Aprilia Pegaso 650 vs. Suzuki V-Strom 650

Novosti, komentari novih i starih motora...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Aprilia Pegaso 650 vs. Suzuki V-Strom 650

Post by wulfy »

Ova dva motorina imaju slične cjene http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... ?f=20&t=35 i često ih uporedjuju. Ja imam Apriliu Pegaso, a na kratko sam vozio i V-Stroma (60-tak kilometara) što je dovoljno za prvi utisak, ali opet ne mogu da steknem kompletnu sliku. Ajde da prenesem moje (dakle subjektivne) utiske:

Ukratko, poredeci sa Pegasom evo utisaka:

Zastita od vjetra: V-Strom (za dvije klase)
Udobnost sjedista: Pegaso
Ciklistika: Pegaso (za dvije klase)
Elasticnost: V-Strom
Kocnice: Pegaso (iako ima disk manje)
Serijska oprema: Pegaso

Pegaso na 140 km/h počinje da gubi dah (moze do 170 km/h) dok V-Strom i dalje vuče kao lokomotiva. Pegaso je dosta agresivniji iako ima 48 KS dok V-Strom isporučuje 62 KS. U vožnji krivudavim putevima, sa puno zatvorenih krivina reklo bi se da je situacija obrnuta.

Pegaso ima niže sjediste od tla, ali su i nogari niže postavljenji, tako da su mi na V-Stromu nesto vise zgrčene noge (no, to je zaista minorno). Zato je na V-Stromu upravljac širi. Interesatno kako se ja naviknem na upravljac mog Pegasa, a tek kada sjednem na neki drugi motorin primjetim tu manu. Manje vibracija (zapravo odsustvo) na V-Stormu. Pri 140 km/h je miran isto kao da idem 60 km/h. Kako grudi, tako je i glava zaštićena od vjetra.

V-Strom je nesto skuplji i nisam siguran da je bolja kupovina, u stvari jeste, ako volite mirnoću, prigušeni (za moj ukus i previše) karakter V2 agregata, odličnu zaštitu od vjetra i japansko ime na bočnoj plastici.

Mjenjač na Pegasu je daleko precizniji, no ima brzinu manje (5 naprema 6).

O dizajnu necu, tu bi, naravno, bio previse subjektivan.

Obe mašine su izuzetne, i upravo nude jednaku protuvrjednost za uloženi novac, kod Pegasa to je udobnost sjedista i faktor zabave sa vrhunskom ciklistikom, preciznim mjenjačem i dosta opreme. Kod V-Stroma to je odlična zaštita od vjetra i odličan agregat koji linearno razvija snagu zbog kojega putni prosjeci mogu biti viši uz manje stresa. Ako se drži viši putni tempo (preko 100 km/h) Pegaso jednostavno pati od nedostatka snage.

Napomena: Ovo su neka moja lična zapazanja oko ova dva motocikla, sa Pegasom sam napravio oko 3.600 km, a sa V-Stromom 60-ak kilometara, tako da je to prvi utisak.

I jedna zanimljivost kada je u pitanju suvozac. Više vole V-Strom, ne zbog prostora, vec zbog one velike oplate naprijed, sve odreda kažu da im to uliva dodatni stepen sigurnosti. Kazu da su na Pegasu isuvise ,,izlozene''.

Ajde i da opišem jednu situaciju:

Vozim Strom oko zaliva, upoznajem se sa njim, i onda ajde da ga zavrtim na put Kotor-Trojica.
Da opišem put: uzbrdica, prvo ide lijeva serpentina, pa onda ,,S'' krivina (prva desna druga lijeva) sa malim radijusom,
onda ide pravac od 500-ak metara, potom ,,S'' krivina (prva desna, druga lijeva) sa blagim radijusom,
pa ostra lijeva krivina, poslije koje slijedi serija od 5 ostrih krivina sa svaka sa razlicitim radijusom,
potom ide desna serpentina koja ima najmanji dozvoljeni radijus za magistralni put...

Strom ulazi u prvu serpentinu, jos uvjek u nagibu na izlazu iz krivine mogu da odvrnem gas, ,,S'' krivinu prolazi neocekivano lagano (s' obzirom na tezinu), i na pravcu pratim kazaljku brzinomjera (100, 120, 140, 160).
Sledecu ,,S'' krivinu prolazi prilicno agilno, smjesak mi na licu, onda moram odlucno da kocim prije oštre lijeve,
kočim, kočim, a smjesak mi se skida sa lica, ipak, bacam ga u nagib, krivinu prolazi sigurni, iako većom brzonom nego što sam htio, i potom seriju ovih krivina odvozim bez šaltanja...

