8 zemalja za 6 dana - Alpi i jezera

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

8 zemalja za 6 dana - Alpi i jezera

Post by Kesha »

Resetovan poslije putovanja, iako je dosta klasično, podmlađen i zadovoljan, moradoh da podijelim i ovđe par sličica i utisaka.

Od 18. do 23. avgusta, sa Rockerarm-om, ali bez još dvojice kolega koji su trebali da pođu, ali su spriječeni, misleći samo na Bosnu i eventualno malo Sloveniju, kao izgladnjeli ispred šveckog stola, malo po malo, daj da vidim još ovo, da probam još ono - kad je tu, išli smo sve dalje i dalje, i opalismo oko 3000 i malo više km za 6 dana putanjom:

1. dan: Podgorica - Trebinje - Stolac - Mostar - pored Tomislavgrada (enduro grad) - Livno - Drvar - Bihać;
2. dan: Slunj - Karlovac - Metlika - Novo Mesto - Bled - Vilah - Špital;
3. dan: Grosglokner - Zell em See - Insbruk (Louis) - Stuben im Arlberg (pass - najveće skijalište)
4. dan: Bludenc - Bregenc - Lindau (Njemačka) - Lihtenštajn (pokisli, prošli) - San Bernardino - Belincona - Lugano - Komo
5. dan: Bergamo - pa autoputem na Trst - Obrov (Slovenija - iza Istre) - Rijeka - Ogulin
6. dan: autoputem do Ploča - Metković - Dubrovnik - Trebinje (bečka šnicla u "Studencu") - Nikšić - Podgorica.
Image

Evo zasad slika sa 3 klimaksa (vrhunca putovanja):
1. Najdalja tačka: Lindau, Bodensko jezero, Njemačka.
Image

2. Najbolje mjesto: motociklistička Meka (što bi rekao Ice) - Grossglockner
Image
U poređenju sa slikama BokijaBd i Sparca - vidi se da se otapa - globalne klimatske promjene!

3. Najljepše mjesto - bajkoviti švajcarski Alpi
Image
i opet
Image
Last edited by Kesha on 08 Sep 2018 09:47, edited 2 times in total.
Polako žuri - Festina lente
Irelevantije
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Suzuki GSR600

Re: 8 zemalja za 6 dana - Alpi i jezera

Post by Irelevantije »

Komad puta.
Ja ne znam bih li uspio iznijeti ovu prvu dionicu u jednom danu, na mom motoru.
Svaka čast ljudi.
Čim uzmem neki ADV, pratiću ove tragove.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Malo ispod 600 km. Nekako smo puni i pičili, i puno stajali, naročito narednih dana...Osim zadnja dva kad je bilo po ko 650km. Rockerarm je išao sa ovim, i nije se žalio :? :
Image
SuperMoto_Fan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda NX650-Dominator

Post by SuperMoto_Fan »

Bravo momci, fin krug! :clap:
Dajte jos koju sliku slobodno..:)
Irelevantije
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Suzuki GSR600

Post by Irelevantije »

Ovo moje čedo troši kao Karleuša, trebalo bi mi 500 eura samo za gorivo.
170-220km po rezervaru, stajali bi na svaku benzinsku. :lol:
Plus što je neudoban na duže. Kad sam do Splita išao, polomio sam se kao na motokultivatoru da sam jahao.
Dobar je to motor, samo sam ja konj od 2 metra, pa se sav smotam na njega, kao burek.
Ali koliko sledeće godine uzimam neki ADV (ako Bog da neki GS800), pa vam se pridružujem na ovim putešestvijama.
Kobra-senior
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Honda CB 500 XA

Post by Kobra-senior »

Svaka čast momci. Pa i u buduće nemojte mnogo planirati nego gas pa dokle stignete :D
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Evo još malo slika, da idemo redom: Bosna i Hercegovina.
Do Trebinja sve uobičajeno, onda uz Popovo polje ("baciš dugme, nikne kaput") - najdosadnija dionica u vasioni! Nikad da prođe. Doduše nema saobraćaja i put je u redu. Jedino što razbija montoniju - tri brda koja nailaze pravo i ostaju sa desne strane - imaju savršeni oblik piramide! :? Ne stignem da ih slikam.. Tu je i rodno mjesto Sv. Vasilija Ostroškog ( ko ovđe zna šta znači "Ostrog"?) - Mrkonjići.
Onda kroz Ljubinje, sve ljudi iznijeli poljoprivredne proizvode pored puta da prodaju, voće i povrće - čitava dolina miriše!
Do Stoca uži put (zakrpili su one rupe od granata na prilazu gradu konačno) i pauza.

Image

Kroz Mostarsku dolinu (isto Podgorica: rijeka Neratva kao Morača, aerodrom, vinogradi, zemlja, klima...) bulevarom kroz zapadni dio, Rondo i kroz ulicu sa prastarim platanovim stablima koja su toliko debela da prelaze po pola metra na ulicu, semafor lijevo i uz tri trake prema Širokom Brijegu i Posušju. Do Tomislavgrada (Duvno) - enduro grada, ima i saobraćaja, a to je i put kojim sam već prolazio - nezanimljivo.

