Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav

Post by Galiot »

David.rr wrote:Vidim dosta ima misljenja i komentara pa da pitam. Drug je kupio gsxr1000 i interesuje ga koje su mu gume najbolje za njega? 190x50 dimenzije, i koje su im cijene i dje se mogu uzet? Meni se cini ove metzeler M5, michelin power pure, bt016 i pirelli diablo rosso da su medju najboljim, samo kojim redom, koje su za ovaj motor bolje, koje su im cijene, dje uzet i tako to?
Help :)
Drugar,gume se ne kupuju za motor vec za vozača :) Drugim riječima,teško je preporučiti nekome gume jer svako je od nas različit. Malo više podataka o tome kakav ti je drug vozač,gdje pravi najviše kilometara,jel mu bitna trajnost ili da guma lijepi od starta bi zaista puno značilo.

M5 je dobar kompromis,fino drže,mekane su i dosta se lako ugriju.
Power pure je skroz neobična guma,odlično drži ali nije za svakoga jer je različite izrade od ostalih pa se prednji kraj osjeća rasterećenim što ne odgovara svakome.
BT016 je stari model,neverovatno ljepljiva guma,malkice duže se griju ali kad se ugriju drže neverovatno i jednako drže kao nove i dok im konci ne ispadnu,a konci ispadaju na 5-6 hiljada i to je najveća mana,kratko traju i na mokrome su strogi prosjek klase.
BT016 PRO je unapređena guma,sve pluseve od BT016 je nasledila i unapređena je kraćim zagrijavanjem kao i odličnim držanjem na mokrom. Navodno i duže traje ali to ćemo još vidjeti.
Za Diablo rosso vrijedi isto što i za BT016 PRO,jedino kažu da je slabija na mokrome. Iskreno,kad je mokro oduzmem gas i lagano,ne igram se pa mi to nije baš pretjerano bitan podatak,tj,više volim da se brzo ugrije i da drži.
Mislim da u prethodnim postovima imaju dobavljači i cijene ali bolje da ih kontaktirate,cijene su podložne menjanju ;)
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
David.rr
Stoper
Stoper
Vozim: Kupujem

Post by David.rr »

Istina, trebao sam to stavit.
Prvi je motor ludaku pa ce u pocetku malo sporije da ga vozi, uglavnom kroz grad i kasnije medjugradska voznja, nista prebrzo uglavnom.
Pogledat cu sve te i cijene im, bitno je sve, znaci da ne treba dugo da se grije, da drzi dobro i da se ne istrosi posle 1000km
A jos nesto, jel bolje uzet 190x50 ili 55, procitah da 55 bolje drze u krivinama?

Hvala:)
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Bolje drze one dimenzije koja je propisana od proizvodjaca za navefeni model. Ovaj dio o prvom motoru necu komentirat.
Od triju navedenih nek uzme one koje su mu dostupne (ili koje najmanje treba cekat), mislim da razlika u cijeni nije velika. Bar u nas nije mislim dvadesetak ojra.
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Nakon cca 3000 km na Bridgestone BT 016 PRO kod mene su sldeći zaključci:
-Guma se ugrije brže od običnog 016 ali mi se čini malkice duže od Conti Sport Attack,mada je to samo subjektivni osjećaj.
-Kad se ugrije,drži neverovatno,jako je lako kontrolisati motor u nagibu jer ide zacrtanom putanjom bez problema.
-Prednja guma je obla,tj,nije špicasta kao neke Michelin ili Conti i zato je neutralna,tj,ne pada sama u zavoj kao Pilot Power ili Sport Attack i to me u prvim kilometrima zbunjivalo iako grip ni jednom nije dolazio u obzir.
-Jako su dobre na mokrome iako ja nisam ljubitelj "wet race"-a;)
-Jedna jako dobra osobina koju sam primjetio je da se troši zaista podjednako sredina i bokovi. I prethodne gume su bile višekomponentne ali se opet sredina više trošila. (Vozim se uglavnom istim cestama).
-Najviše me isprepadala u jednom vlažnom tunelu kada bukvalno topla guma sklizne u stranu sa vlažne fleke,i to jako neprijatno.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Drugovi drugarski,
Evo ima neko veliko snizenje guma u BD, 50% cak. E sad, meni je to jako interesantno jer su mi gume skoro celave a pronadjoh saru po volji. Problem je u dimenziji, tacnije sirini prednjeg pneumatika, nemaju 100/90-19, nego 90/90-19. Da li neko od endurista ima iskustva sa promjenom fabricke dimenzije? Da li je ona toliko primjetna? Osjeca li se toliko?
Toliko i unaprijed zahvalan na odgovorima.
Hold your horses, man
Freeride
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

