Obaveza prikupljanja statistiĉkih i drugih podataka
Ĉlan 19
Društvo za osiguranje, odnosno Udruženje dužno je da prikuplja, obraĎuje i vodi statističke
i druge podatke o osiguranjima iz člana 2 ovog zakona.
Podaci iz stava 1 ovog člana obuhvataju naročito podatke o: osiguranicima, zaključenim
ugovorima o osiguranju, prevoznim sredstvima, štetama i podatke potrebne za procjenu rizika i
utvrĎivanje premije.
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Vedzade,
Ovo ti je bonus-falus, no se neko zajeba u skribanju :)
Hold your horses, man
Freeride
Post Reply