Harley Davidson XR 1200

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Harley Davidson XR 1200

Post by wulfy »

Harley Davidson pravi motocikl samo za Evropu. Zvuči neobično, ali upravo to se desilo, i to prošle godine. Dakle Harly Davidson za krivine :shock:

Ok, pa kakav je to motocikl? Tehnička osnova je Sportster, dakle čelični ram i V2 motor u njemu kojem je povećana snaga za 50%. Dakle snaga se 60 KS pri 5.500 o/min. popela na 90 KS pri 7.000 o/min. Drugačija bregasta osovina, povečanje kompresije i drugačiji sistem elektronskog ubrizgavanja sa usisnim grlima prečnika 50 mm, naravno uz sve to tu je i bitno drugačije dizajniran izduvni sistem. Svo to dodatno opterećenje uslovilo je da se agregat mora dodatno hladiti pa je ugrađen hladnjak ulja. Zvuči impresivno, ali, mišljenja sam da su se inžinjeri najmanje pomučili oko agregata, jer isti taj agregat u Buell-u razvija još i dodatnih 5 KS. To je uzrokovalo i atipičnim dizajnom pozicije za filter vazduha. Ovdje ispod rezervoara imamo sportski usis vazduha ...

Image

Pomenuh rezervoar, pazite sada (ljubitelji tipičnih Harley Davidsona mogu da prekinu sa čitanjem), prednji blatobran rezervoar za benzin, zadnje oplate i rezervoar za ulje napravljeni su od ... plastike. Da, na Harley Davidsonu ima plastike, no to još nije sve. Tu je aluminijska zadnja viljuška, sportsko Showa vješanje, snažne Nissin kočnice, felne od lake legure, obrtomjer koji zauzima centralno mjesto i na kojem crveno polje počinje na 7.000 o/min. a pored je digitalni brzinomjer.

Image

Ovo što sam nabrojao je uobičajno za neke druge motocikle, ali za Harley Davidson je, možemo reći, revolucija. Ovo je model koji je pravljen za Evropu i nije namenjen ostalim tržištima. Zato je od dizajnera traženo da pronađu taj ,,caffe racer'' stil, ali da to na prvi pogled bude prepoznatljivo da se radi o Harley Davidsonu.

Image

Image

Image

Image

Kažu, pošto je model pravljen za Evropu ujedno je H-D koji se najbolje snalazi u krivinama. Konačno, šarm američkog motocikla za krivudave puteve.

Image

Image

Image

Ipak, ne bih ga poredio sa već etabliranim nakedima slične kubikaže. Mislim da su mu konkurencija nakedi koji imaju nešto tog custom osjećaja u sebi, kao što je Yamaha MT-01 ili Moto Guzzi Griso. Još nešto, iako namjenjen samo Evropi, za njega su zainteresovani i van starog kontinenta, tako da od 2010-te XR može kupiti i u SAD-u. Očigledno postoji interesovanje za ovaj atipični H-D.

Tehnički podaci:
Motor V2
Zapremina: 1.202 ccm
Snaga: 90 KS pri 7.000 o/min.
Momenat: 100 Nm pri 3.700 o/min
Mjenjač: 5 brzina
Visina sjedišta od tla: 74 cm
Težina spremnog za vožnju (sa svim tečnostima i punim rezervaoarom): 260 kg
Ukupno dozvoljena težina: 440 kg
Nosivost: 180 kg
Rezervoar: 13,3 litare
Maksimalna brzina: 200 km/h (elektronski ograničena)
Ubrzanje o-100km/h: 4,2 s
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Re: Harley Davidson XR 1200

Post by Space Director »

Dobro izgleda...
Prvi HD koji bih ja uzeo u obzir kada bih razmisljao o trgovini motocikla. Ne kazem da bih ga kupio, 99% ne bih, ali do sada nisam imao nijedan model koji bi uzeo u razmatranje. HD su mi lijepi, ali neupotrebljivi motocikli, najljepsi su mi na filmu i u nekom salonu/muzeju.

Mislim da ce i HD morati da evoluira, te da pokusa da napravi profit i u drugim segmentima moto industrije, kao sto ti cine sa Buelom i ovim modelom.
Mislim da su u ovom modelu trebalo da odstupe jos od te svoje filozofije, jer 1200cc je "materijal" za mnogo vise od 60ks i 100Nm.
I kad stojim tesko me pratiti...
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Ja uopšte ne sumnjam u to da H-D može napraviti sposoban motocikl gledajući kroz ,,japansku prizmu''. Tehnologiju imaju (Buell, pa i MV Agusta), no, postavlja se pitanje: Trebaju li im takvi motocikli? Pa, i ne baš. Dobro dođu, za popunjavanje rupa u programu koji nude, ali H-D je imao daleko najmanji pad prodaje u ovoj godini globalne ekonomske krize. Dakle, tržište postoji, iako ja i ti mislimo da ti motocikli nemaju smisla (pogotovo na CG putevima). No, sada hoće i nas ,,nevjernike'' da privuku pa izbacuju ovakve modele ... Da, sviđa mi se.
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Ovo je taman "između" tj,dizajnom između HD-a i Buella. Čak štaviše,podsjeća na Buellov model Blast. Ima zanimljivih detalja ali sve u svemu mi se ne sviđa nešto,pogotovo kad vidim onaj zadnji štop,kao da je sa auto prikolice skinut!!
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

zanimljiv HD...
ok i kad ga mogu dobiti na testiranje? :D
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Buell, šta to bijaše :think: ?

FIM Fédération Internationale de Motocyclisme, što bi otprilike značilo internacionana motociklistička federacija, je upravo to i ako neka trka ima oznaku FIM znači da je u svjetskom kalendaru. Tu federaciju sačinjavaju 98 nacionalnih saveza, Crnu Goru, recimo predstavlja Auto-moto Savez Crne Gore AMSCG i naravno AMSCG može organizovati i lokalne moto trke koje ne moraju imati oznaku FIM koje vremenom mogu dobiti na značaju pa da dobiju oznaku FIM, a mogu opet dobiti na značaju i da prevazilaze nacionalne okvire, ali se organizator ne trudi da stavi oznaku FIM. Sada zamisliste drugu situaciju, ali da nije u pitanju AMSCG već jedna mnogo jača nacionalna organizacija. U pitanju je American Motorcyclist Association AMA. AMA je najveća motociklistička organizacija na svjetu koja organizuje oko 80 profesionalnih i 4.000 amaterskih trka tokom godine. Harley Davidson je najveći američki proizvođač motocikla i tu se dolazi do pitanja sa početka teksta. Od 2010 godine postoji novo takmičenje koje se zove AMA Pro Vance & Hines XR1200 Series. Vance & Hines je kompanija koja snadbjeva serijski Harley Davidson XR 1200 potrebnim djelovima za trku kao što su sjedište za jednu osobu, izduvni sistem, druga mapa paljenja (trkačka), ...

Image

Opet postoji Harley davidson sa trkačkim genima.
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

uzeo bih ga prije i mt01 i grisa pogledo ih ne bih
risk,is what makes life worth living.
Post Reply