Africa Twin - mit ili stvarnost

Novosti, komentari novih i starih motora...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Africa Twin - mit ili stvarnost

Post by wulfy »

Reli Paris-Dakar http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =37&t=4509" onclick="window.open(this.href);return false; sa razlogom ima kultni status. Da to nije jedna obična pustinjska trka svedoči i to da je taj reli imao direknog uticaja na razvoj mnogih modela bez obzira imali oni na plastičnim oplatama oznake BMW, Yamaha, Honda, KTM, ... Sve je počelo 1979 godine i od starta je donio novu klasu motocikala koja se činila do tada nemogućim, a to je veliki enduro motocikl. Zvjezda prvog relija je bila Yamaha XT 500 i Cyril Neveu, vozač koji je prvi prošao kroz cilj na ovom legendarnom motociklu. Sledeće godine opet Yamaha i Cyril Neveu osvaja reli i već je primjetno koliko ovaj reli znači za promociju pojedinog modela. Sve više timova se uključuje u ovo takmičenje te 1981 godine se kao pobjednik upisuje BMW R 80 GS čime je i počela serija vrlo popularne GS serije koja traje i danas. Cyril Neveu je prešao u tabor Honde te 1982 godine sa Hondom XR 550 osvaja reli. Tada fabrike već izdvajaju veliki novac za ovo takmičenje koje polako ali sigurno postaje najprestižnije takmičenja u reli segmentu. BMW ulaže velika sredstva i u naredne tri godine BMW osvaja ovaj reli. U Hondi spremaju odgovor na dominaciju BMW-a. Trkačko odeljenje Honda Racing Corporation, često znano po skraćenici HRC dobija zadatak da razvije motocikl kome će namjena biti trka na reliju Pariz-Dakar i kao takav ne bi imao dalju primjenu. Rezultat razvoja je V2 agregat hlađen vodom (koji se do tada nije primjenjivao na reliju Pariz-Dakar) zapremine oko 750 ccm sa nešto više od 70 KS. Sa duplim farovima i velikom visinom izdvajala se od ostalih takmičara i djelovala je pomalo nezgrapno. Sa već proslavljenim vozačem te 1986 godine Cyril Neveu prolazi prvi kroz cilj. Dominacija Honde na reliju se nastavlja tako da pobjeda ne izostaje i 1987, kao ni 1988, dok se kao pobjednik upisuje i 1989 godine. Sledeće godine zbog promjena pravila izostaje pobjeda, ali već je dokazana superiornost Honde.

