Automatski podmazivac lanca DIY

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Automatski podmazivac lanca DIY

Post by cavlovic »

Poslije dosta istrazivanja i gledanja uzivo rucno radjenih sistema, danas odlucih da sastavim svoj, koji se znacajno razlikuje od ostalih.

Kod svih sistema primijetio sam dvije lose stvari

1. posljednji ventil koji otvara protok je predaleko od kapaljke pa se svima prije ili kasnije desi da po gasenju sistema ulje prokapa, a posebno kad su velike vrucine i kad se ulje razrijedi.

2. previse crijeva i spojeva pa time i djelova koji su podlozni pucanju i pojavi problema.

Moj sistem jos nije gotov iz razloga sto se u CG ne moze kupiti NOVI ventil koji otvara/zatvara crijevo od 5mm. Kolega jovan, kojem jos jednom ovim putem zahvaljujem, je uspio da nabavi ventil po koji cu sjutra da idem u NK. Danas sam sve pripremio a sjutra jos samo ventil da se montira i sistem je spreman.

Od djelova je potrebno:

- elektro ventil - 10 EUR na plinari u PG
- posuda za skladistenje ulja - 4 EUR u auto zeti u PG
- ventil za podesavanje protoka - nemoguce kupiti u prodavnicama u PG. Moracete improvizovati ili naruciti sa interneta.
- 1m providnog crijeva 5mm - 0,5 EUR u OKOVu
- par selni
- par plasticnih stegica u boji motora
- 2m zice za elektroventil
- termo buzir za instalacije i selne

Image

Nakon kruzenja oko motora nebrojeno puta u potrazi za sto nizom pozicijom elektroventila, nasao sam mjesto na mom motoru koje zadovoljava moje kriterijume, a to je tik iznad lanca prije prednjeg lancanika. Znam da nije idealno mjesto za montazu ali mi takav sistem omogucava da direktno iz elektroventila ulje kapa na lanac i tako izbjegava sve slabe tacke poslije ventila, kao i kapanje kad je ventil ugasen:

Na fotografiji se vidi da izlaz iz ventila ide tacno na sredinu lanca a sami ventil se naslanja na nosac zastite prednjeg lancanika
Image

Prvo sam poceo sa pripremama kacenja strujne instalacije
Image

Termo buzir koji ce sluziti kao izolator kad zategnem kacenja
Image

Kacenja izolirana termo buzirom. Primijeticete crvenu navlaku za pozitivno naelektrisanje da se uvijek zna koja zica gdje ide.
Image

Elektro ventil sa zakacenom strujnom instalacijom
Image

Pripremljene selne za 5mm crijevo
Image

Termo buzir navucen preko selne da ne bi selna prorezala crijevo
Image

Elektro ventil sa zakacenim dovodom ulja
Image

Lock tight za saraf koji drzi elektro ventil sa zadnje strane
Image

Elektroventil pozicioniran i pricvrscen. Prednja strana osigurana selnom, a sa zadnje strane sarafom koji mu ne dozvoljava da se "skine" sa nosaca. Za svaku slucaj sam stavio jos jednu veliku stegu preko njega. Crijevo i instalacije su "uhvaceni" sa dvije stegice
Image

Pogled na elektroventil sa druge strane
Image

Stavio kacenje na masu a PLUS nijesam kacio jer treba da kupim 5A osigurac i da ga vezem za dovod struje za svjetlo, prije osiguraca da ne pravim opterecenje postojecem osiguracu.
Image

Masa zakacena za sasiju
Image

Cijeli sistem sa strane, bez sjedista
Image

Pogled na sistem ispod sjedista
Image

Sve vraceno na svoje mjesto
Image

Jos treba da kupim osigurac i prikacim struju, i ventil za regulaciju protoka koji ide odmah poslije posude, ispod sjedista.
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Re: Automatski podmazivac lanca DIY

Post by bu2rider »

Svaka cast...dobro ovo izgleda...
smao jos da vidis kako ce funkcionisat u praksi... :clap: :clap:
Bole CT
Stoper
Stoper
Vozim: Yamaha xt 600

Post by Bole CT »

odlicno resenje, samo mislim da bi ulje sa elektro ventila trebalo da kaplje sa unutrasnje strane lanca...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Mislim da bi ulje trebalo da kapa kod zadnjeg lancanika, zbog eventualnog prolivanja vece kolicine ulja (zasteka ventil otd itd), pa da ti bude ulje ispred zadnjeg tocka, a to je zajeb ondak.. Pu pu pu daleko bilo, al razmisli..
Hold your horses, man
Freeride
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma

Post by cavlovic »

sLowRider wrote:Mislim da bi ulje trebalo da kapa kod zadnjeg lancanika, zbog eventualnog prolivanja vece kolicine ulja (zasteka ventil otd itd), pa da ti bude ulje ispred zadnjeg tocka, a to je zajeb ondak.. Pu pu pu daleko bilo, al razmisli..
Ne postoji mogucnost tocenja kod ovakvog sistema. Elektroventil koji sam kupio radi na principu magneta i struja OTVARA ventil. Kad nema struje, magnet sistem drzi zatvorenim. Ventil je izuzetno robusan. Na prvoj fotografiji, u gornjem lijevom uglu, vidi se drugi elektroventil koji sam kupio i rastavio do najsitnijeg dijela kako bih vidio moze li sto da podje podjavolu.

