Kolege,
Drug ce da kupi kawa z750 2007, pa posto sam citao da ima neka poskakivanja na vecim brzinama, naravno i kocnice ( trebale bi da budu ostrije ). Da li postoji mogucnost da se problem poskakivanja rijesi sa amortizerom ( tako sam citao ). Napisite vase misljenje o tome.
Kawasaki z750
- cetinje086
- Grijač guma

- Vozim: MOTO MORINI Corsaro
Kawasaki z750
What goes around comes around
- cetinje086
- Grijač guma

Re: Kawasaki z750
Uopste Vase misljenje o tom motoru i njegovome odrzavanju.
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
Dok se ne javi vlasnici i oni koji imaju puno više iskustva sa ovim motociklom evo ga moje mišljenje zasnovano na iskustvu od nekoliko stotina kilometara provedenih u sedlu ovog motocikla i na osnovu razmjene mišljenja sa vlasnikom ovog ljepotana (upravo model iz 2007 godine):
Kawasaki Z 750, motocikl koji pruža puno za uloženi novac, a tu prije svega mislim na motor i njegov potencijal.
Prvi utasak, odnosno momenat kada je kupljen (nov u salonu) odavao je utisak solidne mašine koja uopšte nije toliko skupa. Zapravo, gledajući konkurenciju Z 750 bi treba da košta bar 1.000 eura više. Prošao je period razrade i krenula je vožnja. Ovaj model je u skoro tri godine eksplotacije prešao oko 18.000 km jer je vožen uglavnom na otvorenom (90% otvoreno - 10% grad). Neki odavjde znaju i Bojana, vlasnika, koji ga uglavnom vozi tako da iskoristi potencijal mašine (a to je vožnja uvjek u područiju iznad 7.000 o/min. , to nije mana već tipična karekteristika četvorocilindraša manje zapremine).
Upravo zato što se skoro tri godine vozi tako da se koriste potencijali mašine na površinu su isplivale i stavke zašto je toliko jeftin. Zadnje vješanje je nemoguće podesiti (ima podešavanja, ali...). U svakom brzom prolazu kroz krivinu uobičajno je ,,mešanje''. Ništa opasno, ali vrlo neprijatno, a sa tim efektom su uglavnom upoznati vozači enduro motocikala (bar oni koji pokušavaju isti voziti u sportskom maniru te je to nešto što je vrlo uobičajno), ali jedan naked da se tako ponaša, hm, nije baš na mjestu.
Kočnice. Obavljaju svoj posao i čak solidno zaustavljaju motocikl, ali su projektovane na granici. Tako da kombinacija težine samog motocikla i kočionih klješta koje su projektovane u graničnom područiju uvjetovalo je da se do sada u tri godine morala već dva puta mjenjati kočiona tečnost jer je tv. fading bila uobičajna pojava. Kočnice se mogu poboljšati na razne načine, a jedan je i montaža opletenih kočionih crjeva čime se poboljšava stisak klješta na diskove. To je Bojanu i bilo u planu poslije druge zamjene kočione tečnosti, no, tada smo se upoznali sa kolegom iz Hrvatske koji je to uradio i kod njega je dolazilo do krivljenja viljuške. Da, još jedan primjer tzv. graničnog projektovanja.
Zaključak poslije svega je da je to ipak motocikl koji sa razlogom košta toliko koliko košta. Sam motor nudi dosta potencijala i ako se koristi njegov potencijal maksimalno onda se dolazi do graničnih vrjednosti ostalih komponenti. I dalje smatram da je ovaj motocikl odličan paket uz sve svoje mane.
Zaključak: Iskreno, bolje se za te novce ne može dobiti.
Kawasaki Z 750, motocikl koji pruža puno za uloženi novac, a tu prije svega mislim na motor i njegov potencijal.
Prvi utasak, odnosno momenat kada je kupljen (nov u salonu) odavao je utisak solidne mašine koja uopšte nije toliko skupa. Zapravo, gledajući konkurenciju Z 750 bi treba da košta bar 1.000 eura više. Prošao je period razrade i krenula je vožnja. Ovaj model je u skoro tri godine eksplotacije prešao oko 18.000 km jer je vožen uglavnom na otvorenom (90% otvoreno - 10% grad). Neki odavjde znaju i Bojana, vlasnika, koji ga uglavnom vozi tako da iskoristi potencijal mašine (a to je vožnja uvjek u područiju iznad 7.000 o/min. , to nije mana već tipična karekteristika četvorocilindraša manje zapremine).
Upravo zato što se skoro tri godine vozi tako da se koriste potencijali mašine na površinu su isplivale i stavke zašto je toliko jeftin. Zadnje vješanje je nemoguće podesiti (ima podešavanja, ali...). U svakom brzom prolazu kroz krivinu uobičajno je ,,mešanje''. Ništa opasno, ali vrlo neprijatno, a sa tim efektom su uglavnom upoznati vozači enduro motocikala (bar oni koji pokušavaju isti voziti u sportskom maniru te je to nešto što je vrlo uobičajno), ali jedan naked da se tako ponaša, hm, nije baš na mjestu.
Kočnice. Obavljaju svoj posao i čak solidno zaustavljaju motocikl, ali su projektovane na granici. Tako da kombinacija težine samog motocikla i kočionih klješta koje su projektovane u graničnom područiju uvjetovalo je da se do sada u tri godine morala već dva puta mjenjati kočiona tečnost jer je tv. fading bila uobičajna pojava. Kočnice se mogu poboljšati na razne načine, a jedan je i montaža opletenih kočionih crjeva čime se poboljšava stisak klješta na diskove. To je Bojanu i bilo u planu poslije druge zamjene kočione tečnosti, no, tada smo se upoznali sa kolegom iz Hrvatske koji je to uradio i kod njega je dolazilo do krivljenja viljuške. Da, još jedan primjer tzv. graničnog projektovanja.
Zaključak poslije svega je da je to ipak motocikl koji sa razlogom košta toliko koliko košta. Sam motor nudi dosta potencijala i ako se koristi njegov potencijal maksimalno onda se dolazi do graničnih vrjednosti ostalih komponenti. I dalje smatram da je ovaj motocikl odličan paket uz sve svoje mane.
Zaključak: Iskreno, bolje se za te novce ne može dobiti.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
- SuperMoto_Fan
- Grijač guma

