Benelli Tornado 900S

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Benelli Tornado 900S

Post by wulfy »

Benelli je oduvjek bio poseban, kako dizajnerski, tako i tehnički, uostalom nisu li oni prvi napravili motocikl pogonjen motorom sa šest cilindara ( http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =18&t=1497" onclick="window.open(this.href);return false; ). Kada je najvljen novi sportski motocikl očekivalo se da će biti nešto posebno. Ipak, i pored toga uspio je da oduševi. Naime 1999 godine predstavljen je sportski motocikl sa nazivom Tornado 900S.

Tornado 900S imao je motor sa tri cilindra radne zapremine 898 ccm. Za ,,disanje'' su zadužena četri ventila po cilindru. To je bilo dovoljno za tada respektabilnih 143 KS. Tri cilindra i 900 ccm, očigledno se ciljalo na takimečenje u SBK ( http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =37&t=1465" onclick="window.open(this.href);return false; ). Težina od 185 kg obečavala je zabavu. Smještaj hladnjaha rashladne tečnosti je neuobičajan. Nalazi se ispod sjedišta, i zato su ispod repa montirana dva ventilatora koja omogućavaju neprestano strujanje vazduha. Ventilatori su obojani u žuto i to je davalo utisak kao da ovaj motocikl ima turbo-mlazni pogon. Ne treba pominjati da su komponente sa potpisom. No, ekskluzivne komponente i djelovi od karbona značile su i cjenu od preko 20.000 funti. Prošlo je više od deset godina od predstavljana a linije ovog sportskog motocikla uopšte ne izgledaju zastarelo

Image

Image

Image

Image
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Re: Benelli Tornado 900S

Post by OBIS »

Imao sam priliku da sjednem na njega i malo zaturiram, nazalost nisam ga provozao ali zvuk je da se sledis i danas izgleda modernije od bilo kojeg R Japanca. Razlog sto su hladnjak stavili ispod sica je radi bolje raspodjeljenog tezista ali je genijalno to sto su od ventilatora napravili fantastican estetski detalj.

Steta za Benelli dizajnere sto se ne zaposle negdje u Yamahi ili Suzukiju da ih izvuku iz corsokaka, inace Benelli TNT naked i ako nije oborio rekorde po prodaji zasluzan je za postavljanje novih dizajnerskih standarda u naked klasi. Da nije bilo tog modela CBR 900 hornet bi i dan danas bio najmoderniji naked motor.
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Isto ko i ja..

Imo je komplet Yoshimuru, ludilo zvuk...
OBIS wrote:
Steta za Benelli dizajnere sto se ne zaposle negdje u Yamahi ili Suzukiju da ih izvuku iz corsokaka....

Dobili bi otkaz jucer, a ne za par mj ili godina. Sposobni su i dizajneri kod japanaca, nemoj nikad sumnjat u to. Al imaju "svetu zapovjed" napraviti dizajn (u okvirima cijene koju im zada uprava) koji ce se sviditi stotinama tisuca ljudi (tj, kupaca) a ne par tisuca.. ;)
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
OBIS
Grijač guma
Grijač guma

Post by OBIS »

Ne bih se slozio, mozes da zamrsis pricu o teoriji zavjere cudima, interesu i ekonomiji ali cinjenica koliko god glupava je i banalan. Japanci ne znaju napravit nista po Evropskom ukusu i to je provjereno. To je sve stvar kulture i njihovog viizije za lijepo. Ipak nisu Italijani kraljevi za estetiku samo zato sto ja kazem vec je tu bezbroj marki i proizvoda koji govore o tome.

