Nova Honda Africa Twin

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Re: Nova Honda Africa Twin

Post by RockerArm »

Kesha wrote:Sve motore, pa i ove velike - prave za prosječno visoke ljude.
I motori su kao alatke: sa jednim možeš odlično da radiš tu stvar za koju je napravljen-specijalizovan. Za druge svrhe - nategnuto.
Sad su u trendu "all round" motori, kao i tzv. SUV automobili: za sve pomalo, a nizašta baš dobro. Ili za dugačka putovanja na kojima ćete naići na razne vrste puta, staza i bogaza...

Afrika ima veći točak, KTM ima 150 konja... Niti je Afrika za teren, niti he KTM za race!
Honda je napravila marketinški triler od Afrike - pametno. Ali kolko - 20 godina se čeka? Za to vrijeme GS1200 ima 15 evolucija. Afrika je jeftinija, možda ne drastično...

Vlasnici KTMova i BMWa su emotivni kad su u pitanju njihovi "ljubimci". I treba - motor je najčešće stvar emotivna, intimna... Moje mišljenje je da kod ovih brendova veliki značaj ima prestiž, luksuz, šminka. Što ne znači da ne rade mnogo dobro to što rade.
Ja sam emotivan po pitanju onoga što saam napravim.

Mislio sam da jedan motor miže završit posao do penzije. I može, ali bih rado vozao razne motore, zavisno od puta na koji idem. Samo u skladu sa finansijama i da ne gledam TV dnevnik zbog muke svjecke...
Slazem se uglavnom sa svim što kažes, osim sa dijelom o emotivnosti KTM i BMW vlasnika i njihovih ljubimaca. I ne bih tu iskljucio ni druge, vlasnike Hondi, Triumpha, Aprilija....valjda si i na njih mislio....Motor je samo stvar. Alat. Nije zivo biće. Mozes ga trenutno voljeti, uživati u onome što ti pruža....a sjutra već osjećati nesto drugo, i više voljeti neki drugi brand,tip,klasu motora. Ne vidim tu neku posebnu emotivnost prema nekom brendu, već samo emotivnost prema nekoj stvari koju posjedujem, pa makar to bila i Staedler tehnicka olovka iz osnovne škole ili neka sitnica koju mi je neko poklonio prije 30 godina, a ja sam je sačuvao.Volim je, a ne vrijedi ni 1 Euro.
A o tvom mišljenju poistovjećivanja....mislim samo da jako volim indijance...od njihovog načina života, odnosa prema prirodi i svojoj okolini...ma svemu što je sa njima povezano. Ipak ni malo nijesam ljut na Džon Vejna koji ih je u nekoliko Fordovih filmova ama baš potamanio. Zar nije takvo poistovjećivanje infantilnost?
Worry less, ride more!
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Štediš staedler olofku 30 godina?!

Triumph? Aprilija?! Jel se to maže :D
Ima ljudi koji su ponosni što voze ovo ili ono. Meni je to kao da neko navija za Partizan ili Zvijezdu, crkava pred kladionicom, dok drugi zabijaju golove... :doh:
Kakvo poistovjećivanje sa Indijancima? Njihov način života je prošlost. A Džon Vejn je simbol imperijalizma i fašizma.
Šta li je mislio indijanski konj dok je jurišao na plave bluze?! Šta je osjećao? Strah? Ushićenje?
Polako žuri - Festina lente
filip xt350
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha xt 350

Post by filip xt350 »

Ja mislim da je Geronimo kriv za sve! :doh:
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Kriv je samo onaj kome je jedna noga kraća.
Worry less, ride more!
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

To je zato što ne kupujete motore zdušom, no zdobrim mapama :)
Hold your horses, man
Freeride
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Sa motorima je kao sa ženama: zaljubiš se, uzmeš, a onda nakon nekog vremena dilema, da li je zamijeniti mlađom i boljom ili zadržati staru i zadovoljiti se time što imaš...
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

ramaro wrote:Sa motorima je kao sa ženama: zaljubiš se, uzmeš, a onda nakon nekog vremena dilema, da li je zamijeniti mlađom i boljom ili zadržati staru i zadovoljiti se time što imaš... Image
Zamjeniš? Može li se samo doves nova, a zadržiš staru? Mislim motor?
Polako žuri - Festina lente
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

poka wrote:
DrMracni wrote:Pocela su jako zanimljiva poredjenja adventure motora, pa pogedajte...

meni nije nimalo zanimljivo. porediš mogućnosti Afrike na terenu sa BMW-om i KTM-om koji su pravljeni za teren!? porediš motor od 1000ccm, sa motorima koji imaju 1200ccm, i lakši motor sa mnogo težim motorima. ne vidim logiku! veli čojek da je Afrika bolja za teren od KTM (recimo) jer ima 21 prednji točak!!! :lol: između ostalog, što joj je mnoooogo bolje od ovih drugih motora! :mrgreen:

sreća da se ukusi razlikuju!
E moj Poka, tacno kazu prednost 21" zato nijesu smjeli da ubace 1190 R nego ovaj cestovni sa 19"
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

DrMracni wrote:
poka wrote:
DrMracni wrote:Pocela su jako zanimljiva poredjenja adventure motora, pa pogedajte...

meni nije nimalo zanimljivo. porediš mogućnosti Afrike na terenu sa BMW-om i KTM-om koji su pravljeni za teren!? porediš motor od 1000ccm, sa motorima koji imaju 1200ccm, i lakši motor sa mnogo težim motorima. ne vidim logiku! veli čojek da je Afrika bolja za teren od KTM (recimo) jer ima 21 prednji točak!!! :lol: između ostalog, što joj je mnoooogo bolje od ovih drugih motora! :mrgreen:

sreća da se ukusi razlikuju!
E moj Poka, tacno kazu prednost 21" zato nijesu smjeli da ubace 1190 R nego ovaj cestovni sa 19"
eto tako ti je to na moj televizor!
Djoni
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki ER 5

Post by Djoni »

Samo teorijski gledano po performansama je super motor ali sada ako idemo praktično gledano cijena je previsoka odnosno bar u HR je previsoka cca 16500 EUR: http://motocikli.honda.hr/cijena.asp?Id ... 27BC570C57" onclick="window.open(this.href);return false;

To je osnovni razlog zašto mislim da nije adventure. Frend mi vozi CBF 650 Hornet i pravi je pustolov prošao je u nepunih 2 godine od kada ga je kupio i dio sjeverne Afrike i dio bliskog istoka, a cijena je samo cca 8500 eur http://motocikli.honda.hr/cijena.asp?Id ... 0D93D075B9" onclick="window.open(this.href);return false; (moj slijedeći motor na godinu, ako bog da).

Po meni (i još nekim prijateljima) postoje pravi adventure motori koji nisu ekstremno skupi ali podnose ekstremne uvijete i "šminka adventure" koji rade od -40 c do + 70 c imaju super performanse itd ... ali tko to vozi na -30 c? Polazeći od mojih 55 godina od toga 40 god sa motorima (od pony expresa, tomos t 12 colibri, mz 250, čz enduro, kawa rebel 250 ...) mislim da je motor super ali i da je samo šminka visoke cijene.
U demokraciji je zajamčena sloboda govora, samo nitko ne jamči slobodu nakon govora.
Post Reply