Ulje ili Oil

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Ulje ili Oil

Post by sLowRider »

Ovih dana kako sam imao obaveza vezanih za kucu, odlucih se da malo paznje posvetim svom zutom konju. Krenuh da ga operem (sto on nikako ne voli), podmazem lanac i izvrsim pregled stanja sarafcica zica i ostalih zahebancija. Notes mi je ukazao na to da bi uskoro trebao i servis ulja, a ja posto sam ga svog rastavio, odlucih da ne cekam tacan broj ni na kalendaru ni ma km satu. Naravno, otvorim bibliju za f650 http://faq.f650.com" onclick="window.open(this.href);return false; i naidjem na par divnih recenica kolege jahaca a meni najdraza vezana za izbor proizvodjaca: Najbolje je ulje koje je cisto i koga ima dok god odgovara propisu proizvodjaca.

Eto, posto ne vidjeh da smo pisali o ovoj vaznoj stvarcici, mogli bismo odje pisat o ulju (viskozitetu, tipu, kolicini...), filterima i servisnim intervalima nasih konja.

Ja koristim Motul 7100 20w-50 sinteticko ulje, na osnovu iskustava drugih ljudi, preporucljivo za ovaj tip masine, kao i za tepmeraturu na ovom podrucju. Cijena mu je 10e po litru, a staje 2,3l u tanku za ulje. Ima ga u efel motors u PG. Filter koristim najeftiniji, 6e kod djenke u HN, s obzirom da ulje mijenja i ranije nego sto proizvodjac propisuje - BMW predlaze servis ulja na 10000km, ja ga mijenjam na maksimum 7000km.
Hold your horses, man
Freeride
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Re: Ulje ili Oil

Post by Space Director »

Ono sto ja mogu reci na ovu temu je sledece:
- Ogroman broj majstora i kvazi strucnjaka za motore kod nas (necu se usuditi da se izrazavam u procentima) sipa pogresno ulje u motore. Sebe smatram laikom, a nikako strucnjakom, srecom, naucih i ja ponesto od iskusnijih od sebe. Dok sam vozio Yamahu XT660X, poucen od strane strucnjaka sipao sam Motul 300V, full sintetiku. Ista stvar je bila i sa Suzuki GSR600. Samo Motul300V, samo Motul300V. Svima je to prica. A prva nelogicnost je, koliko god laicki zvucalo:
- Pri motor ima 1cilindar, a drugi 4cilindra.
Ono sto mi je razjasnio covjek jedan poznati majstor iz HR, Blazevic iz Splita, a izuzetno je logicno i jasno je sledece: "Majstori " forsiraju ono ulje na kome najvise zaradjuju, na kome imaju najvisi rabat ili sa kime naprave najbolji "deal" od prodavaca ulja. Dakle, sad je to Motul 300V, sjutra je Kastrol, prekosjutra Shell. Sad je kod nas popularan Shell :)

Takodje, najskuplje ulje nije najbolje za vas motor, vec ono koje proizvodjac preporucuje. Ne slusajte sto vam govore oni sto vam prodaju ulje.
Litar Motula300V kosta 15e, a litar Motula5100 7.5e. Oba ulja su vrhunska, ali imaju svoju namjenu, tj. napravljene su za odredjena ulja.
Ono sto je jako bitno je i sledece, da sa pogresnim uljem na nekoj maloj kilometrazi (moj slucaj sa Suzukijem) necete zajebati nista na masini, ali na duzi period, hoce da odu lamele, mjenjac ne radi kako treba i sl.