Pegaso ulazi u prvu serpentinu većom brzinom, pošto na pomiso pada u krivinu u ,,S'', zavoju grabi daleko ispred Stroma,
Do tada se odusevljavas kako V-Strom ide iz krivine u krivinu, a onda probaš Pegasa.
Pravac, brzinomjer pokazuje 100, 110, 120, 130,... Strom hita naprijed, Pegaso gubi dah, da bi potom sa istom lakoćom prošao ,,S'' krivinu,
kočenje pred oštru lijevu, nema problema, a već u sledecem momentu leži u krivini koju prolazi većom brzinom,
potom ide serija krivina koju Pegoso savladjuje bez problema uz veći prosjek, ali mora se raditi mjenjacem...

U V-Stromu je agregat iskoristiv u rezimu od 3.000 o/min.do skoro 9.000 o/min., ako hoćete sport treba ga drzati iznad 5.000 o/min, ako padnu obrtaji ispod 3.000 o/min. nije problem, i dalje nema vibracija, i V-Strom linearno vuce.

U Pegasu agregat je iskoristiv u podruciju 3.000 o/min do 6.000 o/min. sto je mnogo manje podrucije rada, a jos veća ,,nepovoljnost'' je što se u Pegasa obrtaji nesto brže nabiraju (ili je to moj subjektivni osjecaj). U oštroj voznji trebalo bi držati obrtaje iznad 4.000 o/min. Iz ovoga slijedi da se na Pegasu mora mnogo više raditi mjenjačem, što opet nije problem zbog odličnog i preciznog sklopa.

Najvise motorin koristim u Crnoj Gori, a u MNE su najčesci putevi sa krivinama manjeg radijusa i tu mi Pegasova ciklistika i bolje kocnice više dolaze do izrazaja. Na putevima gdje su radijusi krivina manji ne primjeti se ta razlika u ciklistici. Zaštita od vjetra mi nije imperativ. Opet, kada hoću, volio bi da je motorin spreman i za duge ture.

Iz svega ovoga sam ja zakljucio da V-Strom ne bi MENI bio odgovarajuci motocikl poredjujuci ga sa Pegasom.
Naravno, ovo sve sam napisao želeci da podjelim moje iskustvo sa nekim ko razmislja o ova dva motocikla.
Možda nekome moje iskustvo bude dodatni razlog za kupovinu V-Stroma, iako ja preferiram Pegaso, nebitno.

Zasto razmisljam o nekom drugom motorinu kada je Pegaso tako dobar?
Pa, čovjek je proklet, pa uvjek želi vise... Volio bi više snage (eh, da mi je Pegasova ciklistika i V-Stromov agregat :think: )

Inaće vlasnik tog V-Stroma je na ovom forumu. On je paralelno vozio mog Pegasa pa neka potvrdi ili opvrgne ove moje stavove ;)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
winniemae
NLB Moderator
Vozim: trenutno nista

Re: Aprilia Pegaso 650 vs. Suzuki V-Strom 650

Post by winniemae »

e sad ja, koji sam ponosni vlasnik pomenutog stroma.

:think:

ja sam se vozao i bilo mi je lijepo!
posebno u drustvu sa mojim prijateljem wulfy-em!

e sad, pegaso je stvarno za valjanje u krivine, cak i na male brzine, trazi da se valja! i cak i kod valjanja imate potpuni osjecaj kontrole i zbilja je imate. koliko god da je krivina kratka moze se uci i vecom brzinom. kao sto je wulfy reko, vozili smo se preko trojice gdje krivina ne hvali.
sic je definitivno udobniji na pegasa i nogari su nizi, sto daje malo opusteniji polozaj za kruzing, mada sam ja nizi od naseg doktora a i kad ulazim u krivinu sa stromom nekako mi odgovara da su mi noge savijene mada je to opet od covjeka do covjeka. samim prelaskom sa motora na motor se osjeti ta razlika u visini nogara al nije previse primjetna u voznji, brzo se naviknem na oba.
kad smo malo ubrzali osjetio sam da mi na vecim obrtajima pegaso malo gubi dah, sto nadoknadjuje ulaskom kroz kratke i ceste krivine. na ravno (wulfy je bio ispred mene) bilo mi je teze popratiti stroma na brzine prko 120. e sad, mozda je tu uticao i nedostatak vjetrobrana, pa je pritisak na tijelo definitivno veci. pri velikim brzinama na duze staze, vise bi mi odgovarao strom, dok u kombinaciji grad-otvoreni put pegaso nosi vise bodova. nekako je univerzalniji.
nije neki imperativ, al vozeci preko polja osjecao sam se malo izlozen, jer ispred sebe ne vidim nista, mada je to mozda osjecaj posle stroma.
ja kao onaj kojem je tesko ugasiti motor, vise mi se svidja stromov veliki rezervoar, mada nije to neka obavezna stavka (barem benziskih stanica imamo).
koliko sam primjetio pegaso brze "podivlja" ako to vozac zeli, odma se probudi, daje sve od sebe i postaje zvrk, dok strom ostaje miran i pri naglom davanju gasa, ubrzava linearno tokom svih obrtaja. sad necu da kazem sto mi je draze jer bi bilo subjektivno. sto se vibracija tice, strom ih skoro nema mada ni pegasove nisu nista posebno. samo mu se treba "pronaci" koje obrtaje najvise voli i tu se smiri. kocnice jesu kod stroma umjerenije, pegaso se odma javlja i ima razlike, mada ni kod stroma nisu nejake.
sto se tice "gepeka", tu je pegaso stvarno odnio veeeliku pobjedu. kod stroma mozete staviti neke sitnice, dokumenta, alat, itd, dok kod pegasa sto sve nije bilo unutra! da mu i skuteri pozavide!
koji bi bio bolji, ne znam. opet bi bilo subjektivno. sad kad sam vozio oba mislim da nijedan nije bolji ili losiji izbor. sve zavisi ko i sto se trazi od motora i za sto je namijenjen. mislim da su oba dobra investicija.