Takodje, da bih bio sto mirniji, koristio sam 5mm crijevo, dok kod svih sistema za podmazivanje koriste 2mm ili 3mm, koje ima mnogo tanji zid i ranjivije je od mog. Ujedno tako debelo crijevo sluzi i kao rezervoar, jer u samom crijevu moze da stane veca kolicina podmazivaca.

Da bih bio potpuno siguran, ispod sjedista cu, dodatno, sa dvije selne na razdaljini od 3 cm steci crijevo i dopustiti do 15 kapljica u minuti selnama. Tako cu biti siguran da se guma nece nauljati cak i kad bi mi neko okinuo crijevo iz zle namjere.

Svakako ce se u slucaju prevelikog dotoka poznati na samom motoru pa cu nakradno podesavati i modifikovati sistem ako bude trebalo.
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

bRAvo majstore,jako dobro izgleda :clap:

cavlovic wrote:Image

pOSTO IMAMO slican sistem,a prakticno istu bocicu za ulje :D ,ne bi bilo lose da kroz ovu rupicu za vakum spruvuces neku cjevcicu(ja sm iskoristio hemijsku),jer znade tuda da prsne malo.E sad moze bit da je to od voznje po makadmu,ali...
Sto se tice struje,nju mozes zakacit i za sirenu,jer i ona dobija naponsamo pod kontaktom...

Koje ulje mislis da koristis?
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

sLowRider wrote:Mislim da bi ulje trebalo da kapa kod zadnjeg lancanika, zbog eventualnog prolivanja vece kolicine ulja (zasteka ventil otd itd), pa da ti bude ulje ispred zadnjeg tocka, a to je zajeb ondak.. Pu pu pu daleko bilo, al razmisli..

I ako zasteka ventil(sto je tesko zamislivo),regulator protoka ne dozvoljava da se "prospe" ulje,samo sto bi i kad ugasis motor nastavilo da kapa onako kako je namjesteno,a ako i regulator zasteka :D ,SAE 90 izlazi iz ove cjevcice maaaalo brze od kap po kap ;)
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma

Post by cavlovic »

VeDzA wrote:bRAvo majstore,jako dobro izgleda :clap:

cavlovic wrote:Image

pOSTO IMAMO slican sistem,a prakticno istu bocicu za ulje :D ,ne bi bilo lose da kroz ovu rupicu za vakum spruvuces neku cjevcicu(ja sm iskoristio hemijsku),jer znade tuda da prsne malo.E sad moze bit da je to od voznje po makadmu,ali...
Sto se tice struje,nju mozes zakacit i za sirenu,jer i ona dobija naponsamo pod kontaktom...

Koje ulje mislis da koristis?
Hvala vedza.

Ako bude prskalo kroz rupicu, poslusacu tvoj savjet. Dobro mi dade ideju! Bolje da prikacim na struju od sirene jer ce napraviti manju stetu u slucaju eventualnog problema. Bolje privremeno da ostanem bez sirene nego bez svjetala :)

Sto se ulja tice, postoji odlican clanak na sajtu tutoro chain oilera. Vrlo ljudski su ispisali clanak u kome kazu da preporucuju njihovo ulje, ali ako odlucimo da koristimo neko drugo, detaljno ispisali koje najbolje moze posluziti. Link - http://www.tutorochainoiler.com/index.p ... -explained" onclick="window.open(this.href);return false;

U sustini, treba koristiti motorno ulje cija oznaka pocinje sa 20W ili vise. Potpuno je nebitno je li mineralno, polusinteticko ili sinteticko, pa onda najbolje kupiti najjeftinije koje se moze naci. U sustini, litar ulja bi trebalo da traje koliko i lanac, pa nije cijena presudna, ali je glupo i tih 5e vise "baciti" :)
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma

Post by cavlovic »

VeDzA wrote:

I ako zasteka ventil(sto je tesko zamislivo),regulator protoka ne dozvoljava da se "prospe" ulje,samo sto bi i kad ugasis motor nastavilo da kapa onako kako je namjesteno,a ako i regulator zasteka :D ,SAE 90 izlazi iz ove cjevcice maaaalo brze od kap po kap ;)
Prije ce zastekati bilo koji vakum sistem nego ovaj elektroventil :)

Planiram da stegnem crijevo selnom na jedno mjesto da dozvolim 15 kapljica u minuti da cak i u slucaju da crkne i elektroventil i da se ventil za podesavanje protoka otvori i da ja sve to ne primijetim da lanac bude samo malo vise natopljen. Nema tu mnogo prostora za brigu.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Sto se tice ventila za podesavanje protoka ne moras da brines da moze da zakaze, ventil je veoma pouzdan, veoma se precizno moze podesiti protok ulja i u slucaju kvara na elektroventilu ili instalaciji nece doci do povecanog isticanja ulja, a ventil je moguce i potpuno zatvoriti. Svaki sistem za podmazivanje lanca bi obavezno trebao imati ovakav ventil.
Post Reply