Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka
-
beli
- Biker wannabe

- Vozim: Ktm 990 adv
Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav
molio bi za sugestije oko izbora guma za kle 500.zanima me moze li da ide tubeles guma(naravno sa unutrasnom)?
-
urke
- Grijač guma

Dirktore,e neka si se sjetio da otvoris ovaj topik,svaka ti dala
A sa Galiotom se slazem u potpunosti,agresivnost i stil voznje bira gumu...ali kod nas je vazda bilo da svako hvali svoga konja! ! !
Sa nasim iskustvima i podjeljenim misljenjima (ja svakog postujem ,ali onaj ko je u zivotu promjenio par-dva guma ,mislim da nije kompetentan da daje preporuke i tako to) mislim da bi se moglo pisati ,ne danima nego godinama,ali jedno je najveca istina,nova guma je nova guma ! ! !
A sa Galiotom se slazem u potpunosti,agresivnost i stil voznje bira gumu...ali kod nas je vazda bilo da svako hvali svoga konja! ! !
Sa nasim iskustvima i podjeljenim misljenjima (ja svakog postujem ,ali onaj ko je u zivotu promjenio par-dva guma ,mislim da nije kompetentan da daje preporuke i tako to) mislim da bi se moglo pisati ,ne danima nego godinama,ali jedno je najveca istina,nova guma je nova guma ! ! !
- Space Director
- NLB Moderator
- Vozim: TDM 900
Drugar, isto mislim da je 2000km malo da bi mogao u potpunosti da ocijenis gumu. Sto rece Urke, ne moze covjek nakon 2 promijenjena seta biti kompetentan, a ne posle 2000km od 10.000, koliko taj set moze izdrzati. Takodje je Urke u pravu i za ovo sto kaze:"Nova guma je nova guma", tako da ti moras biti zadovoljan tim Metzelerom nakon 2000km, jer je jos nov. Ne kazem da je netacno to sto ti kazes, vrlo moguce da ce u slovo biti tako, ali to mozes znati tek kad je odvozis.N-i-k-O wrote: Brate nema shto da ti pricham dok ih ne vidis sam a vidjecemo se nedje brzo.
Do sad sam opalio jedno 2000 km snjima, bukvalno se samo onaj najnoviji tanki sloj odrao sa njih sto mora da se makne i to je sve.
Gume su kao nove! Tachno ih vidim da nece imat potrebe ni posle ove sezone da se mijenjaju obraza mi i nije vala da ih shtedim no vozim kako me ufati - nekad me ufati da divljam po 5 dana puni gas a nekad normalno, znachi neki srednji tip voznje.
Nevjerovatno je to shto sam ja osjetio kod nje je da rijetko kad prokliza kad naglo dam puni gas iz mjesta kad krecem,
ili kad idem bash sporo pa mu ga naglo rastegnem, a prije njih nisam smio naglo gas dat shto se necu skoncetrisat da me ne bachi lijevo desno pozadi.
Prezadovoljan sam snjima i necu ih mijenjat vishe jer sam nashao gumu po meraku, tipa da je dobra guma pokazala mi, izdrzljiva toliko da najminimalnije opterecuje dzep shto se tiche brzine trosenja, josh ako ih SVJESNO CHUVASH,
vjeruj mi da bi moga vozit na nju dok se bukvalno ne PLASTIFICIRA od starosti.
Sve preporuke za ovu gumu imash provjereno!
Na jednom od uporednih testova koje sam citao, na 6 Bandita 1250 su stavili 6 setova raznih proizvodjaca: Avon, Metzeler, Pireli, Bridgestone, Continental i Michelin. Kategorije koje su se ocjenjivale su bile: Drzanje na suvom, drzanje na mokrom, stabilnost na kocenju, stabilnost u nagibu, potrosnja gume i potrosnja gume nakon 5000km.
Avon je recimo jako dobro drzao na pocetku, pokazivao minimalne znake trosenja nakon 5000km, ali je na toj kilometrazi bio maltene neupotrebljiv, bez obzira na izgled gume.
Continental ja jako puno bodova dobio zbog dobrog drzanja na suvom tu je bio najboljij, ali se dosta brzo trosio u odnosu na konkurenciju, medjutim, na 5000km bio je pravilno potrosen i jednako je drzao kao na pocetku.
Itd. itd...
I kad stojim tesko me pratiti...
- Space Director
- NLB Moderator
Nik15 wrote: [a vec sam narucio Angel u magnus za 310e, pa mi bi velika razlika kad ti rece da ti je komplet 260, a veca ti dimenzija, pa te zato pitah
Don't worry, be happy!
Odlicno si izabrao, Pireli Angel ST je sport-touring, a Michelin Pilot Power sport guma, zato je toliko i jeftnija. Sport-touring gume su najskuplje, od pominjanih tipova guma, jer za prosjecne vozace i ove malo iznad prosjeka, najvise pruzaju: trajnost, drzanje, cijena.