sLowRider wrote:Drugovi drugarski,
Evo ima neko veliko snizenje guma u BD, 50% cak. E sad, meni je to jako interesantno jer su mi gume skoro celave a pronadjoh saru po volji. Problem je u dimenziji, tacnije sirini prednjeg pneumatika, nemaju 100/90-19, nego 90/90-19. Da li neko od endurista ima iskustva sa promjenom fabricke dimenzije? Da li je ona toliko primjetna? Osjeca li se toliko?
neces osjetiti tu promjenu, a i mislim da ce ti biti bolja za enduro
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

A koje su gume u pitanju? Ako su Avon bjez od toga ka od djavola. Na suvo su tu i tamo al na mokro su katastrofa.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

DrMracni wrote:
sLowRider wrote:Drugovi drugarski,
neces osjetiti tu promjenu, a i mislim da ce ti biti bolja za enduro
nesto me je strah za asfalt, al razmisljam neka izdrze godinu, za te pare...
bokibd wrote:A koje su gume u pitanju? Ako su Avon bjez od toga ka od djavola. Na suvo su tu i tamo al na mokro su katastrofa.
Avonova firma veerubber, s tajvana valjda, trazih malo po netu, ima dosta pozitivnih komentara za ovaj tip gume.
Jesi li ih vozio?
Hold your horses, man
Freeride
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Na motoru nisam imao avon. Imao sam na autu i to je bila katastrofa. Wulfi je imao avon na svom Pegasu. Kaze da je relativno sve bilo ok dok nije pocela kisa da pada. Znam da je pricao da ga je jednom nedje kisa uvatila i da nije mogo s motormo da se sastavi.
A evo i zadni test iz moto revije 08/2011 za avon distancia (dimenzije kao za stroma ili GS-a)

"Na mokrome je Avon u blagom smislu rijeci promasaj.Premalo povratnih informacija,preusko granicno podrucije te preskromne rezerve gripa cine je gotovo neupotrebljivom u slucaju mokre podloge. Uz to kod ubrzanja vrlo rano pocinje proklizavati, a i u testu kocenja ostvaruje lose rezultate."
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

bokibd wrote:"Na mokrome je Avon u blagom smislu rijeci promasaj.Premalo povratnih informacija,preusko granicno podrucije te preskromne rezerve gripa cine je gotovo neupotrebljivom u slucaju mokre podloge. Uz to kod ubrzanja vrlo rano pocinje proklizavati, a i u testu kocenja ostvaruje lose rezultate."

E ne znam...ili imamamo razlicite avon gume,ili su im dali neke istrosene ;)

Meni je napred distancia,iza vee rubber,i mogu reci samo rijeci hvale.do sade skoro 10 000 i dalje su ok,a bile bi jos bolje,no su se u zadnje par hiljada izmakadamisale.Na teren su jako dobre,mozda avonka malo skripi,ali nista strasno.PO asfaltu suvom,sjecam se,da su drzale izuuuuzeeetno! Do nogostupa je mogla u svaku krivinu da se vine,uvece i vise ;)
Jednom prilikom,uhvati nas kisa kod savnika...potoci po putu,potop.Vozim ja na mojim gumama,a iza mene se kotrljaju i metzeler,i pirelli,i mali michelin...i morao sam 10 minuta na vojnik da cekam te iste gume ;)

Nebo,za te dimenzije ne znam...ali gumu ka gumu kupuj,jos sam cuo da je jeftinija od retrovizora(jednog) :)
Post Reply