Rješenje za fabričku grešku na Apriliji Pegaso

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Rješenje za fabričku grešku na Apriliji Pegaso

Post by wulfy »

Ajde ovdje da otvorim temu o Pegasu. Naime, nekima je poznato da sam do sada 3 (tri) puta imao problem sa kontakt bravom. Konačno sam utvrdio uzrok tog felera koji je fabrički, no krenimo redom.

Prvi put: krenuo sam ujtro rano motociklom na put. Isti je bez stajanja (osim par kratkih) bo u pokretu 9 (devet) sati. Kada sam naišao na makadamski put preko neke planine u Bosni i Hercegovini ostao sam bez struje. Tada mi je trebalo sat vremena da utvrdim tačan razlog nestanka struje. Kontakt na bravi se odlemio. Tada sam privremeno napravio kratak spoj krivom iglom iz kompleta prve pomoći i hanzaplastom utvrdio da sve stoji na mjestu. Po povratku u Budvu zalemio sam kontakt no problem sa tim nije u potpunosti rješen.

Drugi put: Vraćam se sa puta, motocikl je takođe radio čitav dan skoro bez prestanka. Imao je dionice sa lošim asvaltom u Alabaniji i Crnoj Gori, da bi u toku vožnje po kaldrmi u Ulcinju opet ostao bez struje. Ovoga puta nisam dugo tražio šta je u pitanju već odmah gledam bravu i utvrdim da se opet odlemio kontakt. Tada ponovo sve detaljno pregledam i vidim da je kabal koji ide u bravu kada se upravljač okrene u krajnjem lijevom položaju napet, odnosno da ga ima ,,knap''. Zaključujem da treba da produžim kabal i onda ga zalemim u bravu. To je odrađeno u jednoj radionici u Ulcinju (Hvala MK Pirati :clap: )

Treći put: na jednoj dionici sa krivinama sa manjim radijusom i savršenim asvaltom (ko poznaje put od jadranske magistarale do Stona zna o kakvoj tačno dionici pričam) krećem da forsirano vozim. Non stop mi blinka lampica za obrtaje (podešena da se pali na 6.300 o/min.) i u jednoj lijevoj krivini dok sam bio u maksimalnom nagibu ostajem bez struje. To me na momenat i zbunjuje, jer nije bilo lošeg puta, čitav dan vozim po asvaltu, kabal koji ide u bravu je produžen, pa u prvi mah ne sumnjam na bravu. Međutim, u pitanju je bila brava. Skidam i drugi kontakt i do povratka u Budvu ručno spajam kontakte.

Image

Uzrok: Prije nego što krenem sa popravkom odlućih da se konsultujem sa drmandicem (koji je zaista doktor za električne instalacije u vozilima). Dovodim motocik kod njega u radionici. Predlažem neka rješenja no drmandic radi po svome. Naime pogledao je žice i radi najosnovniju stvar koju svaki električar radi. izmjerio je struju koja protiče kroz kablove. Naime preko te dvije žice teče sva struja, i za svjetla, i za tablu, i za bombinu, i za ... Inače uvjek vozim pod dugim svjetlima (a kada se upale duga, oborena ne prestaju da rade). Kao što je poznato kalaj i nije tako dobar provodnik kao bakar (od koga su napravljene žice i kontakti u bravi), a protokom te velike struje sve se u tom djelu grije. Sam lem se na oslabljenom mjestu ponaša kao osigurač. Velika temperatura i vibracije zbog lošeg terena su u prva dva slučajeva izazvalo pregrevanje lema na kontaktu. U trećem slučaju vozio sam u visokim obrtajima, sva svjetla popaljena ... Dakle situacija kada je potrošnja struje najveća, odnosno kada je najveći protok struje kroz bravu. Tome dodajmo i neminovne vibracije koje jedan cilindar u tom režimu proizvodi. To je bilo dovoljno toplote i vibricija da lem popusti.

