Ducati S2R 1000

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ducati S2R 1000

Post by wulfy »

Ducati je model Monster predstavio još 1994 godine. Koliko je bio uspješan govori podatak da je u proizvodnji bio do 2009 godine što je popriličan staž za jedan motocikl. Ipak, Monster se čitav period mjenjao, i ne samo to, imao je više verzija u proizvodnji koji su se razlikovalikako po kubikaži, tako i po opremi. Na taj način ulazni model Monstera imao je malo toga zajedničkog sa top modelom, osim osnovnih linija. U toj priči, početkom ovog milenijuma predstavljena je ,,podgrupa'' porodice Monstera sa oznakama S2R, što je značilo da je to top model. Opet i ti top modeli imali su tri vrste: S2R sa 800 kubika, S2R 1000 sa litarskim motorom i S4R, takođe sa litarskim motorom, ali sa četri ventila po cilindru (kasnije je oznaka za ovaj model značila i motor sa vodenim hlađenjem iz modela 999). U ovoj temi bavimo se ,,srednjim'' modelom S2R 1000.

Po čemu se razlikuje ovaj model od ,,običnih'' Monstera? Od čega i kako je napravljen ovaj motorin? Ajmo polako da ga razložimo ...

Ram je zapravo isti kao i na Monsteru 1000, ali ima nešto veću udaljenost od tla kao bi se omogućili veći uglovi obaranja. Zadnja viljuška je mono tipa napravljena od aluminijuma čime se postigla ušteda od 20% u težini upoređujući sa osnovnim modelom. Ovakva izvedba zadnjeg vješanja omogućava drugačiji dizajn izduvne grane koje su na modelu S2R smještene sa jedne strane jedna iznad druge. Kada pominjem zadnju viljušku pomenuću da je za njeno gibanje zadužen podesivi Sachs amortizer, a ukupni hod je 144 mm. Naprjed se nalazi potpuno podesiva Showa izokrenuta teleskopska vilica koja omogućava kretanje prednjeg točka u rasponu od 130 mm. Točkovi su sa pet paoka i nose potpis Marchesini. Na prednjem točku su diskovi promjera 320 mm na koje djeluju četvoroklipna klješta. Nazad je jedan disk promjera 245 mm koja pritiskaju klješta sa dva klipa. Nogostupi, koji su napravljeni od aluminijuma, su pomjereni nešto više ka zadnjem djelu ne bi li se zauzeo više napadački stav. Aluminijum je korišćen i za izradu upravljača. Ovom spisku tehnikalija nedostaje nešto ... Ah, da, motor. Motor je u Ducati stilu V2 konfiguracije sa uglom između cilindara od 90 stepeni (pa zato se često kaže i L konfiguracije) koji je hlađen uz pomoć vazdušnih strujanja. Za bacanje varnice unutar jednog cilindra zadužene su dvije svjećice, a kada se sabere radna zapremina dva cilindra dobije se 992 ccm, što je dobijeno iz 94 mm prečnika cilindra i 71,5 mm hoda klipa. Iz motora snaga se prenosi preko suvog kvačila na šestobrzinski mjenjač, a potom preko lanca na zadnji točak.

Image

Tehnički podaci:
Motor V2
Zapremina: 992 ccm
Snaga: 95 KS pri 7.750 o/min.
Obrtni moment: 99 Nm pri 5.000 o/min.
Mjenjač: 6 brzina
Visina sjedišta od tla: 80 cm
Težina spremnog za vožnju (sa svim tečnostima i punim rezervaoarom): 195 kg
Ukupno dozvoljena težina: 390 kg
Nosivost: 195 kg
Rezervoar: 14 litara
Maksimalna brzina: 210 km/h
Ubrzanje o-100km/h: 3,6 s

Sada još nedostaju utisci iz vožnje da bi ovo predstavljanje bilo potpuno, no, kako imam pouzdane informacije da je jedan član foruma provozao ovaj motor onako kako priliči, a pritom nije vlasnik istog (što bi trebalo da znači da neće biti subjektivan), očekujem da se brzo upotpuni i rubrika: ,,utisci iz vožnje''. Naravno i vlasnici i oni koji su vozili ovako nešto mogu da daju svoj sud ...
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Re: Ducati S2R 1000

Post by OBIS »

Hajde Ice wulfy te prozvao a i mene zanima tvoje misljenje.

Jos jednom hvala sto ste nas ispratili do Cetinja iako smo mi vas jedva pratili:-)
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Ja cu se ukljucit nakon objektivnih utisaka, i to uglavnom sa manama
i objasnjenjima istih. ;)
Moga nije puno ljudi vozilo.
Jedan frend iz Dbk koji je isto odlican vozac, zna sto radi i sto govori, imo je 6-7 motora. Plus vlasnik stock S2R-a iz Zg-a, i sad Ivan.
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