Inace, uz Michelin Pilot Road 2, Angel ST je najbolja sport-touring, tako da si napravio odlican izbor, sto si me poslusao
-
kopljas
- NLB Moderator
- Vozim: Honda Africa Twin RD07
Odlican tekstSpace Director wrote:kopljas wrote:Hmmm, nesto citam ovo i sve je to super ali mi se kroz glavu provlace neka pitanja:
1. Koliko je nama kao prosecni vozacima zaista bitno na koliko se guma greje?
2. Koliko nas vozi svoje gume do ivice, pa da nam to bude zaista toliko bitno?
Ipak kad se radi test guma, one se, pretpostavljam, ispituju u granicnim uslovima koriscenja (najvise) i na osnovu tih rezultata se oderdjuje koliko bolje drzi na mokrom ili suvom. Mozda ja malo banalizujem ali me interesuje u kolikoj meri (u zavisnosti od tipa motora koji se vozi) prosecan vozac moze da napravi razliku i koliko mu je ona zaista bitna?
Naravno, ovde govorim o gumama renomiranih proizvodjaca...
Dugo sam i ja vremena imao tvoje misljenje i nisam provaljivao kad se guma ugrije, a kad je hladna....Sve dok nedje zimus nisam isao da provozam motor navece, da bih ugrijao lanac da ga podmazem, bilo je mozda 7-8 stepeni. Motor sam ugrijao u leru, ali gume su bile hladne, a jos hladniji asfalt. Izasao sam iza garaze onamo na magistralu, posle semafora, 1, 2, malo jace sam otisao u obrtaje, proklizala mi je guma, poceo je motor da mi se otima, otkinuo sam se.
Mislio sam, idemo, direkt urgentni centar.
A onda sam provalio da mojim gumama ustvari treba 2-3 km voznje da se zagriju do radne temperature, otprilike, koliko i meni treba da zagrijem motor i izadjem van grada na magistralu, dje vozim "brze" i nemam problema sa drzanjem guma
Sport-touring gume ne treba grijati, sport manje vise, ali hyper-sport i racing-street, treba itekako. Pogotovo race gume koje su za stazu, one se na magistrali "normalnom", cak ni prilicno jakom i agresivnom voznjom ne mogu zagrijati, a to je minumim 80stepeni.... Temperature na stazi te gume su i preko 100stepeni....
Inace, i ja sam misljenja kao i ti, da ljudi koji voze po manje vise ogranicenju, do nekih malih nagiba od max 40-45stepeni, a daju sebi oduska na ravnom i voze sport-touring ili sport gume, ne mogu ni pricati o tome, dali se gume griju, ne griju, drze, ne drze...
Prosto, to se ne moze ni osjetiti, jer dok iz grada stignes do prve krivine na magistrali, guma se zagrijala na optimalnu temperaturu.
Inace, za tebe je trenutno najkompletnija guma, performansama i cijenom, Metzeler Tourance
http://www.phatperformanceparts.com/pho ... urance.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Zivio
Iako ja ne znam da procenim jel se guma zagrejala ili ne, niti imam pojma pod kojim sam uglom u krivini, za mene je idealna guma Michelin Anakee II, mada moram reci da me je Continental Trail Attack potpuno odusevio dok smo bili na putu oko sveta.
- Space Director
- NLB Moderator
beli wrote:molio bi za sugestije oko izbora guma za kle 500.zanima me moze li da ide tubeles guma(naravno sa unutrasnom)?
Vec je spomenuo Galiot jedan citat, pa cu ga i ja spomenuti:"Ne kupuj gume za motor, kupuj gume za sebe".
I svoju voznju, naravno.
Da li motor vozis samo po asfaltu ili po terenu?
Ako vozis po terenu, jeli to bas neki jaci offroad ili samo turisticki, neki makadam, od tacke A do tacke B?
U tvojoj dimenziji imas nekoliko mogucnosti koje svi hvale, a to su:
- Continental TrailAttack, ovo je guma cisto cestovne orjentacije, znaci, samo za asfalt, vjerujem da trpi i malo makadama, ali je guma bas napravljena za asfalt.
- Michelin Anakee i Anakee2, ovo je guma 30% makadam, 70% asfalt, vrhunska je na kisi
- Dunlop TrailMax, o ovoj gumi ne znam puno
- Michelin Tourance, kazu da je ovo najbolji izbor za Enduro motore, ali, ne znam da li je ima u dimenziji za KLE. U svakom slucaju, ne bi me previse brinulo ako je nema, kad su vec tu Michelin Anekee i Continental TrailAttack.
- Lavlje-Srce
- Test vozač kaskader

