Podešavanje zategnutosti pogonskog lanca

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Podešavanje zategnutosti pogonskog lanca

Post by Kesha »

Možda je već bilo govora o ovome, ali meni je novo i možda ima još ljudi kojima bi koristilo.

Pogonski lanac je ključni dio vašeg motorcikla. Bez njega - šta bi on bio?
Ali da bi on bi dobro obavljao svoju funkciju, morate ga pravilno podesiti.

Lanac mora da bude praivilno zategnut. To znači da na polovini rastojanja između osa lančanika, donji dio lanca mora da može da se pomjera gore-dolje za vrijednost propisanu od strane proizvođača, otprilike 1 inč (2,54cm). Lanac se u toku svog životnog vijeka isteže, a prilikom zamjene zadnje gume ili drugih intervencija sa može poremetiti, tj. obavezno je pravilno ga zategnuti prema specifikaciji proizvođača.

Ukoliko je previše zategnut, lanac je izložen većem opterećenju, naročito prilikom hoda zadnjeg amortizera, a lančanici takođe i više se habaju. U krajnjem slučaju može doći do pucanja lanca, loma zubaca ili čak loma pogonskog vratila.
Ukoliko je previše opušten, dešavaju se trzaji u vožnji prilikom preomjene stepena prenosa, a neki izvori kažu da moče i da dođe do toga da lanac presoči zubac.

Kako se to radi? Knjižica koju dobijete uz vaš motorcikl kaže "ovlašteni serviser" mora to da uradi. Ali je jednostavno pa možete ili ćete nekad morati i sami.

Sad ću prepričati nešto što su mi Jovan i DrMračni poslali, uz neke dodatke što sam ja čitao i gledao:

Postoji mnogo načina da se izvrši podešavanje zategnutosti, naći ćete ih na youtube-u itd. Ovo je jedan.
Sav alat koji vam je potreban se nalazi u setu koji proizvođač dostavlja sa motorciklom.
Motorcikl oslonite na bočni nogar.
Izmjerite hod lanca na sredini rastojanja između tačaka kontakta sa zupčanicima - moja knjižica propisuje 30-40mm hoda gore dolje, a naljepnica na onom štitniku lanca kaže 35mm.
Ukoliko izmjerite vrijednost koja izlazi iz propisane, potrebno je podesiti zategnutost.
Otpustite navrtku zadnje osovine (ne skinete je sasvim) samo otpustite da osovine može da se kreće naprijed-nazad u svom ležištu, ključem br. 24. obično, dok drugu stranu pridržavate ključem br. 21.
Odvrnete navrtke-osigurače na krajevima oba kraka zadnje viljuške (ključ 12 obično).
Odvrnite navrtke kojima se podešava odstojanje zadnje osovine, tj. zategnutost lanca: smjer kazaljke na satu - zatežete, suprotno - popuštate lanac.
Gurnete zadnji točak potpuno naprijed.
Sada navrtku za podezavanje na lijevom kraku viljuške podesite tako da hod lanca na sredini rastojanja između zupčanika bude u propisanoj vrijednosti.
Provjerite podioke koji su sa lijeve strane i prema njima podesite desnu stranu - tj. navrtku za podešavanje zategnete da se izjednače podeoci sa lijeve sa onima sa desne strane.
Provjerite hod lanca ponovo. Ako nije je u propisanoj vrijednosti, idete još jedan krug, ako jeste stežete. Možda ćete morati da šutnete gumu malo.
Prvo stegnete navrtku zadnje osovine (ključ 24, a pridržavate glavu osovine ključem 21), zatim opet provjerite slobodan hod lanca, i ako je uredu stegnete navrtke-osigurače na krajevima kraka viljuške tako što jednim ključem (broj 14 obično) pridržavate navrtke za podešavanje, a drugim (br. 12) stegnete.
Izmjerite slobodan hod lanca.

Meni je ispao 33, malo stegnutiji, vjerovatno treba malo prakse.
Da li sam dobro naučio, profesori?

Da li je moguće da se lanac u vožnji više zateže ako je hod lanca manji od propisanog, zbog rada zadnjeg amortizera? Da li je moguće da sad amortizer nema prostor da obavi čitav hod i da je "tvrđi"?

Sto načina da ovo uradite možete naći na youtube-u. Svaki je različit, i koriste raznorazne trikove, tako da samo zbunjuju...
"chain slack adjustement"
"chain tension adjustement"
"Натяжение цепи регулировки"
"Kettenspannungseinstellung"
Polako žuri - Festina lente
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Re: Podešavanje zategnutosti pogonskog lanca

Post by Kesha »

Zatezanje navrtki na kraju podešavanja, izrvšiti "kilo" ključem ili "moment" ključem, tačno određenom silom (momentom) pritezanja koju vam daje proizvođač.
U mojem slučaju, za navrtku zadnje osovine, to je 98Nm, a za matice-navrtke na šarafima krakova viljuške, kojim se osiguravaju navrtke za podešavanje zategnutosti lanca sa 21Nm.
Nm - Njutn metar, sila od 1N na rastojanju od 1m (krak ključa). Za 98 Nm vam treba oko 50 kilograma. 98=F*l=m*a*l=m*g*l: ako je ključ dugačak 20cm (0,2m), a g=9,81, onda vam m treba biti 98/(9,81*0,2)=49,94kg, džak cimenta, ako sam dobro ovo izračunao.
Ja to sa dva prsta...
Polako žuri - Festina lente
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Re: Podešavanje zategnutosti pogonskog lanca

Post by DrMracni »

Ih Kesha sto ne uze enduro motor, kod njih je sve ok samo kad nijesu po asfaltu :D
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply