navigacija preko telefona ili gps navigatora ?

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: navigacija preko telefona ili gps navigatora ?

Post by Galiot »

vuk wrote:Imaj na umu da smartphone koristi tzv. "assisted gps" (aGPS) što zapravo znači da mu treba i internet konekcija da bi radio kako valja, a što konačno znači da može da te dobro odere po računu kad si u roaming-u ;)
Ovo zavisi koji telefon imaš. Na Nokia telefonima je free GPS,ja sam ga koristio u Grčkoj i Italiji i fercera bez naplate,naravno ako si prije toga "update"-ovao mape ;)
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
dexbudva
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena je luksuz. Motocikl u dobrom stanju je nužda. ©

Post by dexbudva »

Galiot wrote:
vuk wrote:Imaj na umu da smartphone koristi tzv. "assisted gps" (aGPS) što zapravo znači da mu treba i internet konekcija da bi radio kako valja, a što konačno znači da može da te dobro odere po računu kad si u roaming-u ;)
Ovo zavisi koji telefon imaš. Na Nokia telefonima je free GPS,ja sam ga koristio u Grčkoj i Italiji i fercera bez naplate,naravno ako si prije toga "update"-ovao mape ;)
Narano to je ranije bilo sada to na smartphone odradjuje IGO bez problema sa tacnostima podataka u 98% ja testiro sve a stavljo i na motor,sve 5+ samo nosac stavis i iskljuis rotiranje ekrana jer nerira po kriinama i pun gas a tel je Galay s3 ;)
Mala moja, bi li malo legla,
da te moja konstrukcija pegla?!
dexbudva
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena je luksuz. Motocikl u dobrom stanju je nužda. ©

Post by dexbudva »

Galiot wrote:
Narano to je ranije bilo sada to na smartphone odradjuje IGO bez problema sa tacnostima podataka u 98% ja testiro sve a stavljo i na motor,sve 5+ samo nosac stavis i iskljuis rotiranje ekrana jer nerira po kriinama i pun gas a tel je Galay s3 ;)
Mala moja, bi li malo legla,
da te moja konstrukcija pegla?!
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Stani ti sad tu kao pricas o navigaciji ili se hvalis da imas galaxi s3???
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

http://www.vijesti.me/vijesti/ne-korist ... nak-104127" onclick="window.open(this.href);return false;
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

dobar program je Smart Protractor
radi kao libela, tako da mozete da mjerite pod kojim nagibom ulazite u krivine ;)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
supersonic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha TDM 850

Post by supersonic »

Mogao bih da bacim kratki osvrt s obzirom da sam oko 2500 km prešao koristeći Iphone 3GS i iGo navigaciju. Ako me pitate koja verzija - ja ne znam - ali znam da sam skinuo sa foruma jednog gdje je to tada ( prije 2 mjeseca) bilo nešto kao ''najnovija'' verzija.

Generalno - stvar je koja ''može'' da prođe, međutim postoji niz problema koji mislim da bi trebalo da budu zaista izbjegnuti, jer dok se vozi, tolika koncentracija nije zaista dozvoljena , već mnogo veća.

Prva stvar - moja greška je bila što sam u startu telefon držao u tank torbi - na vrhu-ispod providnog dijela, tako da mi je prilično nisko bilo za vidjeti - i morao sam da sklanjam oči sa ceste, da gledam u pod, kako bih vidio mapu-s vremena na vrijeme(Nisam našao držač za telefon koji bih montirao na motor). To je donekle prihvatljivo dok voziš van grada, i dok ulaziš u grad. Onog momenta kada uđeš u nepoznato mjesto - sva pravila navigacije prestaju ukoliko je telefon na slabovidnom mjestu. Dakle, osnovno :
NAVIGACIJA MORA BITI NA ITEKAKO VIDNOM MJESTU, KOJE NE ZAHTIJEVA SPUŠTANJE POGLEDA SA PUTA.

Druga stvar
Resursi telefona nisu nešto na šta se može čovjek osloniti. Bez obzira što sam imao punjač, meni je telefon bio užaren poslije vožnje i punjač nije uvijek punio (zbog čega - ne znam ) i pitanje je koliko je i kada punio. I zbog toga, se može ostati bez baterije i samim tim bez mobilnog telefona, za ne daj bože. Navigacija je u ovom slučaju nebitna.

Treća stvar
Veličina navigacije je vrlo bitna. Što veći telefon - bolja orijentacija - i obrnuto.

Četvrta stvar
Ovo bi možda trebala biti prva stvar, ali nadam se da ne mislite da sam hijerarhijski ovo stavio namjerno na četvrtu poziciju. Kada proračunavate put, zumirajte mnooooogo da vidite kuda vas put vodi. Ukoliko on npr pokaže maršutu, i vama se učini da je OK maršuta, to ne mora da znači da je OK. Pregledajte je i vidjećete da postoji velika šansa da vas nekim drugim sporednim putem provede. Možda malo smiješno i bizarno zvuči, ali vjerujte, da se dešavalo. doduše na dosta većim relacijama, ali bez obzira ... Treba sve detaljno provjeriti.

Peta i posljednja stvar je situacija da se koriste slušalice. I one su donekle ok varijanta, samo kada nosiš full odijelo, okovratnik, ( onu krpu elastičnu što grije i čuva od vjetra), potkapu i fullface kacigu, zna da smeta ukoliko se mora skidati sve to, i blablabla ...

Moj ukupni utisak je ocjena 5 od 10. Sve ocjene je skoro zaradio telefon na osnovu toga što je telefon, i što ti je pri ruci non stop, pa možeš da ga koristiš kada ti padne na pamet, a sve ostalo što sam naveo je ništa više nego ozbiljan problem.

Ovo je moje iskustvo i moji savjeti. Ni u jednom momentu ne tvrdim da je ovo za svakoga, da se ne bi našli neki da hejtuju ;)

Veliki pozdrav a ja odoh bez navigacije, već samo sa dobro isplaniranim putem, kartom, i džepvima punim para, na sljedeću vožnju :)
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Ako već imaš džepove pune para, uzmi Cardo komunikaciju i bluetoothom spoji navigaciju,nebitno da li je preko telefona ili baš navigacija . :)
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
supersonic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha TDM 850

Post by supersonic »

Nemam, već kad se skupi onda se ide na vijađ
Post Reply