Image
Honda NXR 750, trkački motocikl iz 1986 godine

Dobro, to su trke, a kakve to ima veze sa motocikloma koji se nude u salonima nama smrtnicima? Popularnost relija Pariz-Dakar je bila tolika da su se pojavljivale razne civilne verzije sa velikim rezervoarima i to su najbolje koristili BMW i Yamaha. Kada je Honda počela da dominira trebalo je ponuditi tržištu nešto to će asocirati na ove uspjehe. Ipak, nisu mislili napraviti motocikl koji bi samo po nazivu vukao na uspješni trkački model te je za konstrukciju civilne verzije opet bio zadužen HRC. Uzet je V2 motor hlađen vodom koji je konstruisan 1982 godine i koji je već pokretao neke Hondine modele. Ugao između cilindara je 52 stepena dok su za disanje agregata zadužena tri ventila po cilintru za čiji rad je bila zadužena bregasta pokretana lancem. Rezervoar za gorivo je imao kapacitet od 24 litre, a zbog veličine rezervoara slavinice za gorivo (sa svake strene po jedna) su se nalazile ispod nivoa karburatora te je ugrađena pumpa za gorivo. Dalje je gorivo prolazilo kroz dva Keihin karburatora prečnika 32mm, a smjesa u cilindrima se palila pomoću dvije svjećice po cilindru. Takav sklop davao je snagu od 58 KS koja se preko petostepenog mjenjača i lanaca prenosila na zadnji točak. Taj zadnji točak je ovješan monoamortizerom preko tzv. pro-link polužija sa mogućnošću podešavanja pritiska. Sama viljuška je napravljena od aluminijuma. Zadnja guma je bila dimenzija 130/90-17, dok je prednja dimenzija 90/90-21. Felne su radjene sa zlatnim obrubom i nose potpis DID, dok kočnice krasi potpis Nissin, a na prednjem točku je bio plivajući disk prečnika 296 mm sa dvoklipnim kočionim klještima što govori o trkačkom porjeklu kočnica. Nazad se takođe nalazio disk, doduše nešto manjeg prečnika od 210 mm. Koliko su stručnjaci HRC-a u ovaj civilni model ugradili iskustvo izrade trkačkog modela govori i podatak o indentičnom međuosovinskom razmaku u milimetar, ili podatak da je visina sjedišta na 90 cm od tla dok je klirens na visini od 25,5 cm. Težina ovakvog za trke po terenu nastrojenog motocikla ali sa civilizovanim motorom bila je 185 kg. Sa tim specifikacijama 1988 godine predstavljen je model sa oznakom XRV 650 Africa Twin (RD02). Taj model se ručno sklapo u Japanu i mnogi tvrde (valjda sa razlogom) da je to najizdržljiviji motocikl koji je Honda ikada napravila. Dizajnerski se oslanjao na trkački model sa duplim farovima i plastičnim oplatama. Naspram ostalih enduro motocikla ova Honda je bila ogromna te je među ljubiteljima enduro vožnje (kao i među ostalim motociklistima) služila za podsmjeh, ali samo do onog trenutka dok se ne bi sjelo za upravljač ovog motocikla. Ovaj model je i najzaslužniji za stvaranje mita o Hondama kao neuništivim motociklima.

Image
Honda XRV 650, kvalitet je garantovala ručna izrada

Godine 1990 predstavljena je verzija sa oznakom XRV 750 Africa Twin (RD03). Motocikl je smanjen te je međuosovinsko rastojanje manje za 59 mm (2239 mm naspram ranijih 2295 mm), dok je visina sjedišta spuštena za 2 cm te sada iznosi 88 cm. Takođe je smanjen kapacitet rezervoara za 1 litar te sada broji zapreminu od 23 litre. Smanjen je i klirens na 21,5 cm. Plastike, opalta i oprema su uglavnom ostali indentični ili vrlo slični predhodnoj verziji. Na prednjem točku više se ne nalazi jedan plivajući disk već se nalaze dva diska prečnika 276 mm, dok je zadnji disk dimenzija 256 mm. Da, iz oznake se vidi da je zapremina motora povećana. U osnovi se radilo o sličnom motoru, no zbog veće zapremine snaga je porasla na 60 KS. Veći motor je uzrokovao povećanu proizvodnju toplote te se ugrađuje dodatni hladnjak za ulje. Sve te izmjene znače i povećanu težinu za punih 20 kg. Iz ovih specifikacija se vidi da to više nije toliko ekstremna terenska mašina već da Africa Twin jedan od začetnika nove klase koja će se zvati putni enduro. Ipak, da bi se opet povezala sa relijem Pariz- Dakar 1992 godine dodaje se još jedan instrument iznad već postojećih, a to je Tripmaster koji i dizajnom podsjeća na instrumente koji imaju trkački reli motocikli. Proizvodnja ovog modela trajala je do 1993 godine.

Image
Honda XRV 750, 1990 godine uslijedila je prva kura civilizovanja ovog motocikla

Dalja evolucija se nastavlja te je 1993 godine u prodajnim salonima mogla da se kupi XRV 750 Africa Twin (RD07). Izmjenjen je ram koji je nešto olakšan dok je kućište filtera za vazduh prebačeno ispod rezervoara (prije je bio ispod sjedišta) te je dodatno smanjena visina sjedišta koja sada iznosi 86 cm. Zadnje vešanje se više ne može podešavati dok je napajanje sada pojednostavljeno jer se sada nalazi samo jedna slavina za gorivo.

