Polaganje za "A" ili prevara.

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Mikan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Afrika Twin

Polaganje za "A" ili prevara.

Post by Mikan »

Odmah na pocetku da se pohvalim sa polozenom A kategorijom i sticanjem jos jednog od brojnih preduslova za ugodnu voznju.Ali moram sa vama podijeliti moje iskustvo sa dobijanjem ovog vaznog dokumenta,kazem dobijanjem ili skoro darovanjem-da nije para- a evo i zasto.Kako u Kolasinu nema mogucnosti za obuku i polaganje morao sam ici u Mojkovac u neku privatni auto skolu.Tamo me je zatekao jedan inprovizovani poligon sa cetiri cunja i nekim kineskim skuterom.Na moje iznenadjenje ovaj dio o obuci ne postoji osim polaganja-voznje stotinjak metara ovog kineza i to automatika.Zamislite samo kada bi se i za B kategoriju na ovaj nacin dobijala dozvola.Valjda se podrazumijeva da se zna voziti motor kad vec oces da polazes,cak mi je nudjeno da dodjem sa svojim ako mi skuter automatik ne odgovara.A kako bez polozenog vozackog doci do Mojkovca to mi nijesu objasnili,osim valjda na slep sluzbu hahaha.I iako sam po mojoj procjeni presao skuterom izmedju ta cetiri cunja oko sto metara u dva smjera i potrosio mozda 20 centi goriva ipak sam platio Auto skoli 90e plus za svjedocanstvo 15e plus za ljekarsko 45e i za saobracajnu 15e.Ipak nijesam ovu pricu pocinjao zbog novca vec zbog nacina na koji nam drustvo,tj zakonodavstvo omogucava da bez i najosnovnije obuke sjednemo na masine izuzetna snage i brzine i eto nas na korak od nesrece.Da li se ovako sticu dozvole i u ostalim zemljama u okruzenju ili na zapadu ne znam ali niko me ne moze ubijediti da je ovo realan i regularan nacin.Pozdrav za sve bajkere.
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Re: Polaganje za "A" ili prevara.

Post by ice »

Kad sam ja polagao A kategoriju nisu imali ni skuter da ponude nego sam ja morao da obezbijedim vozilo. Druga stvar što si i ti pomenuo, kako da dovedem motor do mjesta za polaganje? Ja sam ga vozio rizikujući da me uvati policija, da me neko skrši... nego eto i to je prošlo nekako. Onda koliko se ja sjećem mora da je motor na brzine i da ima preko 150cc? Bar je tako bilo 1998 kad sam polagao, tako da je još jedna stvar u tvom slučaju čudna... a na samo polaganje instruktor je sio iza mene - bez kacige, i vozao se samnom kroz grad baš kao što radi sa vozačima kola sasvim opušteno.
Ne valja to ništa, mudro zboriš
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Meni je, u decembru 2009. godine, bio neki skutercic, nisam siguran za kubikazu. Nisam imao ni sekunde voznje kroz grad, rece instruktor da ne moze skuter izdrzati nas dvojcu. Samo sam na poligonu vjezbao "pravac" i "8-icu", koju nisam mogao da uradim, sto iz razloga da mi je skuter mali, sto iz cinjenice da mi je posle 30 minuta instruktor rekao "dobro je to, svakako ne mroas uraditi 8-icu da bi polozio". I to je bila sva obuka. Polaganje ... picio sam sam ispred auta u kojem je neki sretnik polagao B kategoriju. Koliko su gledali kako ja vozim, nemam pojma ;)
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Neka vi ta prica.
Nemojte da vam ja pricam kako sam ja polagao `82. hahaha. Mislicete da izmisljam hahaha
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Pošto sam imao ,,B'' kategoriju rečeno je da se onda samo polaže poligon i gradska vožnja (komisija u automobilu vozi iza teba).

Međutim kada sam došao na polaganje zbog velike gužve odradio se samo poligon (osmica) i to bi bilo to. Da, motocikl sam morao sam da dovedem, a uslov je bio minimum 125 ccm i da ima brzine. (tako je bilo 2004 ili 2005 kada položih)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

A ja 2001 kupio svoj prvi motor Suzuki srad 750 129 ks i polagao sa njim, najveci problem bio da ga vozim 30 km/h a u retrovizoru instruktori idu zamnom, motor mi se 3 puta ugasio u voznji ali nisam staja nogom naravno polozio sam;-) Meni bilo drago sto je to bilo tako jednostavno, poslije toga sam 2 mjeseca vozio Motor ne prelazeci vise od 80 km/h dok nosam postao sigurniji.