U svakom slucaju, prije zamjene ulja, provjerite u User/Servis/Repair Manualu koje ulje ide u vas motor, a tek onda trgujte.
Iznenadice te se, najvjerovatnije ce to biti neka polusintetika, a ne full-ultra-giga-mega-super-racing-performance-spejsatl ulje od 20e litar za trkacku stazu i masine od 200ks, kad prosjecni korisnici kao sto smo mi, ne koriste ni peti dio snage svojih motora. Da krenem od sebe, ne sjecam se kad sam motor presaltao preko 10-12obrtaja (vrti se do 16.000).
I kad stojim tesko me pratiti...
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

U svakom slucaju, prije zamjene ulja, provjerite u User/Servis/Repair Manualu koje ulje ide u vas motor, a tek onda trgujte.
Iznenadice te se, najvjerovatnije ce to biti neka polusintetika, a ne full-ultra-giga-mega-super-racing-performance-spejsatl ulje od 20e litar za trkacku stazu i masine od 200ks, kad prosjecni korisnici kao sto smo mi, ne koriste ni peti dio snage svojih motora. Da krenem od sebe, ne sjecam se kad sam motor presaltao preko 10-12obrtaja (vrti se do 16.000)
direktore brate...pa ne valja ni to zxa masinu :D :D zagusices ga pa onda sto ces....motor je napravljen da se vrti u malo vece obrtaje....tako da pritegni ga malo s vremena na vrijeme cisto da se ne ulijeni masina i zacepi katalizator :D :D :D :mrgreen: :mrgreen:
a sto se ulja tice svakako da treba procitati u manualu koje ide....ja sam do sada koristio motul 300v i prezadovoljan sam sa njim... ;)
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Majka mu stara Bozovicu, svi li ste isti :D
Pusti me malo da budem drustveno koristan, da ne podsticem ljude na saobracajni "blud i nemoral" ka vi Bozovici... :)
I kad stojim tesko me pratiti...
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Haha...meni "majstori" preporucuju ful sintetiku Motul( "Nema ti preko njega...") za motor iz 1997. godine. Nesto ne znam je li prije 14 god bilo full sintetike.Ljudi : USER MANUAL u ruke i sto fabrika propise - siplji u nj'!!! Odlucio sam se za Ipon 10w-40...MINERALNO :D
14:23
Laki 086
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozio sam nekad, sad idem pjeski...........

Post by Laki 086 »

bu2rider wrote:
Iznenadice te se, najvjerovatnije ce to biti neka polusintetika, a ne full-ultra-giga-mega-super-racing-performance-spejsatl ulje od 20e litar za trkacku stazu i masine od 200ks, kad prosjecni korisnici kao sto smo mi, ne koriste ni peti dio snage svojih motora. Da krenem od sebe, ne sjecam se kad sam motor presaltao preko 10-12obrtaja (vrti se do 16.000)
direktore brate...pa ne valja ni to zxa masinu :D :D zagusices ga pa onda sto ces....motor je napravljen da se vrti u malo vece obrtaje....tako da pritegni ga malo s vremena na vrijeme cisto da se ne ulijeni masina i zacepi katalizator :D :D :D :mrgreen: :mrgreen:
a sto se ulja tice svakako da treba procitati u manualu koje ide....ja sam do sada koristio motul 300v i prezadovoljan sam sa njim... ;)

Ne boj mu se, priteze ga on samo nece da se fali!
Da je vozio ka sto je gore napisa onaj "kuckov" bi jos seta oko Meteriza!
:mrgreen:
Dusan Radovic:
" Pre nego što ostarite, potrošite mladost. Mnoge starosti imaju velike zalihe neostvarenih mladalačkih želja. "
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Koje uLe ide u fz6 nemam manuela :) Ja sam u versysa sipao shell prosle godine je to bilo najbolje ulje...
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Što je preporuka fabrike naravnoo. Koji proizvođaš je manje bitno jer nijanse su u pitanju koje niko nemre primjetit. Kod nas je najbitnije da li je ulje original ili je mala privreda tipa Kosovo ili Mali mokri lug. Znači da kupujem ono ule za koje imam provjereno jel divče il nije. poz
+1389+
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

NikGold wrote:Što je preporuka fabrike naravnoo. Koji proizvođaš je manje bitno jer nijanse su u pitanju koje niko nemre primjetit. Kod nas je najbitnije da li je ulje original ili je mala privreda tipa Kosovo ili Mali mokri lug. Znači da kupujem ono ule za koje imam provjereno jel divče il nije. poz
Ali hajd' znadi koje je original sa Kosova!?
14:23
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Pa probaš , vidi se to lako po ukusu i mirisu
+1389+
Post Reply