djodja wrote:Jozee wrote:DrMracni wrote:ako imas motor i auto imas 50% popusta?
Da ako imaš na avto 50% imaš i na motor
Jozze ispravi me ako grijesim, ali evo kako sam ja od prilike razumio da ovo funkcionise. Recimo u USA iznos osiguranja na vozilo se kalkulise na osnovu nekoliko paramatara, kao sto su vrijednost vozila, model i vrsta, recimo za motore postoji posebna kvota za full frame ili citaj R-ove a posebna za open frame motore, takodje starosna doba osiguranika kao i driving record u poslednje dvije godine. Naravno tip osiguranja, liability ili full coverage itekako uticu na cijenu ali ovo pisem pod predpostavkom da se radi o osnovnom osiguranju. Predpostavljam da na slican naci to funkcionise i kod vas, te stoga predpostavljam da si dobio tih 50% popusta koji su se kasnije prenijeli na motor.
E sada, sto bih volio da meni, nama kazes je dali se motor kod vas prepoznaje kao luksuz ili osnovno prevozno sredstvo.
Da počnem iz početka... za auto dobiješ 50% popusta ako nemaš nezgode (sada dobijaš svake godine kad nemaš nezgode 5% popusta), najviši razred je 55% popusta a to znači da ako imaš jedno nezgodo ne padaš u % (drukčije padaš 15% nazad... treba ti 3 godine brez nezgode da opet imaš 55%) toliko o automobilima... ovaj popust što ga imaš na autu daš na motor ( može se ovaj popust prenosti u prvom koljenu... oatc da sinu, žena da mužu...) a cijena se za osnovno osiguranje plati na osnovu KW najviši razred je iznad 72 KW. to je kod nas AO osiguravanje, kod tog osiguravanja so osiguravani samo suvozači a vozač je osiguravan posebno tako zvani AO+ a za AO+ je potrebno kod nekih osiguravajućih društava dobiti suglasnost direktorja jer smo rizična skupina i puno je dražje nego osnovno (pri autu to nije tako skupo) a kasko osiguravanje ide po ceni motora ili auta, samo neznam ako se kasko izplati osigurati jer je preskupo.
Kod nas je sada osiguranje motora jeftino naspram nekoliko godina kad još nismo imeli nevratljivost to je da smo imali motore registrirovane samo u leti i svake godine smo na novo registrirovali i platili 100% jer nismo mogli prenositi sa auta. Za usporedbo 2008 sam platijo osiguranje za Hondo Shadow 750 samo 75 € i to za celo godinu.
A djodja kod osiguranja se još ne prepozna kao luksuz inače i neznam kako ga tretirajo ja nemam nikakav davek na luksuz, samo za usporedbo između ljudi se ne tretira kao osnovno prevozno sredstvo več kao luksuz.
Nadam se da sam ti odgovorijo na razuman način a ako još nije što jasno slobodno pitaj
lp Jože