Kasko osiguranje za motocikl

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Kasko osiguranje za motocikl

Post by wulfy »

Dosta se prića o ovome i uglavnom se kaže ne može. No, kako mi je zet zaposlen u jednom našem osiguravajućem društvu priupitah ga i odgovor je: Motozikl se MOŽE kasko osigurati, ali... uvjek ima neko ali, a šta je to ali pokušaću da obrazložim.

Postoje tri vrste tzv. kasko osiguranja:
- djelemično kasko osiguranje.
- potpuno kasko osiguranje.
- dopunsko kasko osiguranje.

Za motocikl može samo potpuno kasko osiguranje. Šta podrazumjeva to osiguranje?
Uništenje i oštećenje vozila nastalo prilikom: saobraćajnog udesa, požara, pada ili udara nekog predmeta, udara groma, eksplozije, meto prilika (oluja, grad, snežne lavine), demonstracija, zlonamerni postupci trećeg lica...

Dopunsko kasko osiguranje ne može za motocikle, što znaći da motocikl nije osiguran od krađe. Ne može ni djelemično kasko osiguranje.

Koliko košta kasko osiguranje za motocikle?

Prvo da pojasnim jedan pojam koji se zove Franšiza. Prilikom štete na vozilu osiguravajuća kuća ne pokriva sav trošak već dogovorom vi pokrivate dio troškova štete (10 ili 20%). To je franšiza. Ukoliko se dogovorite za takav vid kasko osiguranja i premija koju plaćeta je manja. Ok, sada kada smo to razjasnili koliko košta to kasko osiguranje?

Kasko osiguranje se plaća u iznosu od 6,53% vrjednosti motocikla.
Sa 10% franšize kasko osiguranje se plaća u iznosu od 5,35% vrjednosti motocikla.
Sa 20% franšize kasko osiguranje se plaća u iznosu od 3,64% vrjednosti motocikla.

Kako je sve najbolje objasniti primjerom, ajmo da uzmemo motocikl čija je vrijednost 5.000 € i hoćemo kasko da ga osiguramo.

Kasko osiguranje za takav motocikl je 326,5 € (6,53%)
Ako poslije načinjene štete mi plaćamo dio štete u iznosu od 10% onda je kasko osiguranje 267,5 € (5,35%)
Ako poslije načinjene štete mi plaćamo dio štete u iznosu od 20% onda je kasko osiguranje 182,0 € (3,64%)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy
NLB Moderator

Re: Kasko osiguranje za motocikl

Post by wulfy »

Da, zaboravih, ako se motocikli koriste za iznamljivanje onda su i iznosi za kasko osiguranje drugačiji.
Dakle za motocikle koji se iznamljuju (rent-a-bike):

Kasko osiguranje se plaća u iznosu od 11,98% vrjednosti motocikla.
Sa 10% franšize kasko osiguranje se plaća u iznosu od 9,82% vrjednosti motocikla.
Sa 20% franšize kasko osiguranje se plaća u iznosu od 7,04% vrjednosti motocikla.
blazo.milic
NLB Moderator
Vozim: GS1200 Adventure

Post by blazo.milic »

e dobro si ovo stavio. To sam se i ja raspitivao i dobio iste informacije.
Jedino mi nije jasno sto ne daju kasko osiguranje i protiv kradje.
Kad sam ih pitao, odgovor je bio, pa motori se lako kradu, moze se ponijeti i sl.
Mislim iskreno da je lakse ukrasti nekog juga i ponijeti nego neke motore.
E trebai bi da kupimo jedno 10-tak fica i da podjemo da ih ful osiguramo.
Pa kad nas pitaju zasto da ima kazemo posto motor ne moze ovo moze jer su kola.
I to neke stare po 15 godina koje ni prozore nemaju.
Jedva cekam da nedjelja dodje, amanamanamanamana da nedjelja dodje
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Zaboravih da kažem da osigurajavajuće društvo ne isplaćuje štetu ako je šteta nastala dok je vozilo u upotrebi (pogonu). To oni (osiguravajuće društvo) zovu ,,pogonska šteta''.

Šta je ,,pogonska šteta''?

