Stigla mi je pozivnica za 26 Oktobar, Bolec (okolina Beograda), udaje se sestra od ujaka. Red je da se ode. U medjuvremenu je moja draga konačno dobila letnji godišnji odmor (u Oktobru, takav joj je posao) pa je to iskoristila da ode do svojih roditelja u Apatin. Ceka me svadba. Moji roditelji idu automobilom, znaci mogu sa njima, a mogu i da idem preko Apatina. Ova druga varijanta je bolja, taman da probam kakva je Aprilija na duže ture. Uzecu vise slobodnih dana i odoh da napravim djir. Planiram da krenem u cetvrtak, 23 oktobra. Ruta? Ne znam dok ne krenem. Odjelo spakovano, u opremu ubaceni zimski umeci, cetvrtak, 7:15 ujtro, palim masinu i posle malo razmisljanja odlucujem se da krenem uz more. Prvo stajanje na trajektu Kamenari-Lepetani, jos je rano, nema guzve, uz jos par automobile prebacujem se na drugu obalu.

Sledece zaustavljanje na crnogorsko-hrvatskoj granici gdje se brzo zavrsavaju formalnosti i vec jezdim inostranstvom. Zupa Dubrovacka, skretanje desno, penjanje uz brdo i ubrzo poslije zaustavljanja na granici izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz vida se gubi jadranska obala. Sledeca stanica je Trebinje gdje namjeravam da dolijem goriva u rezervora, cisto iz predostroznosti jer imam losa iskustva kroz ovu drzavu (nisu toliko ceste benzinske pumpe). Poslije Trebinja krece uspon.

Nastavljam dalje sve do Gacka, iako nisam imao potrebe da ulazim u grad, ali posao sam bez auto-karte pa se uzdam u moju orjentaciju i saobracajne table-putokaze. Svidja mi se put, polako se oslobadjam i vozim sve opustenije. Nailazim i na tablu koja me obavjestava da je put u prekidu i da postoji obilaznica duga 7,5 km. Obilaznica je uska i puna krivina, a ja, navikao na enduro gume ne smanjujem nesto puno tempo, i u jednoj krivini bjezi mi zadnji kraj, dajem kontru, ispruzam nogu, ni sam nisam siguran kako, ali ostadoh na tockovima. Nauk, za sledeci put, cestovnim gumama ne prija vlazan asvalt sa prosutim pjeskom i liscem (oktobar, jesen, planina). Vrjeme je za prvu vecu pauzu. Prisjecam se osnovne skole i lekcije o narodnom heroju Savi Kovacevicu.