Koji motor je najbolji za naše puteve?

Novosti, komentari novih i starih motora...
gringo
Stoper
Stoper
Vozim: Honda Hornet 600 2007.

Koji motor je najbolji za naše puteve?

Post by gringo »

Evo jedne vječite teme koja se prelama kroz razne diskusije pretezno uz kafu ili ladno pivo. Čuo sam razne tvrdnje, skoro sve varijante: pistaši, enduro, supermoto, kros, touring, maxiskuteri, čoperi, itd. Ja sam dugo vozio skutere i vazda mi je falilo snage i ubrzanja kod njih, sad vozim Hondu Hornet 600 '07. i što se tiče snage mislim da je ima dovoljno. Da li uopšte treba kupvat motore veće snage i brže i da li se mogu voziti bezbjedno kod nas? Udobnost vožnje po našim putevim, što da kažem kad sve znate, katastrofa. A cijene i platežna moć naroda nije baš neka, osim onih koji su ućarili od prodate nekretnine ili placa nekim rusima ili ugrabio dok su banke davale kredite, ostali narod moze samo da sanja priušti sebi neki dvotočkaš. Znači suština je pronaći ne tako skup motor (moze polovan, mada...) a da sto se tice brzine, vožljivosti, udobnosti, pouzdanosti i ljepote bude najbolje sto se moze naći! (ja navijam za moju Hondu :)
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Re: Koji motor je najbolji za naše puteve?

Post by goku »

Za nase puteve je najbolji tenk.
Evo zasto:
1. ne $ekiras se ima li put rupa ili je makadam, radi li se, otvoren li je ili zatvoren itd, itd...
2. ako ti i neko izleti - briga te
3. ako te neko bash iznervira - tu je uvijek spreman top 8-)
E, da, potroshnja i nije bas jaca strana ali makar ces svakako biti zapazen i komentarisan :mrgreen:
A sad, za nashe puteve je neki enduro, moze i kros no je to vec previshe neudobno, pistash svakako nije najsrecniji izbor, ako se pitash zashto - pitaj Kopljasha kad smo ishli za Ostros kako mu je bilo iza mene :shifty: mada sam i ja mnogo toga vikao sam sebi u onu kacigu :lol:
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

zbog nasih puteva mislim da je enduro, da se ne brines previse zbog rupa na svako 1m
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
LION
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by LION »

ja glasam za konjsku zapregu,sa dva ili eventualno tri stara i ofucana konja :lol: mislim da je motor do 600 kubika ok
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

gringo wrote:Evo jedne vječite teme koja se prelama kroz razne diskusije pretezno uz kafu ili ladno pivo. Čuo sam razne tvrdnje, skoro sve varijante: pistaši, enduro, supermoto, kros, touring, maxiskuteri, čoperi, itd. Ja sam dugo vozio skutere i vazda mi je falilo snage i ubrzanja kod njih, sad vozim Hondu Hornet 600 '07. i što se tiče snage mislim da je ima dovoljno. Da li uopšte treba kupvat motore veće snage i brže i da li se mogu voziti bezbjedno kod nas? Udobnost vožnje po našim putevim, što da kažem kad sve znate, katastrofa. A cijene i platežna moć naroda nije baš neka, osim onih koji su ućarili od prodate nekretnine ili placa nekim rusima ili ugrabio dok su banke davale kredite, ostali narod moze samo da sanja priušti sebi neki dvotočkaš. Znači suština je pronaći ne tako skup motor (moze polovan, mada...) a da sto se tice brzine, vožljivosti, udobnosti, pouzdanosti i ljepote bude najbolje sto se moze naći! (ja navijam za moju Hondu :)
Kolega, prvo bih te zamolio da se predstavis na forumu Chlanovi, kao i svi ostali, da ljudi znaju sa kime pricaju.
E sad, sto se tice tvog pitanja, kao i sam sto si rekao, vjecita tema i dilema, bez nekog resenja.
Sve je stvar afiniteta i potreba. Konkretno, zadnja dva dana sam se druzio sa jednim drugarom iz Siska, nickname mu je Gixxer na ostalim forumima. Covjek je vrsni majstor iz hobija i sam sebi sklapa motore, cijeli zivot.
Prosli motor mu je bio neki stari Suzuki GSXR1100, koji je on preradio u streetfighter, nekad, sa turbo-punjacem koji mu je davao tricavih 230-240ks! :shock: :shock: :shock: Kaze da adrenaliski sok koji imas kad mu na 200km/h odvrnes gas i on te za par sekundi napumpa do 300km/h, nista ne moze da zamijeni. Jednostavno, droga! Sad vozi Hayabusu koja uskoro ide na 270-290ks.
E sad, zasto vam sve ovo pricam?!
Zato sto momak te motore koristi za touring, konkretno, sa tim GSXRom je isao do TEHERANA, IRAN! 11dana, 9500km, 1400km za 26 sati, iz cuga...I on sam kaze da on voli motore koji nisu za ono sto on voli da radi... I sto je najbolje, covjek se uglavnom vozi polako, nista specijalno, 80-100, po lokalnim putevima... Jednostavno, klasicni touring...

Uglavnom, sve je stvar afiniteta, potreba i onoga sto covjek voli i zeli...
I kad stojim tesko me pratiti...
achillescg
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by achillescg »

Za nase puteve definitivno enduro i nista vise
shajo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: xrv750 rd04
kawasaki 250r

Post by shajo »

enduro je majka. meni je dominatorka bila najbolja za cg
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Mislim da je sve stvar ukusa...A ukus je karakter,a karakter sudbina... :dance: :dance: :dance:
14:23
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Ja mislim da na ovu temu od sto ljudi niko nebi glasalo za isti motor.
Definitivno se ne slazem da je enduro za ove puteve, cak sta vise mislim da je to cist promasaj, slabo ko moze da se pohvali sa ovolikim brojem krivina po kilometru. Nasi putevi su savrseni za kratke motore sa iskljucivo asvaltnim gumama koji razvijaju do 200 km/h. Odprilike najbolja filozofija je sto manja tezina a ako su u pitanju redno 4 cilindra onda ne preko 750ccm ili ako je u pitanju V2 raspored onda je 1000ccm ok.

Mislim da je Honda hornet upravo u toj kategoriji. A rekao bih da su Aprilija, shiver, dorsoduro, Ducati Hypermotard, monster, Cagiva raptor, KTM 690 i Duke III i slicni motori zakon a sa druge strane mislim da motori koji nisu za nase puteve su: svi tipovi kruzera, copera, velikih turing motora i ofroad motori.

A to da su putevi losi jesu, ali ipak nemojte pretjerivat ko hoce da vozi motor bez rizika neka igra kuci video igrice.
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Moram da se složim sa Obisom,naime,ne odgovara svakome isti motor i ne može se svako pronaći na istom tipu motora.
Meni odgovara naked,iz razloga koje je Obis i naveo jer uživam u vožnji zavojitom cestom.Kada bi još ta zavojita cesta bila sa adekvatnom asfaltnom podlogom to bi bila prava priča.
Naši putevi,kakvi jesu,ne izmamljuju baš osmijeh na lice koliko bi mogli i zato je teško govoriti o "najboljem" motoru jer na jednoj dionici možeš letjeti R-om a na drugoj ti ni kross ne bi pomogao.
Po meni,naked ili kapacitetniji SM.
E sad,možda ću otići u OFF i previše razglabati ali kad smo proljetos išli na Biogradsko Jezero,Ice,Tref i Madža su bili vodeća trojka ispred mene i to na totalno različitim koncepcijama motora! Tako da "Boj ne bije svijetlo oružje..."!
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Post Reply