Šta gledati prilikom kupovine motora

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Šta gledati prilikom kupovine motora

Post by caesar »

HIHI frnds,

Pošto sam relativno nov u ovome a bih da kupim motor, dobrodosla bi mi pomoć oko nekih stvari koje treba obavezno pogledati kad se kupuje polovni motor. Siguran sam da ce ova tema pomoći mnogima od nas da ne naprave loš izbor prilikom kupovine. Da li povesti motor kod servisera ili jednostavno povesti frenda koji dobro poznaje motore (pod uslovom da imate takvog). Našao sam neka prilično detaljna upustva na netu ali termini su daleko od onog što se zove common english. Svaki savjet je dobrodošao i hvala unaprijed.

Rgds C.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Re: Šta gledati prilikom kupovine motora

Post by NikGold »

povedi dva druga koji se dobro razumaju u materijuuuuuu :D
+1389+
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

NikGold wrote:povedi dva druga koji se dobro razumaju u materijuuuuuu :D

U principu, najbolje je kupiti motor od poznanika, pa da znas kako je vozio i odrzavao ili bar poznanika od prijatelja, pa da imas neke informacije.

Ili sto rece, povedi dva druga. Racunaj kad kupujes prvi motor, a bogami i drugi, toliko si uzbudjen, da neces primijetiti da ga pola hvali... :)

Ono sto je kod nasih ljudi problem, to je sto se ne cijene motori koji su prosli vise od 15.000km, kao da su presli 150.000, a ne dva servisna intervala. Dakle, za veliku vecinu motora sa urednim odrzavanjem, 50.000km nije nikakva velika kilometraza, obicno treba mijenjati neke standardne stvari (sajle, lanac, semeringe itd.).
Dalje, ne daj boze ako je motor nokautiran i na podu, kao da je cijeli bio slomljen. Malo koji motor ne klizne, samo vlasnici nece da priznaju, sujeta je cudo, a pri takvim stvari, najcesce su ostecenja ogrebana dekla i polomljene rucice kocnice i kvacila, zmigavci, sto je glupost.
I treca stvar, godiste. Kod nas se voze novi motori, sve preko par godina je staro i pada mu cijena drasticno, sto je opet, glupost.
I kad stojim tesko me pratiti...
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Boju , da ti se slaže sa japankama :D ,

Mene su par puta gledali kao ludog prilikom tgovine kola i motora jer sam pitao vlasnike da li mogu uhvatiti krug do kuće da operem auto - motor. eeeee koliko mi se toga kazalu prilikom pranjaaa :lol:
Direktore potpisujem se iza tvojih riječi , kod nas malo ljudi vozi motor , dosta ih se vozika a najvećem broju je to statusni simbol . poz i srećno sa trgovinom
+1389+
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Jedna stvar,

Čisto kao princip, nemoj da bježiš od polovnih i starijih motora. Cijene su dosta OK, a ulaganja su ti skoro ista u nove i stare motore - gume, ulja, filteri, a registracija je mnogo jeftinija što se godišta tiče.

Motori su veoma jednostavni, gledaj da nije baš razbijan motor, agregat OK, ostalo se sredi, ima sada i majstora i djelova.

Rekao sam ovdje prije, kupi opremu, jeftiniji motor, i troši pare na putovanja, a ne karbonske auspuhe, biće ti bolje....

Pozzzz
A gdje ide ovaj put.......
Post Reply