A kako gasite motor?

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

A kako gasite motor?

Post by Galiot »

Pošto je već bila tema kako palite motor,u leru ili u prvoj brzini i kako ga parkirate nisam htio da se nadovezujem tamo jer iako na oko slične,ove dve teme su dosta po koncepciji različite.

Naime,dosta sam čitao o ovoj temi na drugim forumima i kako sam kupio novi motor dosta to pratim i pregledavam da vidim kako je ustvari pravilno ugasiti motor?

Prva mogućnost je da se motor ugasi na kill switch-to je ono crveno dugme koje prekida paljenje.

Druga mogućnost je na ključ koji gasi automatski sve.

Neki kažu da kad se gasi na prekidač da tako "lakše padne" motoru jer ide postepeno,mada opet onda ostaje opterećenje na strujnu instalaciju jer tako se prekine samo paljenje a ne i struja ka ostalim potrošačima.

Druga opcija gasi sve i neki kažu da je to svojevrsni šok za cjeli motor,strujnu instalaciju,ubrizgavanje mada tako ne postoji mogućnost da se po danu odšeta od motora bez ključa i sa upaljenim svjetlima.

Šta VI kažete? :think:
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Re: A kako gasite motor?

Post by sparco »

ja sam da se vise vozi manje filozofira sledeca tema je kako se vozi motor uopste ;) od kad vozim gasim na kill switch po nekoj navici i ne vidim da se sto lose desava kad palim takodje kontakt kill switch pa ignition
risk,is what makes life worth living.
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Ima već jedna slična tema: http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =17&t=3532" onclick="window.open(this.href);return false; ;)
LuTheDuck
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: uglavnom mene vozaju

Post by LuTheDuck »

hmmm... ja nijesam narocito vozio u zivotu :) i ne vozim nista sto se na kljuc ne gasi, ili prostim stajanjem obrtanja pedala :p

sto se motora tice, ja ih obicno killnem prvo

mada, od drustva, neko na kljuc, neko na centralni stender :) kill svic urijetko :)
I was born to be the best, number one and nothing less
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Post by cavlovic »

kill switch prvo pa izvadim kljuc. Jos mi se nije desilo nenamjerno da odem od motora bez kljuca.
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

Neko kaže ovako a neko onako. Pročitao sam dosta na stranjskim forumima i ovo je zaključak:

U principu je svejedno što se tiče ispravnosti motora. Nije svejedno i USA MSF preporučuje gašenje na kill switch isključivo iz bezbjednosni razloga. Zgodno je imati razvijen taj instiktivni pokret palca u situacijama kad vam život visi o koncu. Još jedna stvar, mnogi vole da su im prilikom gašenja obje ruke na upravljaču. Ima logike ali ja i dalje na ključ :mrgreen:
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
dexbudva
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena je luksuz. Motocikl u dobrom stanju je nužda. ©

Post by dexbudva »

Uglavnom kad stajem spustim nogar to mi je preslo u naviku sad neznam jel pravilno to al ja tako radim, mislim da nogar ima istu funkciju kill switcha nisam jos osjetio poteskoca u tome mada danas je sve moguce.....kad malo bolje razmislimm za ovo opterecenje napona mozda su i upravu ko ce ga znati tehnologija je napredovala ;) ;) aj neki elektricar nek se glasne ;)
Mala moja, bi li malo legla,
da te moja konstrukcija pegla?!
cika_vanja
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by cika_vanja »

Praveci razne spravice za motore morao sam da gledam seme motora. Uglavnom malo starijijih, ne nove. Nema tu nekih sokova na instalaciju sem sto kontakt brava trpi prilikom gasenja svi potrosaca odjednom.
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Aj ne zajebavajte cu "kako gasite motor?" ne no "kako pumpate gume sa lijeve ili desne strane motora?" posto ako pumpas sa lijeve to ne valja zbog cincilatora na sklongice i moze da poremeti instalacije.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Crveno je za hitne slucajeve jer postoje situacije kad treba ugasit motor a ne mozes da dignes ni jednu od dvije ruke da bi se okrenuo kljuc, ove motore sto sam ja vozio u uputstvu je pisalo da se kljuc koristi za gasenje, kod starijih motora se desavalo da ti prekidaci rikavaju jer nisu bili izdrzljivi kao danasnji a danas ja mislim da vecina moze izdrzat konstantno skljockanje.
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
Post Reply