Razvoj motora je zapravo počivao na unapređenju već postojećeg motora kome je izmjenjena (povećana) i radna zapremina koja sada iznosi 1.225 ccm. Kako je kompaniji Ghezzi-Brian data potpuna sloboda oni su sami konstruisali i okvir kao i i vješanje. Za finalni pogon u Moto Guzzi stilu ostao je kardan. Rezultat te saradnje se mogao vidjeti 2002 godine na Intermotu.

Moto Guzzi ovaj model označava kao MGS-01, što je zapravo skraćenica od ,,Moto Guzzi Sport number one". Poslije predstavljanja motocikl je počeo da niže uspjehe pogotovu na američkom BOT (Battle Of Twins) šampionatu. Na osnovu svih tih uspjeha uvjek je bilo govorkanja da će se pojaviti i cestovna verzija. Ipak, uz Ohlins vilice, vrhunske Brembo kočnice, kao i ostalih vrhunskih komponenti (aluminijski klipovi, hromirani zidovi cilindra, ...) i ručni rad cjena bi bila paprena. Za tu paprenu cjenu nudilo bi se nešto manje od 130 KS što, ipak, ne bi bilo dovoljno za uspješnu prodaju.

Sa težinom od 192 kg spada u red najlakših Moto Guzzi motocikala. Pomenimo i da je Ghezzi-Brian razvio novi trkački model, dok Moto Guzzi i dalje za hobi trkače prodaje MGS-01. Kako reče jedan novinar: ,,imam vrhunski motocikl kojim se prelijepo vozi, koji izaziva ogroman smješak, koji je stvoren za krivine ... a zašto? Ne znam, ne mogu ga provozati po mojoj omiljinoj dionici, jer ga ne mogu registrovati, a za pistu nisam uvjek raspoložen. Šteta''
Tehnički podaci:
Motor V2
Snaga: 128 KS pri 8.000 o/min.
Obrtni moment: 115 Nm pri 6.500 o/min.
Mjenjač: 6 brzina
Težina: 192 kg
Visina sjedišta od tla: 82 cm
Rezervoar: 18,5 l
Maksimalna brzina: 270 km/h