ja necu biti tako detaljan kao wulfy, on je to vec potpuno razradio :D

najdraze bi mi bilo da mi ponovo ponovimo test (to mislim da se idemo vozat).

svaka cast wulfy!
Svega je lijepo imati više, osim točkova. Dva su dosta!
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

wulfy wrote:
Zastita od vjetra: V-Strom (za dvije klase)
Udobnost sjedista: Pegaso
Ciklistika: Pegaso (za dvije klase)
Elasticnost: V-Strom
Kocnice: Pegaso (iako ima disk manje)
Serijska oprema: Pegaso

O dizajnu necu, tu bi, naravno, bio previse subjektivan.
Ja mislim da ti nisi malo subjektivan vec mnogo :whistle:

Ej a sad jedno ozbiljno pitanje. Mozda sam glup ali ja uopste ne razumem sta je ciklistika. Vidim da je cesto pominjes i da cak moze nekako da se izmeri, s obzirom da je Pegaso 2 klase iznad Strom-a. Explain please :pray:
winniemae
NLB Moderator

Post by winniemae »

Ja bi to onako po naski preveo sa voznost. Koja dolazi do izrazaja najvise po gradu i sporim i ostrim krivinama. Posebno ako su vezane.
A ako ja nesto pogresno tumacim neka me iskusnije kolege isprave. :D
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Upravo to, brzina reakcije i povratna informacija ;)
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Ni ja nista ne razumem, kao da vozimo rakete :) Iako mi ta ciklistika ili voznost nisu najjasnije, mislim da je V-Strom ipak bolji motor, po nekim mojim TRT PRC 9064 standardima :)
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

Wulfy tebra, prvo svaka čast na detaljnoj analizi i na to kako si uvatio na koje obrtaje su najjači, odnosno najslabiji agregati, ali mislim da je Strom više putnički motor nego Pegaso, iako su iste kubikaže. Možda si trebao odradit test Pegasa 650 i KTM-a 640LC? Mislim da su oni nekako bliži temperamentom a i prema ciklistici, kako ti voliš da kažeš ;)
sasa086
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Yamaha TDM 900

Post by sasa086 »

A sto bi sa KLE-om Wulfi zar nije on najbolji motor na svijet i u Budvu :lol: :lol:
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Otišo KLE...

Ajde da popunim ovo poredjenje i tehničkim podacima

Pegaso vs. Strom (po mjerenjima Motorrada)

Motor: 1 vs. V2
Zapremina: 659 vs. 645 ccm
Snaga: 48 vs. 67 KS
pri: 6.250 vs. 8.800 o/min.
Momenat: 61 vs. 60 Nm
pri: 5.200 vs. 6.400 o/min
Mjenjač: 5 vs. 6 brzina
Visina sjedišta od tla: 78 vs. 82 cm
Težina spremnog za vožnju (sa svim tečnostima i punim rezervaoarom): 191 vs. 213 kg
Ukupno dozvoljena težina: 401 vs. 420 kg
Nosivost: 210 vs. 207 kg
Rezervoar: 16 vs. 22 litare
Maksimalna brzina: 170 vs. 180 km/h
Ubrzanje o-100km/h: 5,1 vs. 3,9 s
winniemae
NLB Moderator

Post by winniemae »

Aha, ajde sad da cujem prigovor! :lol:
Post Reply