tako je KTM ima prekidač za lošije gorivo, i nema problema, makar adv 990 ni na masu loše gorivo. nisam proba ali jesam čita. e sad, ja uvijek sipam 95. mislite da je bolje da sipam 98 ili 100?Pejamachine wrote:Ja na KTM-a imam prekidac za lose gorivo...ako sipam gorivo ispod 95 oktana on mora biti iskljecen kako ne bi motor ostetio...uvjek mi je iskljucen iako se ja trudim sipati uvjek 98 ili 100 oktana
Interesantan snimak kako se ciste dizne
- poka
- Ready for DAKAR

- Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor
Re: Interesantan snimak kako se ciste dizne
- VeDzA
- Test vozač kaskader

- Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R - Location: Podgorica
poka wrote:tako je KTM ima prekidač za lošije gorivo, i nema problema, makar adv 990 ni na masu loše gorivo. nisam proba ali jesam čita. e sad, ja uvijek sipam 95. mislite da je bolje da sipam 98 ili 100?Pejamachine wrote:Ja na KTM-a imam prekidac za lose gorivo...ako sipam gorivo ispod 95 oktana on mora biti iskljecen kako ne bi motor ostetio...uvjek mi je iskljucen iako se ja trudim sipati uvjek 98 ili 100 oktana
S obzirom da 990 ima poprilicnu kompresiju(12,5 bjese ili jos vecu?),misli da bi treba na 98 ili 100,ako ima toga.
Sto veci broj oktana,gorivo trpi vecu komresionu silu i ne dolazi do samozapaljenja,no ga svecica zazdi.
ali sobzirom da ti nije puca na 95,mos i na njega :)mada je i pitanje,je li kod nas samo razlika u cijenu
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
Kao sto rece Vedza kod je vjerovatno samo razlika u cijeni. Ja u KTM sipam 95 i vrlo je moguce ovo sto je napisao Mirko (RockerArm) da je od stajanja. Jako korisne informacije moram priznati. 3 mjeseca je garancija, mada moram priznati da su nama priznali garanciju i posle isteka tog roka.
Sad shvatam zasto je 95 i preporucen fabricki
Sad shvatam zasto je 95 i preporucen fabricki
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Pejamachine
- Grijač guma

Evo sta kaze KTM manual

pa dal da se vracem na 95 ili da ostanem na 98?

- poka
- Ready for DAKAR

- Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor
pazi, to sam ja vidio kad sam ga kupio, ali nisam zbog toga sipa po knjizi. što se tiče vraćanja, mislim da možeš slobodno. takođe mislim da nećeš neku razlku osjetit. viđi sam.Pejamachine wrote:Evo sta kaze KTM manual
sipa sam i u drugim zemljama isto 95 i nikad nikakvih razlika nisam osjetio. niti se nešto dešavalo strašno. tako da ni ne planiram pravit kakvih promjena.
- VeDzA
- Test vozač kaskader

- Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R - Location: Podgorica
ne vidim na ovaj pretrazivac sliku,a svakako kako kaze proizvodjac!
Visoko-oktansko gorico ima samo efekta kod masina sa velikom kompresijom.Na moju teneru,cija je kompresija 9,5,sipanje goriva 98 je samo bacanje para
Na fikinog xt-a je 8,5 ,ali zato i posle 30 godina pali na po kurble
Visoko-oktansko gorico ima samo efekta kod masina sa velikom kompresijom.Na moju teneru,cija je kompresija 9,5,sipanje goriva 98 je samo bacanje para
-
Pejamachine
- Grijač guma

Ma ako imalo pomaze da se sipa 98, onda cu sipati 98, ili 100 oktana..no imam bojazan da mu moze naskoditi 98 ili 100 oktana jer u manuelu ga ni ne spominju...
inace ovo gorivo od 100 oktana sipam na petrol pumpi kod Autobuske u PG..odlicno gorivo..to znam po tome jer smo sipali to isto gorivo u Tamahinu pentu, 25ks, dvotaktna i radila je kao singerica..a dvotaktna masina lose gorive brzo pokaze..
inace ovo gorivo od 100 oktana sipam na petrol pumpi kod Autobuske u PG..odlicno gorivo..to znam po tome jer smo sipali to isto gorivo u Tamahinu pentu, 25ks, dvotaktna i radila je kao singerica..a dvotaktna masina lose gorive brzo pokaze..
- RockerArm
- Grijač guma

- Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure
Isto je i za 1190 Adventure kao i za tvoj motor sa tim što postoji mogucnost da se dodatno spusti na vrijednost benzina sa 85 oktana.poka wrote:pazi, to sam ja vidio kad sam ga kupio, ali nisam zbog toga sipa po knjizi. što se tiče vraćanja, mislim da možeš slobodno. takođe mislim da nećeš neku razlku osjetit. viđi sam.Pejamachine wrote:Evo sta kaze KTM manual
sipa sam i u drugim zemljama isto 95 i nikad nikakvih razlika nisam osjetio. niti se nešto dešavalo strašno. tako da ni ne planiram pravit kakvih promjena.
Poka, sipas iskljucivo 95 oktana benzin. Motor je naštelovan da radi najbolje sa tim gorivom. Ovo što ti Vedza kaze je skroz tačno. Nikako 98 ili 100 oktana. Samo motori sa visokim stepenom kompresije imaju potrebu za gorivom od 98,99,100 oktana.
Ja nikad u nijedan motor nijesam sipao bez 95 oktana. Treba razumjeti ovo o čemu Vedza govori. Kod motora sa nizom kompresijom a vecim oktanskim brojem goriva ometas ispravan rad svjećice. Zapamti veci oktanski broj - gorivo teže, sporije pali....nizi oktanski broj goriva - lakse, brze pali. Proizvodjac motora našteluje motor tako da gorivo koje je predvidjeno da se koristi sa velicinom kompresije te vrstom i tipom svjecice, daje optimalnu snagu i radi najoptimalnije. Što god ti svojom voljom promijenis od ovoga remetis normalan rad motora. Stavi neku drugu svjecicu....ili promijeni kompresiju (ovo se staranjem i trosenjem ventila samo dešava)....ili promijeni gorivo.......eto to je to...
VeDzA wrote:ne vidim na ovaj pretrazivac sliku,a svakako kako kaze proizvodjac!
Visoko-oktansko gorico ima samo efekta kod masina sa velikom kompresijom.Na moju teneru,cija je kompresija 9,5,sipanje goriva 98 je samo bacanje para![]()
Worry less, ride more!
-
Pejamachine
- Grijač guma

Vi ljudi pricate kontradiktorno pa me gubite...
-
filip xt350
- Grijač guma

- Vozim: Yamaha xt 350
Dje procita ti da mi je kompresija 8,5? Ja u specifikaciju nalazim 9.0:1 sto god to znaciloVeDzA wrote: Na fikinog xt-a je 8,5 ,ali zato i posle 30 godina pali na po kurble
Ja mu sipam super98 jer se nekad u lade i u zastave to sipalo a moj je iz tog perioda.
Mada ne znam ni zasto bih mijenjao dok god mi pali kako Vedza rece