Poslije toga - uživanje. Široke jugosloveske magistrale, veliko Buško jezero ostaje sa lijeve strane i ulazak u Livanjsko polje - najduže, najljepše... Ne svratismo u "...prokleto Lijevno, đene bijeli se kula...". Dugačko polje, dugačko polje, presječe se nalijevo i počinje da se sužava - pustara. U daljini se zamutilo i poče sa sijeva, a munje vertikalno pucaju na zemlju. Da li kišno - da. Pade - stade.
U tom prođosmo Bosansko Grahovo - stoji tabla "Rodno mjesto Gavrila Principa" - tu već počinje planina, i prevoj Oštrelj 1040m (najava onoga što dolazi). Silazak u Drvar - sa brda se lijepo vidi grad. Pusto. Bajkerski kafić, kafa i nastavak.

Image

Ne svratismo u Titovu pećinu.
Predjeli sve ljepši - Bosanski Petrovac ravnica i onda dooobar put do Bihaća. Pred kraj dana da se brže vozi. Ne stadosmo na Unu.

Bihać ("ni Napoleon ga nije osvojio"): lijepa Una prolazi kroz centar i tu je park i puno zelenila, tu je i tvrđava, kroz pješačku zonu unutra slabo koje drvo. Zanimljiva kombinacija ova građevina:

Image

Prenoćište na benzinskoj pumpi i razmišljanje o pređenim predjelima, ali i o sjutrašnjoj ruti: granični prelaz Izačič i EU...
Last edited by Kesha on 25 Sep 2018 22:51, edited 1 time in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Odlicno Kesha , pratim ...

nemoj stedeti fotografije ...
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

znamo da imaš fotografija, tako da nema skrivanja
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Sve neke obaveze...

Ima slika, onako, nismo baš puno stajali da slikamo, vozilo se baš i dosta jelo i pilo (pojedini)...

Kuda smo ono išli drugi dan?
A-ha: Granični prelaz Izačić, blizu Bihaća, đe već počinju brda - prirodna granica. I eto nas u EU. Onda kroz blago brdoviti predio, krivudavim putem uz brda u početku malo (bješe neki žuti šleper sletio niza stranu), a poslije sve više saobraćaja prema Slunju. Kroz Slunj koji je nekako uzdignut na prirodnoj terasi, i preko 50 metara izdubljeno korito, protiče lijepa Korana, praveći dva-tri meandra i jezero. Ne stadosmo, a trebalo je, nego da se vozi malo. Kroz Karlovac, izbjegavši autoput, nabodosmo put za Sloveniju, i onda smo nekih 30km sve krivudali po brda uz i ispod autoputa, pitajući se "jesmo li trebali...?".

Dugačka kolona povratnika sa ljetovanja na ulasku u Sloveniju, obiđosmo i ulaz u Metliku - sve lijepo, doćerano, slatko, šareno - kao da su htjeli baš da ostave utisak da je tu divno, a onamo odakle smo došli - bezveze. U neka doba autoput - veli Mirko "idemo"! "Ku' ćeš bez vinjete?! Slovenačka policija dere i kara ko je bez vinjete!". "Eto" veli "tu je odmah pumpa, vidio sam na mapi, pa ćemo uzeti, nema problema! Neee brini!". Poslije nekih stotinjak kilometara moje brige i premiranja, ja ne znam ni kuda sam vozio ni ništa, a prošli smo i neko suženje đe valjda kamere kontrolišu ko ima ko nema vinjetu, đe sam se konačno i predao, naiđe ta pumpa. I uzesmo vinjetu, 10 eura za motor za 7 dana čini mi se.
Vozi, vozi, ajmo na Bled. A imamo mi jezera i ljepših i čistijih, što bih išao tamo - ipak svratismo: nije daleko od autoputa, turistički grad, ima i dino-park za one sa đecom, veeeliko i staaro turističko naselje i sve uređeno i komercijalizovano. A jezero baš veliko, neočekivano, i čisto. U kafanu (drži neki Prešern), pade kiša dok nešto pojedosmo, stade - i na put.

Image

Karavanke blizu, kolona deset kilometara (oni isti turisti plus Turska, Sirija...): 7,5eura prolaz kako za auto, tako i za motor - to bi Poka mogao da sredi da se smanji kao i onaj porez. Mi između kola, i kroz tunel 70 na sat, tako da iako je dugačak nismo se skroz ugušili. Nikša veli da je samo jedan tunel, a ne dva kao za normalne autoputeve jer je mnogo stariji od njih...

A sa druge strane - Austrija! Oštrije planine i litice i široke doline izdubljene glečerima, sve zeleno, lijepo, prijatno. Villach u Louis - ne radi, nedjelja je. Vilah (Beljak) miran, nema ljudi, uređen i prijatan - mogao bih živjet tamo. Hoće mrak, da odvalimo još koji kilometar jer smo malo prešli, uzesmo wifi na benzinskoj pumpi (Agip, čini mi se), nađosmo put i hotel u Špitalu na Dravi (oni vele Drau).
Drava
Image
A smješteni smo bili ovđe:
Image
Gotov drugi dan, pivo, votka i u krevet.
Post Reply