- Vozim: Honda NX650-Dominator
Ja mislim da je Dr Wulfy u potpunosti odgovorio na pitanje.
Sjedi, 5
Sjedi, 5
- cetinje086
- Grijač guma

Hvala wulfy, odgovor je vise nego dobar. Cuo sam da se promjenom zadnjeg amortizera odnosno stavljanjem sportskog od drugog proizvodjaca moze rijesiti problem poskakivanja pri brzoj voznji u krivini. Ako neko jos ima komentar ili iskustvo bio bih zahvalan
.
- Galiot
- NLB Moderator
- Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E - Location: Risan,MNE
Kao prvo,neka drugar iskreno ocijeni svoje mogućnosti. Da li je on već prije vozio motor takve ili slične koncepcije ili nije tj,ovo mu je prvi motor te vrste.
Bez uvrede,pitam iz prostog razloga jer sve što je Wulfy naveo stoji za veoma oštru vožnju a ako ti drugar nije takav vozač verovatno mu ništa od navedenog neće smetati,možda samo psihički. Lično i sam vozim motor za koji smatram da mu još nisam dorastao. Mislim da je Zekan dobar motor,odličan kompromis uloženo/dobiveno.
Što se tiče zamjene zadnjeg amortizera,ako ga drugar kupi,neka se prvo malo vozi,i vidi javlja li mu se to poskakivanje i u kojoj mjeri. Zamjena košta,ako bude zadovoljan sa serijskim amortizerom,bolje te pare da uloži u opremu,putovanje...
Pogledaj na http://www.motorevija.com" onclick="window.open(this.href);return false; ,mislim da su imali Z750 na testu izdržljivosti kao i test svih auspuha za taj model.
Bez uvrede,pitam iz prostog razloga jer sve što je Wulfy naveo stoji za veoma oštru vožnju a ako ti drugar nije takav vozač verovatno mu ništa od navedenog neće smetati,možda samo psihički. Lično i sam vozim motor za koji smatram da mu još nisam dorastao. Mislim da je Zekan dobar motor,odličan kompromis uloženo/dobiveno.
Što se tiče zamjene zadnjeg amortizera,ako ga drugar kupi,neka se prvo malo vozi,i vidi javlja li mu se to poskakivanje i u kojoj mjeri. Zamjena košta,ako bude zadovoljan sa serijskim amortizerom,bolje te pare da uloži u opremu,putovanje...
Pogledaj na http://www.motorevija.com" onclick="window.open(this.href);return false; ,mislim da su imali Z750 na testu izdržljivosti kao i test svih auspuha za taj model.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
Da ne budem pogrešno shvaćen, meni lično ne smeta taj zadnji amortizer, odnosno tempom kojim ga ja gonim vjerovatno bi vrlo rijetko zamjesio
Kolega izvlači maksimum iz tog motocikla i samo zato se primjete ove stvake.
Kolega izvlači maksimum iz tog motocikla i samo zato se primjete ove stvake.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
- OBIS
- Grijač guma

- Vozim: Ducati Puma patike
Moze da se ublazi to vijuganje zadnjeg motrizera podesavanjem prvenstveno prednjeg a onda i zadnjeg amortizera. Trenutno sam zadovoljan kako se ponasa u voznji ali to smeta samo u krivinama koje su neravne, na glatkim krivinama se to ne osjeca, promjena amortizera nema smisla jer na kraju ispadne jako skupo. Mogu samo da pohvalim ovaj motocikl za novac koji kosta, daje stvarno dosta, a sto se tice mana eto sve je tacno sto je wulfy naveo. Ali to nije jedini naked sa ovakvim problemom vecina japanskih predhodnika ima isti problem ne radi se o nikakvoj gresci u projektovanju vec o filozofiji pravljenja takvih motora. Kod Italijana je sasvim drugaciji pristup...
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...