Kod svih sistema primijetio sam dvije lose stvari
1. posljednji ventil koji otvara protok je predaleko od kapaljke pa se svima prije ili kasnije desi da po gasenju sistema ulje prokapa, a posebno kad su velike vrucine i kad se ulje razrijedi.
2. previse crijeva i spojeva pa time i djelova koji su podlozni pucanju i pojavi problema.
Moj sistem jos nije gotov iz razloga sto se u CG ne moze kupiti NOVI ventil koji otvara/zatvara crijevo od 5mm. Kolega jovan, kojem jos jednom ovim putem zahvaljujem, je uspio da nabavi ventil po koji cu sjutra da idem u NK. Danas sam sve pripremio a sjutra jos samo ventil da se montira i sistem je spreman.
Od djelova je potrebno:
- elektro ventil - 10 EUR na plinari u PG
- posuda za skladistenje ulja - 4 EUR u auto zeti u PG
- ventil za podesavanje protoka - nemoguce kupiti u prodavnicama u PG. Moracete improvizovati ili naruciti sa interneta.
- 1m providnog crijeva 5mm - 0,5 EUR u OKOVu
- par selni
- par plasticnih stegica u boji motora
- 2m zice za elektroventil
- termo buzir za instalacije i selne

Nakon kruzenja oko motora nebrojeno puta u potrazi za sto nizom pozicijom elektroventila, nasao sam mjesto na mom motoru koje zadovoljava moje kriterijume, a to je tik iznad lanca prije prednjeg lancanika. Znam da nije idealno mjesto za montazu ali mi takav sistem omogucava da direktno iz elektroventila ulje kapa na lanac i tako izbjegava sve slabe tacke poslije ventila, kao i kapanje kad je ventil ugasen:
Na fotografiji se vidi da izlaz iz ventila ide tacno na sredinu lanca a sami ventil se naslanja na nosac zastite prednjeg lancanika

Prvo sam poceo sa pripremama kacenja strujne instalacije

Termo buzir koji ce sluziti kao izolator kad zategnem kacenja

Kacenja izolirana termo buzirom. Primijeticete crvenu navlaku za pozitivno naelektrisanje da se uvijek zna koja zica gdje ide.

Elektro ventil sa zakacenom strujnom instalacijom

Pripremljene selne za 5mm crijevo

Termo buzir navucen preko selne da ne bi selna prorezala crijevo

Elektro ventil sa zakacenim dovodom ulja

Lock tight za saraf koji drzi elektro ventil sa zadnje strane

Elektroventil pozicioniran i pricvrscen. Prednja strana osigurana selnom, a sa zadnje strane sarafom koji mu ne dozvoljava da se "skine" sa nosaca. Za svaku slucaj sam stavio jos jednu veliku stegu preko njega. Crijevo i instalacije su "uhvaceni" sa dvije stegice

Pogled na elektroventil sa druge strane

Stavio kacenje na masu a PLUS nijesam kacio jer treba da kupim 5A osigurac i da ga vezem za dovod struje za svjetlo, prije osiguraca da ne pravim opterecenje postojecem osiguracu.

Masa zakacena za sasiju

Cijeli sistem sa strane, bez sjedista

Pogled na sistem ispod sjedista

Sve vraceno na svoje mjesto

Jos treba da kupim osigurac i prikacim struju, i ventil za regulaciju protoka koji ide odmah poslije posude, ispod sjedista.