Pa dobro to stoji nema shto no ja velim za sad sam zadovoljan i imam "OSJECAJ" da ce do kraja bit kako sam napisaoSpace Director wrote: Drugar, isto mislim da je 2000km malo da bi mogao u potpunosti da ocijenis gumu. Sto rece Urke, ne moze covjek nakon 2 promijenjena seta biti kompetentan, a ne posle 2000km od 10.000, koliko taj set moze izdrzati. Takodje je Urke u pravu i za ovo sto kaze:"Nova guma je nova guma", tako da ti moras biti zadovoljan tim Metzelerom nakon 2000km, jer je jos nov. Ne kazem da je netacno to sto ti kazes, vrlo moguce da ce u slovo biti tako, ali to mozes znati tek kad je odvozis.
Na jednom od uporednih testova koje sam citao, na 6 Bandita 1250 su stavili 6 setova raznih proizvodjaca: Avon, Metzeler, Pireli, Bridgestone, Continental i Michelin. Kategorije koje su se ocjenjivale su bile: Drzanje na suvom, drzanje na mokrom, stabilnost na kocenju, stabilnost u nagibu, potrosnja gume i potrosnja gume nakon 5000km.
Avon je recimo jako dobro drzao na pocetku, pokazivao minimalne znake trosenja nakon 5000km, ali je na toj kilometrazi bio maltene neupotrebljiv, bez obzira na izgled gume.
Continental ja jako puno bodova dobio zbog dobrog drzanja na suvom tu je bio najboljij, ali se dosta brzo trosio u odnosu na konkurenciju, medjutim, na 5000km bio je pravilno potrosen i jednako je drzao kao na pocetku.
Itd. itd...
posto buljim u gume ne skidam oka snjih. Vidjecemo posle sezone jer cu opalit josh te 8 hiljada garantovano pa cu onda bit kompetentan da nesto vise kazem bas o ovom Metzeleru i naravno bicu kao i uvjek - iskren.
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
ja mogu da kažem ovoliko http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =21&t=2256" onclick="window.open(this.href);return false; 
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
-
bokibd
- Test vozač kaskader

- Vozim: versys 1000
Ja mogu da kazem za Pireli Angel ST da je odlicna sport-turing guma, presao sam sa njom do sada oko 15000km i izdrzace jos 5000km sigurno. Potpuno zadovoljan sledece gume su mi opet Angel ST.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
- mexiko
- Test vozač kaskader

- Vozim: vozio bi , no trpim
Procitah sve ove postove o gumama, kao da imam motor pred kucom i sabo da podjem da kupim nove gume
Vezano za starost guma, procitao sam nedavno da ne postoji pisao pravilo poslije koliko vremena nova, nekoristena guma postaje "stara" .U principu opste prihvaceno, nepisano pravilo kod proizvodjaca i prodavaca guma je da je guma poslije pet godina "stara" guma i ne preporucuje se za upotrebu, sto ne znaci da se ne moze voziti sa njima, ali jednostavno proizvodjaci i prodavci e garantuju performance koje su propisali. To je sve sto vam ja umijem reci o ovome 
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
- I tebi sinko, i tebi!