Honda Deauville

Novosti, komentari novih i starih motora...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Honda Deauville

Post by wulfy »

Image

Ima puno kilograma, nije nesto snažna a uz to ima cjenu za koju se može kupiti i duplo lakši i duplo, pa i troduplo jači motocikl. Očigledno, takav motocikl nema puno uspjeha. Greška! Ima, itekako, to pokazuje prošlost, sadašnjost, vjerovatno će tako biti i u budučnosti. U čemu je tajna popularnosti skupog, slabašnog i teškog motocikla? Probaćemo da proniknemo u tajnu zvanu Deauville.

Priču je najbolje početi ispočetka. Gdje je ovoj priči zvanoj Deauville početak? Možda u 1998 godini kada je prvi model predstavljen? Ne, početak je mnogo dalje, tu negdje u osamdesetim godinama. Tada je na tržistu zaživjela Hondina serija CX u svim svojim varijantama (sa oklopom, bez oklopa, u kubikaži od 500 i 650 kubika, sa turbom i bez turbo punjača http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =18&t=2015" onclick="window.open(this.href);return false; ). Ta serija nam je bitna jer je kroz nju Honda sticala iskustvo sa agregatima ,,V'' konfiguracije srednje zapremine. Takodje CX serija je za primarni pogon koristila kardan.

Image

Serija CX se ugasila sredinom osamdesetih, iskustvo je ostalo i onda godine 1988 Honda predstavlja naked motocikl koga je dizajnirao Toshiaki Kishi. Novi ,,soko'' je bio tada vrlo napredan sa duplim aluminijskim gredama kao okvirom, V agregatom od 650 kubika i kardanskim prenosom uticao je na izgled buducih naked modela. Puno ime modela koji je naginjao na sport bilo je HawkGT NT 650. Da, u pitanju je 1988 godina, tada još nije bilo nakeda kao što je npr. Ducati Monster.

Image

Za Evropsko tržište ponudjena je i smirenija varijanta ,,sokola'' koji se prodava sa imenom Revere. Revere se proizvodio do 1993 godine kada biva zamjenjen modelom koji ima potpuno dosadno ime koje glasi NTV 650. Taj model je bitan za nastanak modela o kome pišemo.

Image

Većina kupaca koja se opredeljivala za NTV 650 rado je kupovala dodatnu opremu ne bi li svoj motocik učinili pogodnim za putovanja. NTV 650 kod većine kupaca služila za putovanja.

Image
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy
NLB Moderator

Re: Honda Deauville

Post by wulfy »

Šta Honda radi po tom pitanju? Pa odlučuje da u seriji pounudi sve što je potrebno za putovanje. Tako 1998 godine NTV 650 dobija oklope i bočne kofere kao serijska oprema. Da, i dobija nastavak u imenu: ,,Deauville''. Deauville mjesto na francuskoj rivijeri, tačnije u Normandiji poznato izmedju ostalog po skupim nekretninama. Da, tamo i neki amerikanci uzgajaju neke konje... To bi trebalo da da dozu plemenitosti najmanjem Hondinom putnom motociklu.

Image

Mehanički, Deauville je potpuno ista kao i NTV 650 predstavljena 1993 godine. Motor od 650 kubika rasporedjenih u dva cilindra koji su u stanju da proizvedu 55 konja. To se prenosi preko petobrzinskog mjenjača i kardana na zadnji točak. Pošto je u pitanju putni motocikl rezervoar je imao zapreminu od 19 litara. Naravno da je težina takvog motocikla premašivala brojku od 230 kilograma. Ipak, dobra ciklistika i nisko težište omogućivali su lako upravljanje ovim motociklom. Sva ta oprema se odrazila na cijenu tako da za Duaville, iako najmanji putni motocikl, ne možemo reći da ima povoljnu cijenu. Ipak, uporedjujući sa ostalim Hondinim putnim motociklima (Pan European i Gold Wing), pa i konkurentima u putnom segmentu (prije svega BMW, Moto Guzzi, pa i Kawasaki) može se učiniti kao povoljna kupovina. Doduše ne nudi snagu i brzinu nabrojane konkurencije, ali nudi dovoljno da se sa lokoćom prekrše zakoni o ograničenju brzine.

Image

Za razliku od ostalih putnika koji se ne snalaze u gradu i takvoj vrsti vožnje Deauville je spreman i na taj izazov i to je jedna ogromna prednost ovog motocikla. Deauvile je, i pored velike startne cijene (za svoju kubikažu i snagu) ipak ekonomičan putni motocikl koji će na krstarenje povesti svog vlasnika neprimjetno nabrajajući kilometre.