Image

Image

Svaka dalja evolucija je samo blago doterivanje postojećeg modela, tako, recimo, 1996 godine počinje na de ugrađuje poboljšano kvačilo, udobnije sjedište, izduvni lonac je većih dimenzija, dok je gornji dio oplate izmjenjen, naročito dio oko prednjeg fara.

Image

Image

Klasa kojoj pripada Africa Twin (i koja je ujedno bila pionir stavrannja klase putnih enduro motocikla) se mjenja i konkurencija pravi otklon od prvobitne namjene. To radi i Honda pa je 1998 godine prestavila naslijednika. Kakva vrsta otklona od prvobitne zamisli za ovu klasu može se vidjeti i iz imena. Naime, naslijednik se zove Varadero, a varadero je ljetovalište na Kubi koje uglavnom posjećuju penzioneri. Dleko je to od divlje Afrike. Zato se jedno vrijeme i proizvode paralelno, kada se 2003 godine definitivno gasi proizvodnja.

Image
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy
NLB Moderator

Re: Africa Twin - mit ili stvarnost

Post by wulfy »

Africa Twin, motocikl koji mnogi vlasnici ,,dižu u nebo''. Zbog toga se i govori da se od tog motocikla stvara mit. Odlučio sam da prođem nekoliko stotina kilometara na tom motociklu (kontretni primjerak je 1993 godište) i da se sam uvjerim u njegove kvalitete ili nekvalitete.

Image
,,Afrika'' uz kaktuse, a kako drugačije

Ja sam sio na smanjenu Africu, ali to smanjenu shvatite uslovno jer je i ova sa oznakom RD07 ogroman motocikl. Visok položaj sjedenja sa blago povijenim koljenima sa stopalima ispod zadnjice uz uspravna leđa i širok upravljač pruža osjećaj dominacije. Sa tim motociklom se brzo srodite, meni je trebalo manje od 10 km a da sam poslije imao osjećaj da sam upravo ,,Afriku'' oduvjek vozio. U vožnji motor pokazuje trkačke gene. Ok, prije nego što sam sio na motocikl odmah sam sebi postavio da ga neću upoređivati sa današnjim motocikllima jer je konstrukcija ,,Afrike'' iz neke druge epohe. Ta druga epoha se najviše osjeća na kočnicama. Ne, nisu slabe, daleko od toga, već se radi o upotrebi iste. Naime, kada ste u nagibu ne bi ni smjeli pomisliti na kočnicu, a kamo li je koristiti. Dovoljan je samo blagi dodir prstom na ručicu kočnice (ili stopalom na polugu) i ,,Afrika'' se momentalno ispravlja. Ako ste ušli u krivinu brže nego što ste mislili jedino rešenje je da još više zalegnete i upravo tada ćete otkriti trkačko porjeklo motocikla jer pruža nevjerovatnu stabilnost u nagibu (govorim iz prizme enduro motocikla), slobodno mogu reći, da može biti uzor i nekim današnjim motociklima. Jednostavno čini se da se do limita ciklistike ne može doći, prije će popustiti gume nego motocikl. Vješanje ima i dugi hod te je sposobno i za makadam. Doduše, po makadamu sam je provozao svega nekoliko kilometara, a u ozbiljnije enduro poduhvate se nisam upuštao.

