Obuća ili što uzeti?

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Obuća ili što uzeti?

Post by sLowRider »

Ljudi,
pokušavam obut ovu moju magaricu, tj. sveo sam izbor na dva tipa guma : Metzeler tourance exp i Dunlop Trailmax 65t i 57t.
Cijene su im priblizno iste +-10€.
Da li je neko od vas imao iskustva sa ovim gumama?
Vidio sam negdje da je neko stavio na svoj motor Metzeler i da su mu bolje od Bridgestona, kog sam iskljucio odmah jer mnogi imaju lose iskustvo s tim proizvodjacem. Ja recimo na autu imam Bridgeston kupljene prije 5 god i dan danas su iste, tvrde ka krs a ne trose se nista?!
Zivjeli!
Hold your horses, man
Freeride
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Re: Obuća ili što uzeti?

Post by Space Director »

sLowRider wrote:Ljudi,
pokušavam obut ovu moju magaricu, tj. sveo sam izbor na dva tipa guma : Metzeler tourance exp i Dunlop Trailmax 65t i 57t.
Cijene su im priblizno iste +-10€.
Da li je neko od vas imao iskustva sa ovim gumama?
Vidio sam negdje da je neko stavio na svoj motor Metzeler i da su mu bolje od Bridgestona, kog sam iskljucio odmah jer mnogi imaju lose iskustvo s tim proizvodjacem. Ja recimo na autu imam Bridgeston kupljene prije 5 god i dan danas su iste, tvrde ka krs a ne trose se nista?!
Zivjeli!

Prvo napisi za sta ces da ih najvise koristis (on road, offroad), pa onda sta ti je najbitnije kod gume: trajanje, drzanje po suvom, mokrom, drzanje po krivinama ili udobonost, i sl.
Nema one koja je jednako dobra u svim segmentima, jednostavno, nesto moras zrtvovati, pa onda trazis kompromis.
Drzanje na ustrb trajanja, offroad segment na ustrn udobnosti i trajanja po asfaltu, i sl.
I kad stojim tesko me pratiti...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sLowRider »

Evo ovako, ova moja masina nije za trke, vec za put i malo offroad-a..
Takve bi mi i gume trebale, npr 70-30% u korist asfalta, a da kad malo zakisi mogu ostat na motor..
Eto to mi je najbitnije, trosenje, udobnost mi ne igraju ulogu.
A direktore, jesam li jasan ili nisam? :D
Hold your horses, man
Freeride
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

sLowRider wrote:Evo ovako, ova moja masina nije za trke, vec za put i malo offroad-a..
Takve bi mi i gume trebale, npr 70-30% u korist asfalta, a da kad malo zakisi mogu ostat na motor..
Eto to mi je najbitnije, trosenje, udobnost mi ne igraju ulogu.
A direktore, jesam li jasan ili nisam? :D
Jesi! :D
Vrlo si explicitno opisao: Michelin Anakee :D
To je guma 70/30% u korist asfalta i najbolja guma za kisu u tom touring-enduro segmentu :)
Drzanje po kisi, to joj je najbolja osobina.
Sto se trosenja tice, Blazu je na GS zadnji set trajao 13.000km, mada su bile mozda koju hiljadu ranije za zamjenu, jer je zadnja bila ubijena po sredini. Vodi racuna da GS ADV ima oko 260kg, plus Blazo (100-110kg) plus, plus prtljag, tako da dodjem do neke cifre od 350-400kg, logicno je da je otisla po sredini. Plus, Blazo ga bas vozi muski.

Imas u motobox-u set za nekih 205e, plus opcija da ti to posalju u neki vulkanizerski servis u DUB, samo tamo odes i zamijenis...

Nadalje, malo sam pogledao ovo sto si ti nasao, to su gume u konkurenciji sa Anakee, ali koliko znam, Anakee je bolji...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sLowRider »

Jest al nema anakee mojih dimenzija..
Samo ove tri sto sam nasao da bi valjale, a da ih ima na lageru Dun metz i bridg..
Nesto mi je ovaj Metzeler najprivlacniji, dodju s njim???
Hold your horses, man
Freeride
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

sLowRider wrote:Jest al nema anakee mojih dimenzija..
Samo ove tri sto sam nasao da bi valjale, a da ih ima na lageru Dun metz i bridg..
Nesto mi je ovaj Metzeler najprivlacniji, dodju s njim???

Kako nema covjece?
Mozda nema Anakee 2, ali Anakee ima, imao ih je Kopljas na svom F650GS, ja vozio :D
Uzeo ih je kod Tonija u Dubrovniku.
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Post by Freeman »

Slow, sta bi sa onom jeftinom varijantom, jesi li odustao od nje?
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sLowRider »

@Space: Nema anakee kod Tonoga:), ponudio mi je ove Dunlop te spominjah i Bridgestone.

@Freeman: Mitas ne pravi dimenzije gume kao sto je moja zadnja. A i da ih ima, zahvaljujuci drugu Spaceu, spoznah da bi na isto izasao sa ovim gumama te pominjah u Hrvatskoj.. (povrat pdv-a, koji je kod njih 24% sto nije zanemarljiv iznos).
Hold your horses, man
Freeride
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

sLowRider wrote:@Space: Nema anakee kod Tonoga:), ponudio mi je ove Dunlop te spominjah i Bridgestone.

@Freeman: Mitas ne pravi dimenzije gume kao sto je moja zadnja. A i da ih ima, zahvaljujuci drugu Spaceu, spoznah da bi na isto izasao sa ovim gumama te pominjah u Hrvatskoj.. (povrat pdv-a, koji je kod njih 24% sto nije zanemarljiv iznos).
Ali imas u Splitu, u Motobox.hr, cujes li? :)))
Okrenes tamo i dogovoris se sa njima dje god oces da ti posalju. Oni imaju dogovor sa vulkanizerima u 90% mjesta u HR. Platis preko weba i za dva-tri dana ti posalju gume kod nekog vulkanizera, ti dodjes i promijenis.
Nemoj da pravis kompromise, Anakee je vrhunska guma, a ima nacina da je dobijes. Na kraju krajeva, naci cemo nekoga ko ce ti je donijeti iz Splita, ako oces i tu varijantu.
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Nazovi +385 20 418 955 Đuraš vulkanizer u Dubrovniku. Dosta je povoljan,može ti nabaviti skoro svaku gumu,dođeš kod njega i zamjeniš. A kad smo kod zamjene,mali OFF ali mislim da bi trebao da razmisliš i o promjeni guma na autu,5 godina stare gume su samo za smeće,a ne za vožnju.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Post Reply