To su:
- oštećenja na amottizerima, oprugama i ostalim elementima vješanja.
- puknuće gume (kako spoljne, tako i unutrašnje, ko ima enduro)
- oštećenje točka uslijed vožnje sa puknutom ili izduvanom gumom
- zaribavanja mašine:
1. usljed nedostatka ulja ili nekok drugog djela koji je značio nedovoljno podmazivanje)
2. nedostatka rashladne tečnosti
3. oštečenja na električnim instalacijama
- oštećenja nastala uslijed preteranog opterećenja vozila
- oštećenja na motoru, mjenjaču ili bilom kojem drugom sklopu zbog nestanka ulja za podmazivanje ili tečnosti za hladjenje
- oštećenje zbog upotrebe vozila sa gumama koje su potrošene više od dozvoljenog
- zbog tehničke neispravnosti vozila
- oštećenja koja su nastala od strane vozača koji je bio pod uticajem alkohola ili droge

Ovo zadnje ne važi za rent-a-car i vozila pod lizingom. Odnosno za ta vozila u tim slučajevima isplačuje se kasko.
bmw
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: bmw R 1200 C
bmw R 1200 GS

Post by bmw »

wulfy wrote:Zaboravih da kažem da osigurajavajuće društvo ne isplaćuje štetu ako je šteta nastala dok je vozilo u upotrebi (pogonu). To oni (osiguravajuće društvo) zovu ,,pogonska šteta''.

Šta je ,,pogonska šteta''?

To su:
- oštećenja na amottizerima, oprugama i ostalim elementima vješanja.
- puknuće gume (kako spoljne, tako i unutrašnje, ko ima enduro)
- oštećenje točka uslijed vožnje sa puknutom ili izduvanom gumom
- zaribavanja mašine:
1. usljed nedostatka ulja ili nekok drugog djela koji je značio nedovoljno podmazivanje)
2. nedostatka rashladne tečnosti
3. oštečenja na električnim instalacijama
- oštećenja nastala uslijed preteranog opterećenja vozila
- oštećenja na motoru, mjenjaču ili bilom kojem drugom sklopu zbog nestanka ulja za podmazivanje ili tečnosti za hladjenje
- oštećenje zbog upotrebe vozila sa gumama koje su potrošene više od dozvoljenog
- zbog tehničke neispravnosti vozila
- oštećenja koja su nastala od strane vozača koji je bio pod uticajem alkohola ili droge

Ovo zadnje ne važi za rent-a-car i vozila pod lizingom. Odnosno za ta vozila u tim slučajevima isplačuje se kasko.
ovo boldano je jako interesantno....pogotovu ćelave gume, pa se onda ljudi čude što osiguravajuča društva ne isplačuju štetu....
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Da li je neko kasko osigurao motor, pa da čujemo iz prve ruke jel' sve ovako kako sam napisao?
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Komsija mi ima Hipermotarda i kasko ga je osigurao pa ću ga pitat za proceduru . poz
+1389+
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

wulfy wrote:Da li je neko kasko osigurao motor, pa da čujemo iz prve ruke jel' sve ovako kako sam napisao?
jesam ja ;)
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
No_LiMiT
Grijač guma
Grijač guma

Post by No_LiMiT »

Taman sam googlao nesto i sjetih se da ima ovaj topic pa da nebih pravio novi da pitam ponesto.

Znaci kasko ne pokriva protiv kradje? Koji ce mi k**** onda (da izvinete na izrazaju), to je glavni razlog zasto bih i uzeo, pogotovo u inostranstvo kad idem.
Znaci oni ce me samo obezbijedit od stete koja ce nastat dok mi je parkiran nedje jel? A ovo:
osigurajavajuće društvo ne isplaćuje štetu ako je šteta nastala dok je vozilo u upotrebi
da bukvalno shvatim? Dok ga vozim sta god da mu se desi njih bas briga?
Pretpostavljam da ako recimo vozim do Niksica i posred ulice prosut pijesak s kamiona, i ako panem nista?

I recimo da mi ga neko prevrne i slomi retrovizor, zmigave i izgrebe plastike, jel to pokrveno barem?

Isplati li se uopste uzimat? I ima li koje osiguranje da ce pokrit i za kradju?
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

I bitan komentar, za one koji su mislili kupiti novi motocikl na lizing. Posto osiguravajuca drustva ne osiguravaju motocikle od kradje, isti se ne mogu kupiti na lizing. Htjedoh kupiti tako jedan, al mi rekose sto mi rekose, jer vozilo mora biti osigurano od svih vidova stete, da bi se moglo kupiti na lizing.
Post Reply