Voxan Black Magic

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Voxan Black Magic

Post by wulfy »

Francuska, država u kojoj se kupuje najviše motocikala u Evropi., država koju još i zovu motociklistički raj jer su prilagodili pravila upravo motociklistima (ne smije se automobilom voziti uz bijelu liniju, ostavlja se mjesta na raskrsnicama da se motociklisti provuku ispred, motociklisti mogu preticati i gdje je puna linija, ...). U Francuskoj je počela i proizvodnja prvog serijskog motora za ugradnju u motocikl (De-Dion Buton), prvo organizovanje motociklista u grupe ...

Sa ovakvom istorijom i ljudima koji su nejviše ,,zaraženi'' virusom motociklizma reklo bi se da imaju i jaku moto-industriju. Zapravo imaju (kacige, jakne, i ostala prateća oprema), ali ona ne znači i proizvodnju motocikla. Tu je Peugeot sa vrlo dugom tradicijom (proizvode motocikle od 1899 godine), no danas se njihova paleta proizvoda uglavnom sastoji od skutera i mopeda. No, osim Peugeota tu je i jedna manja i dakako manje poznata fabrika Voxan. Voxan nema tradiciju (osnovan 1995 godine, a prvi motocikl prikazali su 1997 godine). Iako mala kompanija, a samim tim i finansijski nestabilna ono što su ponudili bio je njihov proizvod. Peugeot i Voxan, to je ono što Francuska danas ima da ponudi od motocikala, no ovdje smo radi Voxan-a.

Kao što smo rekli Voxan je osnovan 1995 godine u Francuskoj. Osnivač je Jacques Gardette, no u projektovanju motocikla imao je različite partnere kao što je Alain Chevallier koji je dizajnirao dobar dio rama ili udruženje Sodemo (isto Francusko) koje je projektovalo motor. Prvi prototip sa imenom Roadster prikazan je 1997 godine, da bi se tek 1999 godine počeo prodavati (u seriji od 50 komada godišnje). Sledeći model je Café Racer prikazan 2000-te. Treći model je Scrambler prikazan 2001 godine. Godine 2002 Voxan kupuje Didier Cazeaux i Société de Développement et de Participation.

Od prvog modela za sve modele koriste isti, sopstveni, agregat sa dva cilindra raspoređenih u ,,V'' konfiguraciji sa uglom između cilindara od 72 stepena. Radna zapremina motora je 996 ccm, dok je većina rama ista na svim modelima. Ipak, i pored toga svaki prikazani model je bio poseban, te je tako bilo i 2004 godine kada je prikazan Black Magic . Poznati V2 motor u ovom modelu razvija 100 KS pri 8.000 o/min. Zadnji amortizer je uobičajno za Voxan smješten ispod motora čime se skratilo međuosovinsko rastojanje jer je cilj bio dobiti okretan i brz motocikl na krivudavim brdskim putevima. Za prednje vješanje zadužena je Marzocchi viljuška prečnika 43 mm. Rezervoar za gorivo je zapremine 21 litar čime je autonomija ovog motocikla daleko iznad prosjeka klase.

Ručno rađeni motocikli u seriji danas su rjetkost i nekako bi tako nešto očekivali prije u Velikoj Britaniji nego u Francuskoj. Oni koji su ih vozili kažu da jednostavno tjeraju na širok osmjeh. Mi ostali, samo smo ih gledali i uživali u linijama koje su stvorene u francuskoj manufakturi koja se potpisuje sa Voxan. Pa, kako izgleda taj Black Magic? Pogledajte ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Tehnički podaci za Voxan Black Magic:
Motor: V2
Zapremina: 996 ccm
Snaga: 100 KS pri 8.000 o/min.
Moment: 95 Nm pri 6.500 o/min.
Mjenjač: 6 brzina
Visina sjedišta: 81 cm
Rezervoar: 21 litra
Težina: 185 kg
Max. brzina: 220 km/h
Cjena: oko 20.000 €
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Re: Voxan Black Magic

Post by goku »

Totalno chudan motor :)
Tipicno francuski :D
Vjesanje zadnjeg tochka prilicno neobichno rijesheno, izduv takodje, najcudnije postavljeni retrovizori koje sam vidio do sad na sportskom?! volanu , a rezervoar me podsjeca na njemachki shljem iz WWII :lol:
Slika koja mi se najvise dopada je ova poslednja, reklo bi se da se solidno fino vozi, mada ovako naizgled nezgrapan motor sa puno, blago receno "neobichnih" rijesenja, kao da su stavili od svake klase po nesto u jednom proizvodu.
Ludi francuzi 8-)
Od mene 4 bambija ;)
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Meni ovaj Voxan mnooogo dobro izgleda! :clap:

I od mene 4 bambija ;) :D
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

wulfy wrote:
Image
Fenomenalna fotografija -kao da kaže: 'A što mi šćaše ovo da kupim...
A gdje ide ovaj put.......
veleGR
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki gsx-r 1000

Post by veleGR »

Odlican cafe racer za one sa dubljim dzepom
Samo polako, puni gas.
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Predivan, predivan...

Mislim da bi bio predmet mojih mokrih snova samo da mu na rezervaru pise Moto Guzzi i da ima Guzzijevu masinu 1100 ili 1200 8v... Mhh.....
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

ala moto morrini , fantastich
risk,is what makes life worth living.
Post Reply