Rješenje: Tu dolazi na djelo iskustvo drmandica koji odmah predlaže da se ispod sjedišta ugradi relej koji bi palio sve ove potrebne uređaje, dok bi kontakt brava služila samo kao inicijator releju da spoji kontakt. Jednostavno ovako na riječima, no prionusmo na posao koji je podrazumjevao i skidanje rezervoara da bi se posložila nova instalacija od brave do releja i od releja do kablova koji napajaju uređaje. Relej je smješten u prostoru pored akumulatora ispod sjedišta. Za svu tu rabotu trebalo nam je nešto više od sat i po posla. No, po završetku radova izmjerena je struja koja prolazi kroz bravu i ona je sada zanemarivih 0,003 A. Kupljen je kvalitetniji japanski relej od 8,5 eura.

Zaključak: Smatram da je fabrički propust što sva struja ide preko brave, a ne releja. Eto, taj dio košta 8,5 eura, a vjerujem da bi fabriku u seriji koštao daleko manje. Napravili su odličan cjelokupni paket, ali eto fulaju sa ,,sitnicama''. Tražio sam po internetu da li još neki modeli Pegasa imaju ovaj problem i utvrdio sam da se ovaj problem sporadično pojavljuje. Ovim putem svima koji su imali ovaj problem nudim, nadam se, trajno rješenje problema.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
drmandic
Stoper
Stoper
Vozim: V Stom 650

Re: Rješenje za fabričku grešku na Apriliji Pegaso

Post by drmandic »

trajno, trajno :mrgreen:
Danilo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CX

Post by Danilo »

Postaviću ti pitanje koje su prije petnaestak godina titogradski fakini postavljali svojem sugrađaninu, poznatom sportisti i oriđinalu kad je imao problem sa nestankom struje u vozilu: Pobro, jesi li ti platio struju na vrijeme? Možda su ti je ukinuli!?
U svakom slučaju predlažem ti rješenje bolje od Mandićevog i fabričkog: Smanji malo te obrtaje, vrijeme ti je da skalaš. Viđi okolo što se čini.
OLDTIMERCLUBMONTENEGRO
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Samanjio bi ja obrtaje odmah sutradan ako bi se dočepao ovoga http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... f=18&t=175" onclick="window.open(this.href);return false; :romance-heartsthree:
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

ne valja to wulfy, vidis , italijani, kvari se to, i ne valja za nase puteve ;p
risk,is what makes life worth living.
Danilo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CX

Post by Danilo »

Ne možeš ti to njemu dokazati. Znam ga ja kako diše: to je nepopravljivi italofil - alfista i aprilista. ;)
OLDTIMERCLUBMONTENEGRO
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Danilo wrote:Ne možeš ti to njemu dokazati. Znam ga ja kako diše: to je nepopravljivi italofil - alfista i aprilista. ;)
Fali mu samo Alfa (koliko znam on je covjek od stila vozi Beli Merdzovan 124 :D) i Aprilija (taj njegov motor nema Aprilijin agregat i to je ono najbolje na njemu) :D :D

Al da voli, voli! :D
I kad stojim tesko me pratiti...
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Odlično i jasno inžinjersko rješenje.

Ovdje mi se najviše svidjela hrabrost kolege Wulfy-a da, znajući zajedljivost ove moto zajednice ka kvalitetu italijanskih proizvoda, da objektivno rješenje na jedan problem, potpuno očekivajući salvu ovakvih zajedljivih komentara.

To se zove ljubaf ka Apriliji, respect!!!!

Pozdrav Wulfy

P.S. Uzgred, stvarno te aprilije.... kakve su.... jao......
A gdje ide ovaj put.......
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Igrom slučaja (i moje kćerke) danas to viđeh uživo... Vrlo lijepo urađeno :)
vickodu
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: 1190 adv

Post by vickodu »

Wulfy pozdravi doktora i reci mu da ponovi gradivo sa doktorata Na kvalitetno uradenom spoju nema nista vise grijanaja nego sto ima na ostatku instalacije
Post Reply