Image

Koliko stvari je sa sobom mogao vlasnik da ponese? Prva verzija iz 1998 godine ima lijevi kofer zapremine 18 litara i desni zapremine 16,7 litara. Koje htio više mogao je da dokupi top-case ili tank torbu. Godine 2002 slijedi redizajn modela koji se najviše odnosio na zapreminu kofera, sada je lijevi kofer imao zapreminu od 24 litre, dok je desni imao zapreminu od 19,5 litara. Klipovi su postali lakši čime su smanjene inače male vibracije. Takodje dobija i katalizator da bi se prilagodila novim evropskim normama o izduvnim gasovima.

Image

Ipak, osjećalo se da se radi o motociku čije porjeklo potiče s' početka devedesetih godina prošlog vijeka. Karburator, tri ventila po cilindru, ... treba to zamjeniti sa ubrizgavanjem, četri ventila po cilindru,...

Image
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Došlo je vrijeme za modernizaciju tako da je model NT 650 V Deauville godine 2006 poslat u penziju. Kao zamjena stigao je NT 700 V Deauville.

Image

Uz nešto veću kubikažu dolazi i nešto više konja. Ovoga puta punih 65 konja koji treba da se izbore sa skoro istom težinom kao i predhodni model. Moderniji dizajn oplata krije i mnogo više opreme nego predhodni model. Takodje moguće je naručiti dodatni ABS uredjaj. Pošto je ovo putni motocikl dodatna pažnja je posvećena koferima koji su sada povezani u predelu iznad zadnjeg točka tako da je moguće nositi predmete koji su široki kao i motocikl dok su koferi napunjeni ostalim sitnicama (npr. buket cvjeća za vašu dragu, kako kaže u reklami). Kapacitet kofera je povećan u odnosu na predhodnika za preko 10 litara tako da sada zapremina lijevog kofera iznosi 27,4 litra, dok desnog iznosi 26,7.

Image

Mali putnik nastao formiranjem želja kupaca. Da, u tome je tajna uspjeha konkretnog modela. Možda i u nedostatku konkurencije. U trenutku nastanka jedini (najbliži) konkurent bio je BMW R 850 RT. Danas je to opet BMW sa modelom F 800 ST koji više nije toliko putno orjentisan kao model RT.

Image

Deauville... Kada se raspravlja o performasama, novim tehnologijama, dizajnu, ... gotovo sigurno da niko neće pomenuti Deauville, ali, kada pričamo o putovanju, ekonomičnosti, lakoći održavanja, ... onda se Deauville nameće sam po sebi. To bi bila kratka priča o motociklu koji ne puca od snage, ne može se reći da je oličenje ljepote, još manje možemo da govorimo o atleti, ... ali koji i pored svega ima nesmanjeni broj svojih obožavaoca. Meni ostaje kao želja da kupim Deauville pa da se za početak uputim u Francusku, u jedno mjesto koje se zove Deauville... ali samo za početak, jer ovo je motocikl stvoren za putovanja...

Image

Image
winniemae
NLB Moderator
Vozim: trenutno nista

Post by winniemae »

Respekt za post, :shock:
Da se razmisliti, znas mene! :D
Svega je lijepo imati više, osim točkova. Dva su dosta!
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Pa i mislio sam na tebe dok sam ovo kacio

P.S. i ja opasno razmisljam o ovom motorinu ;)
winniemae
NLB Moderator

Post by winniemae »

tacno sam znao da je meni namijenjeno :)
dobro razmisljam i o njemu, mada ne znam sto ce na kraju reci cijena.
naso sam u tv jednu cbf-ku. probat cu je ovih dana da vidim kako mi lezi.
blazo.milic
NLB Moderator
Vozim: GS1200 Adventure

Post by blazo.milic »

Onako na prvu loptu kad vidim motor pravi putni i tak ga vidi kod mene kad budem imao preko 60-tak.
Medjutim poslije procitanog teksta, vrlo zanimljiva spravica, cak sta vise.
Ali ne razmisljam jos o njemu. Mlad sam ja :P
Jedva cekam da nedjelja dodje, amanamanamanamana da nedjelja dodje
winniemae
NLB Moderator

Post by winniemae »

meni je fenomenalan, al opet nema se dje uzet kod nas, mada cu vidjet kako stoji sa dovozom iz srbije pa mozda i..........
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Reklamiraju ovaj motorin da je najbolji za paparace (može fotoaparat da stane :mrgreen: )

Pogledajte

Ivan Grozni
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: V-strom DL650

Post by Ivan Grozni »

winniemae wrote:meni je fenomenalan, al opet nema se dje uzet kod nas, mada cu vidjet kako stoji sa dovozom iz srbije pa mozda i..........
Inspirisan tvojim postom, zvah covjeka koji zna covjeka koji je poceo sa prodajom Hondinih motora kod nas u CG.
Evo i info http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =20&t=1075" onclick="window.open(this.href);return false;
"Mene, ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put"
Post Reply