Zanima me (iz vašeg iskustva) koliko to zapravo K&N filter dobro utiče na rad motora, jeste li osjetili to "povećanje snage i obrtnog momenta" u odnosu na rad s običnim filterom?
Pitam jer mi se čini da, uz početnu cijenu i sve peripetije koje donosi oko održavanja, ako razlika nije osjetna - koji će mi matrak ta dusa...
Nisam mehaničar i takve mi stvari nisu očigledne, izvinjavam se unaprijed ako se ovo nekom učini kao glupo pitanje...
Nemres samo zamijenit filtera , bolan meanika je nauka nije to bas tako lako . KN filter ili KM filter kako neko napisa omogucava motoru da bolje dise tj da ima vise zraka e sad da bi on radio bolje treba dodat isto toliko i goriva. Dje je karburatora stavit vecu duznu dje je ubrizgavanje uradit remap. Jebajga ja tako ukapiro a opet more bit da sam malo i glup . Aj zrao
Ja sam stavio K&N filter vazduha i mogu ti reci da nikakvu posebnu promjenu nisam osjetio,sem sto mi motor trosi malo vise nego inace!
Motor ima bolji protok vazduha i malo ljepsi zvuk...lako se odrzava filter/pranjem...ali nista posebno!
Madza wrote:Ja sam stavio K&N filter vazduha i mogu ti reci da nikakvu posebnu promjenu nisam osjetio,sem sto mi motor trosi malo vise nego inace!
Motor ima bolji protok vazduha i malo ljepsi zvuk...lako se odrzava filter/pranjem...ali nista posebno!
Kupio KN, motor radio gore, kupio fabricki, motor radi mnogo bolje, ne znam je li do mene ili šta, ali tu sam bacio oko 30 eur
Ja lichno to neshto ne Volim,dobijesh neki Buchan Zvuk....
Shto Znam.Kao shto reche NikGold To Je to,Potrebno je shtelovanje,remap,dizna u zavisnosti shta je.
Ukusi su razlichiti.
koliko sam j apratio po forumima...nema nekog efekta sem kad se stavlja sve po redu, filter, izduv i power commander...e tada se se mape steluju i onda moze da se osjeti njegova funkcija...ovako tesko da moze da ima neku korisnu funkciju...sem zvuka i povecane potrosnje...cak na neke motore ne moze da radi bez mapimga ilii stelovanja, kao sto rekoste
Madza wrote:Ja sam stavio K&N filter vazduha i mogu ti reci da nikakvu posebnu promjenu nisam osjetio,sem sto mi motor trosi malo vise nego inace!
Kupio KN, motor radio gore, kupio fabricki, motor radi mnogo bolje, ne znam je li do mene ili šta, ali tu sam bacio oko 30 eur
Ja imam K&N filter ali imam i drugi auspuh. Meni je motor puno fluidniji,bolje prima gas,lakše nabira obrtaje,jednostavno je mašina protočnija. Mada,imam i Iridium svjećice,itd,itd,tako da koliko je do samog filtera ne znam,ali ja sam zadovoljan. Pogotovo što ne moram svake godine menjati filter,koliko znam,K&N filter može i do 100 000km do servisa,tj,pranja,pa i da je na 50 mislim da se isplati. Što se tiče potrošnje nije neka razlika,možda deci-dva više ali brže vožnje.
JagerBD je stavio K&N filter na serijske auspuhe i imao je negativan učinak,jako je skočila potrošnja. Izgleda da u tome leži razlika u njegovom i mom motoru(drukčija ECU,lambda sonda i pozicija lamba sonde) jer kod mene nije bilo tog skoka potrošnje.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Dje si kupio K&N filter za 30e !
Potisnuo sam taj trošak, u pravu si, sigurno je bilo više...