Sve sto se meni svidja od Japanskih vozila ima potpis nekog Evropljanina.
A ovaj Benelli jedino sto ima skuplje u odnosu na nekog japanca jos jedan ventilator, cak ima jedan far manje a bogami i citav cilindar fali:-) Razlog za veliku cijenu Benelija ili MV Aguste u odnosu na japance je zbog obima prizvodnje. Inace da se motori proizvode koliko i automobili kostali bi 3 puta manje...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Prije bih Ja rekao da tvoj motor ima jedan cilindar viška :twisted: ;) :D
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
ZoranM
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom 650

Post by ZoranM »

Gdje bog ( valjda on ) nekome nesto da mora mu nesto i oduzet..Italijanima je dao smisao za dizajn i sve te umjetnicke finese
ali im je dao smisao da to sto fino smisle rijetko kad posteno i kvalitetno proizvedu..kod Japanaca je uglavnom obrnuto..
Eto najveca nacija ( Njemci ) radni i temeljiti pa za dizajn cesto kod Italijana..
Na sjevernoj henisveri je kvalitet proizvoda direktno vezan za udaljenost od ekvatora..Na njemu rastu banane pa je hrane vazda bilo u izibolju i nije trebalo mnogo mozga za prezivjet..Gdje ste vidjeli brata Arapa ili brata crnca da sto proizvode..
Mislio sam rec da je ovaj Beneli kvalitetan kao sto je lijep proizvodio bi se u ogromnim serijama jer bi ga ljudi kupovali i onda bi bio jeftiniji..I ne bi im fabriku kupovali u sred Italije nekakvi Jilung , Baotian , Kinezilian i slicni..
PS..Ovim nisam imao namjeru da uvrijedim bracu Arape , crnce , pripadnike RAE (romi.askalije i egipcani) populacije i nikog od tih cijenjenih naroda racunajuci i NAS , nego me ljuti sto Italijani ne rade posteno i kvalitetno kao Njemci ..
Putovati je dva put zivjeti...
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Pazi..
Oni mogu bez problema potrosit par milijuna na "Talijanske dizajnere" i problem rijesen. Samo im je jeftinije i jednostavnije kopirat dizajn (od pamtivjeka) i tehniku (posljeratne godine).
Razlog zasto su firme koje si nabrojio (bar vecina njih) skupe je zato sto to nije industrija nego manufaktura, skoro svi djelovi su rucno sastavljeni, a ovjes, kocioni sustavi, felne i ostali dodatci su od top proizvodjaca.
Moje misljenje je a vjerujem da je i tocno, da iza toga ipak stoji budjet odredjen od strane uprave, a to smanjiva manevarski prostor sto se tice dizajna, dodatnih komponenata i slicno..

Cisti primjer ti je sto je Yamaha ucinila i kako se to radi na najvisim razinama. Kupila je tvornicu Ohlins, drzla je par godina, uzela za sebe know-how i prodala je. ;)
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
OBIS
Grijač guma
Grijač guma

Post by OBIS »

Galiot wrote:Prije bih Ja rekao da tvoj motor ima jedan cilindar viška :twisted: ;) :D
Mislim da bi du-monster rekao cak 2 viska.

Pa interesanta je sva ta prica oko dizajna a i svi se slazu da je to jedan od bitnijih faktora za prodaju motora. Da bi covjek mogao da razumije zasto su Italjani tako dobri dizajneri a aljkavi majstori potrebno je poznavati njihov mentalitet. Kako god svaka cast i Italijanaima i Japancima jer se mi jos uvjek nisu uspjeli dokazat ni na jednom od ova 2 polja ali sve to nije razlog da se covjek ne preispita i nekako dodje do odgovora na pitanje zasto Japanci ne proizvode benelli i prodaju ga po cijeni od npr 10 000e

Mene kod ovog modela o kojem pricamo najvise fascinira dizajn jer je on iz proslog vjeka kao sto je i slucaj sa MV Agustom F a jos uvjek su aktuelni i danas dok japanci svake 2 godine mjenjaju nesto a opet nista novo ne naprave. Kad npr. uporedimo ovaj model iz '99 sa suzukijem iz '99 onda to nema nidje veze...

Image

Image
Post Reply