Image
penjanje na vrh nekog brežuljka radi pogleda ne prestavlja problem

Image

Image

Image

Većina vožnje je bila po asvaltu, a na pojedinim dionicama je bila i forsirana vožnja. Forsirana vožnja u slučaju ,,Afrike'' znači vožnja preko 120 km/h. Po brzinomjetru uspio sam da je navučem na 180 km/h. Što se tiče zaštite od vjetra u predjelu ramena javljaju se snažne turbulencije, dok na kacigu nema velikih udara vjetra. Ako se vozi forsirano, a to znači da kazaljka obrtomjera uvjek pokazuje vrijednosti veće od 6.000 o/min. na nogostupima su izražene vibracije koje se prenose i na sjedište. Upravljač je uvjek miran i nikada nije pokazivao znake vibriranja, osim kada bih ubrzavao, a nisam prebacio u potrebnu nižu brzinu.

Image
krivine na dobrom asvaltu, ni to nije problem za ,,Afriku''

Image
sa ,,Afrikom' možete tjerat i ovce po planini

Image

Sve u svemu, motocikl me je prijatno iznenadio. Shvatam zašto se mnogi vlasnici kunu u njega i zašto je stvoren mit. U stvarnosti, to nije loš motocikl, ali je daleko od savršenog. Sjedište je neudobno, prilikom brže vožnje izražene su vibracije, zaštita od vjetra ne funkcioniše baš najbolje, osjeća se težina kod brzog prebacivanja iz zavoja u zavoj i tada ima pomalo zakašnjele reakcije ... No, možemo da kažemo i da su nas moderni motocikli toliko razmazili pa primjećujemo sve ove nedostatke, jer će mnogima to biti samo ,,nedostaci''.

Image

Image
Africa Twin, motocikl za otkrivanje novih horizonata

Ako bi izveo neki zaključak, rakao bih da postoji osnova zašto je stvoren mit oko motocila, a opet zna se šta se dešava sa mitovima kada se sretnu sa realnošću ... Ipak, i pored toga što mi je utrnula zadnjica uživao sam u druženju sa ovim motociklom.
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Umalo zaboravih, ima onih koji tvrde da je sve ovo iznad mit a da je u stvarnosti Africa Twin samo ovo na slici ispod

Image
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Bolje da ne komentarisem :D :D :D
Jocko Africa
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Twin Africa XRV 750

Post by Jocko Africa »

Ja cu ipak dati skroman komentar..........!! Ponosan sam vlasnik ovog motora !!
pozdrav za Wulfija.....i hvala na ovom malom kursu o Africi...... :snooty: :snooty:

P.S. Fotke si napravio profy... Bas mi se svidjaju.........!
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Odavno cekam tekst o africi,i ovaj je vise nego dobar.wulfy,svaka cast :clap: Africu sam odavno mjerkao,i dan danas mi je predobar motor,ali bas zbog ovog mita ne uspjeh je pazarit :evil:
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

kopljas wrote:Bolje da ne komentarisem :D :D :D
Molim te kolega bikeru prokomentarisi ti Africu jer imas neuporedivo vise iskustva nego Wulfy sa ovim motorom...
ja sam se blago zainteresovao za ovaj motor i njegovu eventualnu kupovinu....
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Najveća mu je mana to što je precjenjen , hoću reći malo muzike za dosta para ali ima ih što volu i ne pitau za cenu :D .
+1389+
Laki 086
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozio sam nekad, sad idem pjeski...........

Post by Laki 086 »

:angry-banghead:
Dusan Radovic:
" Pre nego što ostarite, potrošite mladost. Mnoge starosti imaju velike zalihe neostvarenih mladalačkih želja. "
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

bu2rider wrote:
kopljas wrote:Bolje da ne komentarisem :D :D :D
Molim te kolega bikeru prokomentarisi ti Africu jer imas neuporedivo vise iskustva nego Wulfy sa ovim motorom...
ja sam se blago zainteresovao za ovaj motor i njegovu eventualnu kupovinu....
Ja sam napravio nekih 250 km u jednom danu i iz tog iskustva sam napisao tekst. To, opet, po meni, nije dovoljno da se stekne kompletan utisak o nekom motociklu, ali sasvim dovoljno da se stekne neko mišljenje.
Post Reply