Sad kad razmisljam o tome mislim da je to veliki propust drzave i ako mi je tad bilo drago sto se nisam maltretirao za tu vozacku.
savjet pocetnicim a za maksimalan oprez na dva tocka...
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Po mom misljenju ko ima b kategoriju nema potrebe da polaze kroz grad jer vec zna pravila ponasanja u saobracaj a motor niko nije dosao da uci u auto skolu nego su svi znali ili probali prije toga da voze a i motor nije potreba kao sto je auto to je uzivanje i svi ga voze zato sto to vole onaj koji ne voli motor nece ni polag ni ucit da ga vozi!
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Dozvolu za vatreno oružje ne moš dobita pa aaa ali zato dozvolu za hladno oružije-auto,motor,kamion ne dobija samo ko neće . Čitav sistem školovanja i obrazovanja nam je u onu rabotu ,..... zato i doktori liječe kako liječe , učitelji uče kako uče , vaspitači vaspitavaju kako vaspitavaju , jednostavno se zatvorio krug a niko nema hrabrosti , volje , želje ,znanja da ga prekine . No neka nam je Bog veliki upomoć ka i do sad što je bio .poz
+1389+
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Post by In_Utero »

Nije problem samo u polaganju "A" kategorije, vec i za "B", gdje je jos veca bruka i sramota ko dobija vozacke dozvole. Princip je isti kao i kod privatnih univerziteta, auto-skole se otimaju oko kandidata, pa im nije u "interesu" da ljudi padaju, te pustaju svakakvu avetinju za volan. Taxi sluzbe nemaju kontrolu koga zaposljavaju, tako je i za autobuse...opet, mi sto vozimo motore smo najmanja prijetnja ostalim ucesnicima u saobracaju, sto pjesacima, sto ostalim, jer ipak malo vise obracamo paznju, prvo zbog svog dupeta, naravno, pa onda i zbog ostalih
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
veskotg
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena može biti sa sela.
Motor mora bit iz Japana(ne pored Andrijevice).

Post by veskotg »

pazi sad: ja krenem da mjenjam vozacku,em je izgubio,em vrijeme da se mijenja novom,dodjem u posteni Mup da vidim sto treba,oni kazu preko 40-te treba novo ljekarsko,ja u DG za 45min i 35 evrosa izvadim za A i B,dodjem u posteni MUP,a oni kazu hvala-jos 37 evrosa za svasta,dodji ti nama za 7-10 dana za vozacku,itddd.ja u dogovoreno vrijeme se pojavim,kad GLE CUDA,samo B kategorija!a dje je A,pitam ja,a oni samo sto ne rekose AKNEMO TI GA, nemas!Kako nemam,od '95 godine,vi mi upisali u vasu vozacku,koju sam 2001 zamijenio novom,a evo i medjunarodna od 2007,dobio je na osnovu tada validno izdate i koristene vozacke dozvole?Ne,ovdje to nema,nema Vas u evidenciji.A i vi nemate licnu kartu kod nas.a kako imam pasos i vozacku B kat?ne znamo,od 2001 vas nema na evidenciji.Vi fino donesite dokaz iz BG da ste polozili i dobicete vozacku.Vidim ja ode mast u propast,nema sale,ako se svadjam ugasio sam,sjetim se da mi je pokojni Neno Djuranovic to nesto vadio na brzinu zbog selidbe...itd,elem ja moram u auto-skolu JOKER, na Banovom Brdu da trazim svedocanstvo,ali:put oko 150 evara,trosak tamo jos toliko,treba poklone kumovima itd.nego:dobar dan,jeli Signal,jeste,posto A kategorija,50 evrijanera + 10 svjedocanstvo=60e...kad,10.04 u 08:00,svojim vozilom.ja opet u dogovoreno vrijeme,oni:daj saobracajnu,evo,koliko je motor presao,18500,hvala idite do kruznoga toka i polukruzno kod CocaCole,ja stigao,hvala polozili ste,jos 15evruha u posteni MUP za dozvolu...i veskotg on the road again!
lako,nema sto!
dobro rece jedan coek odje:j.... zemlju dje se glasa PROTIV a ne ZA.
eto tako,pazite se sad od mene,tek sam polozio!
every second,every minute,every day I was lost
didn't understand which road to take
by the time I'd answer one question in mind
another ones ready to takes its place
peoples always tried to give me some kind of advice
it never made any difference really..
Post Reply