Odakle početi ovdje? Hmmm... da počnem od toga da sam počastvovan time što sam prvi put u životu vozio Dukca, a onda da napomenem Wulfyiju da ja nisam vozio gore pomenuti model, obzirom da sam vozio nešto što je mnogo jače, lakše i zvučnije od gore pomenutog modela ;)
Oni koji su me vidjeli poslije vožnje Ct-Pg mogli su da vide onaj jedinstveni idiotski osmijeh koji mi se ne skida s lica nekih 10tak minuta. Taj osmijeh se lagano može porediti sa onim kad misliš da si poslije sexa sa Jennom Jameson mislio da nema ništa bolje... a onda ti dođe jedna Carmen Electra i ozbiljno te oduševi :) e ljudi, to se meni desilo prije 2 dana.
Naš drug Du-Monster mi je ustupio svoje vozilo na test vožnju do PG. Prve 2-3 krivine su upoznavanje sa Dukcem, u kom vidite da je baš željan dobrog masiranja. Poslije relativno brzog upoznavanja kreće peglanje. Odziv motora, brujanje, ulazak i izlazak iz krivine koji radi na samu pomisao iste... su neke stvari zbog kojih sam imao onaj idiotski osmijeh.
Neću da zalazim u već vjerovatno provjerene stvari kako li je održavat Dukca, niti me to sad interesuje... ali moram da vam kažem da je ovo motor koji vas bukvalno ćera da ga vozite nekim ritmom koji nije preporučljiv za mlađe od 30 godina :))
A sad i da pomenem neke stvari koje bi se mogle prepravit pa da vožnja bude kompletno dobra. S2R 1000 je motor koji je jako udoban, ali pri agresivnijoj vožnji vam treba ipak malo tvrđe vješanje. Naprijed mu je vješanje skoz ok, ali zadnje mu malo više giba pa je neizbježno lagano "ljuljanje" koje se u krivini da osjetit... nije strašno ali bez toga bi bila još bolja vožnja.
Druga stvar je prednja kočnica koja hvata dobro ali trebaš "muški" stisnut :) samo da hvata malo visočije bilo bi idealno.
Možda ja sitničarim, ali ovo je moje objektivno mišljenje o toj kratkoj ali preeeeeeeeeeeeeeeeslatkoj vožnjici koju ću definitivno dugo pamtiti :)
Hvala našem drugaru koji mi je ustupio ovog totalnog ludaka od motora i za onaj idiotski osmijeh koji odavno nisam imao ;)

Rokaj Vlaho!
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Eh.. Udobrnost, da...

Imo si skoro idealnu cestu za njega pred sobom, jer i ja kad pricam o njegovoj udobnosti recem da onaj "cudni" polozaj, kojeg jos njeguje jedino Moto Guzzi i u jednu ruku Moto Morini, dolazi na svoje tjekom angazirane voznje, kad vozis normalnim tempom (80-100Km/H) ili nedo Bog u guzvi, svaka koscica te boli, i lagano postajes nervozan... :mrgreen:

Sto se tice zadnjeg ovjesa, imam u planu na narednom servisu da mi ga dodatno stvrdne, skupa sa prednjim, vjerovatno bi to sve skupa doslo na svoje.. Iako ta mana dolazi na vidjelo prilikom extremne voznje ili kad se predje preko grbe kad si nagnut do poda :)
Kocnice, da.. Bile su odlicne dok je bio stock motor, sad je to jedna skroz druga prica, plus, treba uzet u obzir da je iza njih 27 000km, i da nista nije dirano na njima. Na sljedecem servisu ide odrzracivanje kocinonog sustava, mjenjanje glicerine i ciscenje celjusti od necistoca.
Onda cu se i ja probati staviti u objektivnog kriticara i vidjet jel doslo do kakvih promjena, ako ih ne bude. Idu na njega celjusti od 999 (moje vec imaju kupca :mrgreen: )
Ne znam oces li imati priliku voziti stock S2R 1000, al znam tocno kako bi reagirao.. Pito bi se sta je ovo?? Isto ko i ja kad sam ga vozio.. Ogromna razlika, ogromna..
Ne stoji djabe reklami slogan u Ducati performance katalogu za full kit : "Unleash the Monster in your Monster" :twisted:

Sto reci o motoru? Dalo bi se o tehnickim rjesenjima podosta napisati.. Da skratim pricu, na novom su povecali kubikazu za 79ccm i kretni moment za nesto malo Nm, konjazu za NULA konja, tek toliko.. Kilaza je -10kg naspram mog serijskog.. Jednostavno receno, za namjenu za kakvu je on napravljen (uske kvalitetne magistralne ili brdske ceste) ova konjaza je dovoljna i iskoristiva, sto je najvaznije.
Kod cetverovetilaca snaga je "gore", od 7000 okr/min na vise kad pocinje ludilo u sto sam se sam uvjerio vozeci S4RS-a po cijeloj Korculi.
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

koliko mu mana Ivan nabroji a ne napisa da mu nedostaje i kardan :lol: :lol: :lol:
Sala mala , motor je strava a meni je prije par dana nesto slicno dopalo saka ( Monster 1000 S.i.e.) i sve mi se cini da cu ga zadrzati za sebe.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Taj ti ima masinu ko moj, samo par konja manje, oko 92 cini mi se. Fin izbor nema sto :geek:
Kakvi su utisci sa voznje? Nisam nikad vozio M1000 ?
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Du-Monster wrote:Taj ti ima masinu ko moj, samo par konja manje, oko 92 cini mi se. Fin izbor nema sto :geek:
Kakvi su utisci sa voznje? Nisam nikad vozio M1000 ?
Kakvi ce bit utisci kad me je doveo u nedoumicu da mijenjam k1200r sa njime , strava brate :o :o :o
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Post Reply